EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

VALENTINE`S DAY SAU ZIUA SFÂNTULUI VALENTIN (14 FEBRUARIE) ȘI DRAGOBETELE (24 FEBRUARIE) – ÎNTRE TRADIȚIE ȘI ADEVĂR CREȘTIN

52 comentarii


Reeditare din data de 18 februarie 2011

De ceva vreme mă bate gândul să scriu un articol despre aceste două „sărbători”, Valentine`s Day, sărbătoare de import, de origine americană, și Dragobetele, sărbătoare de pe vajnicele plaiuri mioritice. Numai că nu am avut vremea necesară până acum.

Deși cele două sărbători au un așa-zis „înveliș” creștin, se pare, totuși, că niciuna dintre ele nu are nici în clin, nici în mânecă cu creștinismul. Astfel, Valentine`s day sau ziua de Sfântul Valentin se pare că are adânci rădăcini în istoria precreștină, în ciuda faptului că poartă numele Sfântului Valentin care, potrivit legendei, ar fi trăit undeva în secolul al III-lea după Hristos. Încă din cele mai vechi timpuri, această sărbătoare păgână a fost sărbătorită de diverse popoare, în diverse moduri și sub diverse denumiri. Iată câteva date istorice preluate de pe http://ro.wikipedia.org:

-Practic, această sărbătoare îl sărbătorește/venerează pe Sf. Dwinwen, patronul îndrăgostiților galezi.

– Franța, țară majoritar catolică, sărbătorește ziua Sf. Valentin la fel ca și celelalte țări occidentale.

– În Danemarca și Norvegia, Valentinsdag nu este sărbătorită la scară națională, dar mulți oameni își petrec ziua într-un mod romantic cu persoana dragă sau trimit felicitări persoanelor iubite.

– Suedezii o numesc „Sărbătoarea inimilor”, nefiind nici aici o sărbătoare oficială.

– Potrivit unui proverb sloven, Sfântul Valentin aduce rădăcinile cheilor, iar tradiția spune că din această zi (14 februarie) plantele încep să crească, încep lucrările în vii și pe câmp, păsările se căsătoresc (ciudată tradiție, nu vi se pare?!?), fiind numită și Ziua Iubirii; ziua tradițională slovenă a iubirii este 12 martie.

– În România, ziua tradițională a dragostei este Dragobetele, despre care vom vorbi un pic mai jos. Valentine`s day se sărbătorește în mod special de după 1990, această sărbătoare aducând o serie din partea anumitor organizații, persoane, instituții laice, dar mai ales religioase.

– În Turcia, Valentine`s day, care este, de fapt, Sfântul Gregor, înseamnă Ziua Inimilor Dragi/Dulci. În cultura persană (Iran) ziua iubirii se sărbătorește pe 29 B în calendarul solar jalali, corespondentul lui 17 februarie din calendarul gregorian și se sărbătorește din anul 20 î. Hr.

– În Egipt ziua iubirii egiptene se sărbătorește în data de noi 4.

– În Brazilia, de ziua iubitului/iubitei, sărbătorită pe 12 iunie, cuplurile își dăruiesc diverse cadouri însoțite de obicei de câte un buchet de flori, iar aceasta este sărbătorită înainte de Sfântul Anton, sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează diferite ritualuri pentru a găsi un soț bun sau un iubit.

– Columbienii sărbătoresc ziua iubirii și a prieteniei într-a treia sâmbătă și duminică din septembrie. Prietenul secret este o tradiție foarte populară prin care fiecare participant primește câte un cadou secret.

– În Mexic sărbătoarea este sărbătorită identic, cu diferența că pică în altă dată.

– În Japonia și Coreea femeile dăruiesc bărbaților (soți, colegi de serviciu etc.) bomboană, ciocolată și flori. Cu ajutorul marketingului a apărut Ziua Albă (14 martie), când bărbații întorc favorul femeilor care le-au dăruit ciocolată; mai întâi se dăruia o bezea sau cioco albă, dar acum se dăruiește lenjerie.

– În China, ziua omologă este Ziua Șaptelor, potrivit Legendei Ciobanului și Țesătoarei Menajere, despre care se spune că s-au găsit în Rai în ziua a șaptea a calendarului lunar.

