EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

BĂRBAȚILOR, IUBIȚI-VĂ NEVESTELE…

Scrie un comentariu


Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat dragostepe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfăţişeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă şi fără prihană. Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuşi.” (Efeseni 5: 22-28)

Nu mi-am pus, până de curând, întrebarea: cum Și-a iubit Hristos Biserica. Poate voi predica odată în biserică despre iubire, asociind iubirea bărbatului față de femeie cu iubirea lui Hristos față de Biserică. De multe ori am stat în ultimul timp și m-am gândit de ce apostolul Pavel asociază cele două tipuri de iubire. Nu cumva această asociere este forțată? Nu cumva Pavel exagerează? Cât de mult îți poți iubi nevasta? Dar dacă nevasta nu este așa cum ai dori, o mai poți iubi? Dacă nevasta te trădează, o mai poți iubi? O mai poți ierta? Sigur, sunt întrebări grele. Nu pretind că ceea ce voi spune aici este biblic. Este doar părerea mea pe baza asocierii cu dragostea lui Hristos față de Biserică.

Nu, această asociere nu este deloc forțată și veți vedea în cuprinsul acestui articol de ce. Nu, Pavel nu exagerează deloc. Trebuie să ne iubim nevestele până la capăt, fără să le pretindem neapărat să răspundă sentimentelor noastre. Sigur, ideal ar fi ca acest sentiment să fie reciproc. Dar dacă nu este așa, ce facem? Abandonăm? Atunci când ne-am căsătorit, ne-am asumat niște responsabilități și – implicit – niște riscuri. Cei mai mulți dintre noi știam că nu totdeauna lucrurile vor sta pe roze. Îți poți iubi nevasta chiar și atunci când te trădează. Sigur, poate nu la fel de mult ca în condiții normale. Însă vreau să nu uităm un lucru atunci când asociem dragostea matrimonială cu cea a lui Hristos față de Biserică. Unde erau ucenicii atunci când lui Hristos Îi era cel mai greu? Unde erau când era batjocorit, scuipat, biciuit? TOȚI FUGISERĂ! Petru chiar s-a lepădat de El de trei ori. Așadar, TOȚI ÎL TRĂDASERĂ! Totuși, oare Hristos i-a urât? Sau i-a iubit mai puțin? Nicidecum! felicitare-de-dragoste-2l_166592Pentru că El știa că asta urma să se întâmple. Fiecare dintre noi presupunem că, la un moment dat, se pot întâmpla lucruri mai puțin plăcute în viața noastră, în căsnicia noastră. Așadar, încă de la început ne asumăm niște riscuri.

Un alt lucru pe care putem să-l spunem este faptul că iubirea trebuie să fie veșnică. Aud tot mai des, mai ales în lumea vedetelor, de divorțuri după 2-3 luni de căsnicie. Lucrul acesta mă întristează pentru că știu că Dumnezeu nu așa a conceput lumea. Nu mai suntem capabili de sacrificiu unul pentru celălalt. Nu ne mai iertăm unul pe celălalt. Uneori nu ne mai suportăm unul pe celălalt. Totuși, Hristos Și-a iubit Biserica, chiar dacă de multe ori ea L-a trădat. A iubit-o PÂNĂ LA MOARTE, și încă moarte de cruce. Atunci, omule, cine ești tu să nu-ți iubești nevasta până la moarte? Și cine ești tu, femeie, să nu-ți iubești soțul până la moarte? Dacă Hristos a putut să ierte Biserica pentru faptul că L-a trădat, de ce nu poți tu, omule, să ierți pe cel de lângă tine? De ce există minciună între soți dacă știm că nu trebuie să fim așa? Bărbatule, când te-ai căsătorit cu nevasta ta, cel mai probabil ai făcut-o pentru că ai iubit-o. De ce acum nu o mai poți iubi? Femeie, cel mai probabil când te-ai căsătorit ai făcut-o din dragoste. De ce acum între voi nu numai că nu mai există dragoste, ci este chiar ură? Cum a putut Satan să strecoare sămânța urii dintre voi? Simplu: pentru că nu ați avut încredere unul în celălalt! Satan caută orice verigă mai slabă pentru a-și face lucrarea, iar acum, cu cât vede că timpul lui se scurtează, atacă cu și mai multă furie două instituții create de Dumnezeu; familia (eu o mai numesc biserica cea mică) și Biserica (eu o mai numesc familia cea mare). Nu e de mirare că uneori reușește, având în vedere și faptul că neîncrederea între soți este din ce în ce mai mare.

Oameni buni, o familie puternică înseamnă o redută greu de cucerit. Fiți o familie puternică! Fiți o redută tare! Vegheați!

“Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită.”( 1 Petru 5.8)

 Impotriviti-va lui (diavolului – n.n.) tari in credinta (…)” (1 Petru 5: 9a)

Binecuvântează, Doamne, soții noștri! Binecuvântează, Doamne, soțiile noastre! Binecuvântează, Doamne, familiile noastre! Amin!

images

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 48 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.