EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

ESTE ZECIUIALA BIBLICĂ SAU NU?

Scrie un comentariu


Reeditare din data de 30 ianuarie 2011

Mă gândesc de ceva timp la subiectul acesta foarte sensibil al zeciuielii. De-a lungul timpului mai multe întrebări s-au născut în mintea mea, dintre care două sunt cele mai pregnante:
1) Trebuie NEAPĂRAT să dăm zeciuială în Biserică?
2) Este NEAPĂRAT necesar să se păstreze raportul acesta de 10% din întregul profit? Cu alte cuvinte, trebuie NEAPĂRAT să dăm 10%? Nu se poate să dăm mai puțin? Dar dacă vrem să dăm mai mult?
Doresc tare mult să putem găsi răspunsul la aceste întrebări și la altele care se vor ivi pe parcursul dezbaterii subiectului, cu atât mai mult cu cât subiectul acesta a împărțit, de-a lungul timpului, oamenii în cel puțin trei categorii:
a) cei care cred că zeciuiala este o tâmpenie;
b ) cei care cred că zeciuiala a fost valabilă numai pentru evrei pe timpul Vechiului Testament, dar nu mai este valabilă și pentru noi, astăzi;
c) cei care cred, ca și mine dealtfel, că zeciuiala este la fel de valabilă și astăzi.
Primul lucru la care trebuie să ne gândim este nu dacă TREBUIE să dăm zeciuiala, ci CUM vedem noi zeciuiala. În primul rând, sunt unii care cred că trebuie SĂ PLĂTEASCĂ zeciuiala ca pe o datorie față de Dumnezeu. Alții cred că trebuie SĂ DEA zeciuiala pentru a returna ceea ce Dumnezeu ne-a dat la o valoare apropiată. Care este adevărul? Dumnezeu ne-a binecuvântat cu multe lucruri. Când noi dăm zeciuiala, trebuie să ne gândim că NU DĂM NIMIC DE LA NOI, ci înapoiem O PARTE din ceea ce ne-a dat Dumnezeu spre păstrare. Pe noi Dumnezeu ne-a pus un fel de administratori ai averii Sale. În Genesa 2:19-20 Cuvântul Domnului spune că Dumnezeu a adus la om (Adam) toate fiarele pământului și acesta le-a pus câte un nume. Deci numele pe care le poartă animalele nu au fost puse de Dumnezeu, Creatorul lor, ci de om, o altă creație a lui Dumnezeu. Nu-i așa că-i minunat? Iată, deci, că noi suntem numai niște administratori, ispravnici ai lucrurilor lui Dumnezeu. Așa că noi nu dăm nimic de la noi, ci dăm tot dintr-ale lui Dumnezeu. Veți spune: „Da, dar eu muncesc pentru banii aceștia!”. Iar eu vă voi răspunde: „Da, dar dacă Dumnezeu nu vă mai dă sănătate nu mai puteți lucra și – deci – nu mai puteți obține bani!”. Așa că noi nu avem absolut nicio avere, nici măcar pe noi înșine nu ne avem!
Al doilea lucru la care trebuie să ne gândim este dacă trebuie neapărat să păstrăm proporția aceea de 10% din venitul nostru. Dar aici se naște o altă întrebare: care venit, net sau brut?
Părerea mea este că acest aspect este absolut nesemnificativ. Important este nu DE UNDE SĂ DAI, ci CU CE FEL DE INIMĂ SĂ DAI! De ce? Pentru că dacă faci acest lucru din obligație, pentru că „așa trebuie”, nu vei avea absolut niciun fel de rod și nicio satisfacție! Dacă dai din obligație, MAI BINE NU MAI DA! Când dai ceva, când faci o faptă, inima ta trebuie să fie plină de bucurie! Dumnezeu nu obligă pe nimeni! Domnul Isus a apreciat mai degrabă cei doi gologani dați din toată inima de către văduva săracă decât belșugul pe care îl dăruiau fariseii și cărturarii din obligație sau din obicei! Dumnezeu să ne dea o inimă plină de mulțumire și bucurie atunci când dăruim!
Un alt lucru la care se merită să ne gândim este scopul zeciuielii. În Vechiul Testament zeciuiala era legată de simbolurile „pâine” și „vin”. Era legată de neprihănire și pace. La Cină, atunci când avem prilejul de a ne atinge de trupul și de sângele Domnului, ne amintim de moartea Sa pe cruce pentru mine și pentru tine. Când dăm zeciuială ne amintim, practic, de învierea Sa pentru ca și noi să avem VIAȚĂ.
Dar se mai naște încă o întrebare: cei ce nu dau zeciuială VOR FI SAU NU MÂNTUIȚI? Aș putea spune că întrebarea aceasta nu este întocmai biblică, pentru că Biblia spune că suntem mântuiți PRIN CREDINȚĂ! Deci zeciuiala nu are nicio legătură cu mântuirea. Însă noi trebuie să dăm zeciuială în primul rând pentru că așa spune Biblia, iar ea nu se contrazice, apoi pentru a rezolva și necesitățile acestea pământești ale bisericii, și anume cheltuielile legate de întreținere, iluminat și alte utilități. Nu mai spun că, în mod normal, ar trebui plătit și salariul păstorului tot din acești bani. De cele mai multe ori, însă, banii strânși nu sunt suficienți și cei mai mulți dintre păstori fac lucrarea Domnului mânați numai de dragoste.
Consider, așadar, că darea zeciuielii nu este o obligație, dar este un lucru extrem de bun și de util, care folosește inimii noastre, dar și Bisericii din care facem parte. Nu contează, până la urmă, proporția (deși este bine să fie respectată), ci inima noastră mulțumitoare cu care dăruim. Este un examen de multe ori foarte greu, dar extrem de folositor.
Precizez că ideile supuse discuției aici sunt păreri personale și nu reprezintă punctul de vedere sau vreun punct doctrinar al unei biserici anume.

Articolul a fost preluat de pe http://ro.netlog.com/dorelpuchea.

Reclame

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 46 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.