Legenda spune că odată, pe vremea împăratului roman Claudiu al II-lea, din cauză că acesta era un viteaz neîntrecut, și-a făcut o armată puternică, dar, pentru că majoritatea bărbaților bărbaților nu voiau să meargă la război, preferând să rămână acasă, acesta a poruncit ca niciun soldat roman să nu se mai poată căsători, gândindu-se că astfel toți bărbații vor merge la război și vor lupta ca niște adevărați soldați. Valentin, un preot creștin care știa că dreptul de a se căsători fusese dat de Dumnezeu și că împăratul roman nu avea dreptul să-l interzică, a căsătorit în secret cupluri (bărbat și femeie, desigur). Aflând împăratul, l-a arestat și – plăcându-i personalitatea lui – a vrut să-l convingă să devină soldat roman, dar s-a lovit de un refuz categoric. A fost întemnițat și condamnat la moarte, fiind executat, după câte se pare, pe 14 februarie 269 sau 270 d. Hr. Se spune că până în ziua execuției el a trimis scrisori de adio către prietenii săi, semnând: „Adu-ți aminte de Valentin al tău!”

Totuși, nu se știe exact dacă legenda are vreo bază istorică reală sau nu și nu se cunosc detalii legate de viața acestuia.


În ceea ce privește Dragobetele, considerată echivalentul românesc la Valentine`s day, se sărbătorește, în general, pe 24 februarie, dar în unele locuri și pe 1, 3 sau 25 martie, fiind o sărbătoare autohtonă. Câteva lucruri despre Dragobete:

-În mitologia populară este asociat cu diferite personaje: patronul dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile mioritice, Cupidon (zeul dragostei în mitologia romană), Eros (zeul iubirii în mitologia greacă), unul dintre fiii babei Dochia și cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică etc.

– În folclor se spune că Maica Domnului l-a prefăcut în planta numită Năvalnic deoarece acesta a încercat să-i încurce căile.

 

 

Năvalnic

 

 

 

– Iată ce se mai spune în Wikipedia: „Dragobetele se sărbătorește pe 24, 28 februarie sau la 1, 3 și 25 martie, aceste numeroase date fiind cauzate de confuzia dată de cele două calendare (iulian și gregorian). Marcel Lutic a observat ca acestea se află „în preajma zilelor Babei Dochia și a echinocțiului de primăvară. Mai ales în sudul României, există o perioadă întreagă, la îngemănarea lunilor februarie cu martie sau, cel mai adesea, în martie care sta sub semnul Dragobetelui”.[2] În majoritatea locurilor, data celebrării este 24 februarie, iar Nicolae Constantinescu a declarat că a descoperit un document în care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua în care se sarbatorea Dragobetele.[1]

Hora de Dragobete

Îmbrăcați de sărbătoare, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară.[9] Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă / Urâciunile să le desparți”.[10] Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numitzburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresiaDragobetele sărută fetele!.[6] Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.[8]

„Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian. Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.” scria: „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …”. De aici și provine răspândita expresie adresată fetelor mari și nevestelor tinere, care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”.[6]

În această zi, oamenii mai în vârstă trebuiau să aibă grijă de toate animalele din ogradă, dar și de păsările cerului. Nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul. Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste.[8] Există o serie de obiceiuri în zona rurala legate de această sărbătoare. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus.[11] În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.[5]

Mai mult decât atât, în unele părți ale răsăritului Europei se pare că această sărbătoare tinde să capete și o tentă politică, cu toată împotrivirea pe care (încă) o manifestă Biserica Ortodoxă. Astfel, în Republica Moldova Organizația Tineretului Liberal organizează, începând din anul 2006, manifestații de promovare a acestei sărbători în centrul Chișinăului, în ciuda opoziției Bisericii Ortodoxe și – cred – a celorlalte culte creștine.

Iată, deci, cum unele sărbători de sorginte păgână au devenit populare până și la popoarele care se laudă cu 2 000 de ani de creștinism, cum este poporul român! Iată cum prea ușor acceptăm atât o sărbătoare de origine occidentală, dar și una de pe la noi, dar care își află rădăcinile adânc împlântate în păgânism! Și noi, în calitate de creștini, în calitate de copii ai Domnului, ce facem? Tacem, nu luăm nicio poziție, ba uneori ne amuzăm că „uite cu ce se mai ocupă oamenii”! Ce facem cu versete biblice cum ar fi: 1 Tim. 4: 7; 1 Tim. 1: 4; 2 Tim. 2: 16; 2 Tim. 4: 4; Tit 1: 14 și altele ca acestea?

Este – zic eu – un subiect care ar trebui să ne dea de gândit tuturor, indiferent că suntem ortodocși, penticostali, baptiști, adventiști, creștini după avenghelie, iehoviști sau alții, dacă suntem cu adevărat ceea ce ne pretindem a fi: CREȘTINI. Sau cel puțin MIE!

Iar în încheiere aș vrea să luăm aminte la un verset care să fie țelul nostru în viața de creștin: „Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuințare, să deosebească binele și răul.” (Evrei 5: 14)

Sursa informațiilor:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_%C3%AEndr%C4%83gosti%C8%9Bilor

Sursele fotografiilor:

http://www.desktopwallpapers.ro/love/dragoste/Poze-Dragalase-Dragobete.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine’s_Day

http://www.bioterapi.ro/dictionar/index_botanic/navalnic/navalnic.html

Reclame

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 46 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

52 de gânduri despre „VALENTINE`S DAY SAU ZIUA SFÂNTULUI VALENTIN (14 FEBRUARIE) ȘI DRAGOBETELE (24 FEBRUARIE) – ÎNTRE TRADIȚIE ȘI ADEVĂR CREȘTIN

 1. Este traditie pur si simplu.Ba mai mult despre Sfantul Valentin nu se zice nicaieri ca ar fi sfantul indragostitilor.

 2. Foarte bun acest articol…mi-a plăcut mult!

 3. Dragă Dorele,
  Pentru început, te rog foarte mult să nu mai foloseşti cuvântul “iehovist”, “iehovişti”. Este un cuvânt care nu exprimă un lucru cinstit şi curat. Acest aşa zis nume a fost atribuit de către oamenii răi şi ranchiunoşi. Este folosit pentru a-i denumi în mod batjocoritor pe cei care de fapt se numesc Martorii lui Iehova. Martorii lui Iehova au primit acest nume în anul 1931. Asta s-a întâmplat conform împlinirii profeţiei din Isaia 62:2.

  Isaia 62:2 Atunci neamurile vor vedea mântuirea ta, şi toţi împăraţii slava ta; ŞI-ŢI VOR PUNE-UN NUME NOU, pe care-l va hotărî gura lui Iehova. Iehova de aici nu se găseşte în toate traducerile. Dar se găseşte în Biblia ortodoxă din 1874 de la Iaşi – http://www.scribd.com/doc/38226319/Biblia-1874-1-6

  Dacă este sau nu adevărat, noi vom da socoteală!
  Revin!

  • Domnule Constantin,
   În primul rând, îmi cer scuze dacă prin folosirea denumirii de „iehovist” am adus atingere vreunuia dintre membrii acestei biserici, dar nu l-am folosit cu intenție răuvoitoare, ci pur și simplu l-am folosit pentru că ăsta mi-a venit în minte! Eu nu sunt un om batjocoritor pentru că mă consider copilul Domnului! Deci, din punctul meu din vedere, dialogul poate continua!

   • Înţeleg foarte bine că n-ai intenţii rele dar atrag atenţia că nu este vorba de atingerea unei biserici sau a unui membru al bisericii ci al lui Iehova (Iahveh) însuşi.
    De exemplu crezi că le-ai putea spune unor creştini „HRISTOSINI” sau „HRISTOSIŞTI” sau „ISUSIŞTI”? Evident că pare ridicol! Tot aşa pare şi denumirea de „IEHOVIŞTI”. În rest toate bune!

 4. http://www.vestitorulimparatiei.ro/arhiva_teme/40/ce-inseamna-pentru-tine–ziua-mortilor–.html

  Trimit mai sus nişte link-uri ca să vezi că Martorii lui Iehova învaţă pe oameni falsitatea sărbătorilor aşa zis creştine.
  Ele sunt date şi ca broşuri din uşă în uşă oamenilor. Din dragoste pentru Iehova, Isus Hristos şi pentru aproapele nostru! O să revin!

 5. Mai întâi aş vrea să-ţi spun că este bine, pentru verificare să foloseşti linkuri-le pe care ţi le dau.
  Bun. Apoi aş vrea să-ţi arăt munca mondială a Martorilor lui Iehova de-a lungul timpului. Vreau să-ţi arăt ce considerăm noi a fi şapte trâmbiţe (congrese internaţionale):
  1. 1922 Cedar Point (Ohio, USA). Titlul: O provocare la adresa conducătorilor creştinătăţii în domeniul religiei, politicii şi al marilor afaceri de a-şi justifica eşecul de-a aduce pace, prosperitate şi fericire. Panaceul este Regatul lui Dumnezeu.
  2. 1923 Los Angeles (California, USA): Titlul: Cuvântare publică: „Toate naţiunile sunt acum în marş spre Armaghedon, dar milioane de oameni care trăiesc acum nu vor muri niciodată” le-a invitat pe “oile” iubitoare de pace să părăsească marea aducătoare de moarte a omenirii.
  3. 1924 Columbus (Ohio, USA). Titlu: Clericii puşi sub acuzaţie pentru înălţarea de sine şi pentru refuzul de a predica Regatul lui Mesia. Adevăraţii creştini trebuie să predice răzbunarea lui Dumnezeu şi să consoleze omenirea.
  4. 1925 Indianopolis (Indiana, USA). Titlu: Un mesaj de speranţă contrastând cu întunericul spiritual din creştinătate, datorită luminoasei promisiuni de pace, prosperitate, sănătate, viaţă, libertate şi fericire eternă, promisiune care va fi realizată prin Regat.
  5. 1926 Londra (Anglia). Titlu: O plagă, asemănătoare unei invazii de lăcuste, asupra creştinătăţii şi clerului ei, aplicată prin demascarea faptului că au respins Regatul lui Dumnezeu şi au refuzat să aclame naşterea acestui guvern ceresc.
  6. 1927 Toronto (Canada). Titlu: O invitaţie, purtată ca de armate de cavalerie, prin care oamenii erau chemaţi să părăsească <> şi să li se supună din inimă lui Iehova Dumnezeu şi Regelui precum şi Regatului său.
  7. 1928 Detroit (Michigan, USA).Titlul: O declaraţie împotriva lui Satan şi pentru Iehova, care arată cu claritate că Regele uns al lui Dumnezeu întronat în 1914, va distruge organizaţia rea a lui Satan şi va elibera omenirea.

  Toate aceste şapte congrese au fost concepute în aşa fel încât să poată fi auzite pe o suprafaţă cât mai mare a globului pământesc. Au fost instalate reţele imense de radio în mai multe puncte de pe glob. Este una din modalităţile multiple ale Martorilor lui Iehova de a împrăştia Evanghelia pe toată suprafaţa globului, şi a-i avertiza pe oameni de riscurile unei atitudini incorecte din cauza neghinei semănate de 2.000 de ani. Vezi articolul de mai jos legat de noaptea spirituală! E foarte important!
  http://adrianarvunescu.wordpress.com/2010/06/02/blestemata-doctrina-a-treimii/#comment-6473

 6. Păi Isus Hristos, cine altul?

  • Domnul Constantin:DE CE NU-L RECUNOASTETI PE DOMNUL IESUS CHRISTOS CA DUMNEZEU ,CA IEHOVA?
   Nu mai sustineti o religie!e sfatul meu …
   Incepeti de la zero daca vreti sa-L cunoasteti pe ADEVARATUL IEHOVA !!!

   http://parereataconteaza1.wordpress.com/2011/02/18/spalarea-la-creier-edi-constantinescu/

   • ADEVÄRU-I FÄRÄ HAINE…,
    Am intrat pe link-ul sugerat de tin dar nu m-am descurcat. Nu prea ştiu ce să fac acolo. Ghidează-mă te rog!

   • Iată câteva pasaje biblice care dovedesc ceva. E drept că sunt alte texte care sugerează altceva. Dar puse cap la cap, împreună cu ideea că teoriile strecurate de-a lungul timpului (de vre-o 2.000 de ani încoace) ca şi neghină şi care trebuiau separate de grâu, dovedesc veridicitatea argumentării.

    Matei 16:15 „Dar voi”, le-a zis El, „cine ziceţi că sunt?”
    Matei 16:16 Simon Petru, drept răspuns, I-a zis: „Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu! (ŞI PETRU ŞTIA CĂ ISUS HRISTOS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU. VOI CUM DE NU ŞTIŢI?)”
    Matei 16:17 Isus a luat din nou cuvântul, şi i-a zis: „Ferice de tine, Simone (DE CE FERICE? PENTRU CĂ SIMON A ŞTIUT CĂ ISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU), fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sângele ţi-a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri.

    Ioan 14:23 Drept răspuns, Isus i-a zis: „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi (CARE NOI???) vom veni la el, şi vom locui împreună cu el.
    Ioan 14:24 Cine nu Mă iubeşte, nu păzeşte cuvintele Mele. Şi cuvântul, pe care-l auziţi, nu este al Meu, ci al Tatălui, care M-a trimis (CINE L-A TRIMIS PE ISUS??? S-A TRIMIS EL PE EL???).

    Ioan 14:28 Aţi auzit că v-am spus: „Mă duc, şi Mă voi întoarce la voi. „Dacă M-aţi iubi, v-aţi fi bucurat că v-am zis: „Mă duc la Tatăl (LA CINE SE DUCE ISUS ???); „căci Tatăl este mai mare decât Mine (CINE ESTE MAI MARE DECÂT ISUS???).
    Ioan 14:29 Şi v-am spus aceste lucruri acum, înainte ca să se întâmple, pentru ca atunci când se vor întâmpla, să credeţi (S-AU ÎNTÂMPLAT ŞI EU CRED).

    Ioan 20:17 „Nu mă ţinea”, i-a zis Isus; „căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu. Ci, du-te la fraţii Mei, şi spune-le că Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu (ISUS AVEA ŞI EL UN DUMNEZEU???) şi Dumnezeul vostru.”

    EU CONSIDER PRIN TOATE ACESTE ARGUMENTE FAPTUL CĂ ISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU!!!

    Celelalte dovezi scripturale care sugerează doar că Isus este Dumnezeu vă las să le comentaţi voi că eu le ştiu foarte bine şi mă străduiesc să le aflu înţelesul de 20 de ani!

    • Păi da, dar Biblia afirmă că Isus este Fiul lui Dumnezeu, dar în același timp afirmă și că este Dumnezeu („Eu și Tatăl una suntem”), având, deci, caracteristicile divinității.

   • Dar asta nu contestă nimeni! Este clară de tot unitatea! Nu se contestă UNITATEA ci UNICITATEA!!!
    Observă că termenul folosit este UNA SUNTEM şi nu UNUL SUNTEM!!!

    • Este interpretabil! Dacă am avea la dispoziție varianta din limba greacă, probabil ne-am lămuri. Dar așa e mai greu! Sunt unele regiuni de la noi din țara unde, în anumite contexte, este utilizat termenul una în loc de unul. Deci asta nu cred că ar putea fi o chestiune divergentă decât, repet, dacă în varianta grecească a NT cei doi termeni sunt redați diferit. E o chestiune de lingvistică.

   • Domnule Constantin,imi pare rau ca nu v-ati descurcat.Ati spus ca vreti sa va ghidez…OK! http://parereataconteaza1.wordpress.com/2011/02/18/spalarea-la-creier-edi-constantinescu/ DESCHIDETI LINK-UL ACESTA si ajungeti la mine pe blog la acest articol apoi mai jos deasupra ceasului in forma de pistol este un link,unde da-ti clic si se deschide mesajul.Daca nu va descurcati atunci puteti sa-mi scrieti pe MESS parereataconteaza1 ID

 7. Dar Dorele,
  Eu am în calculator cam 60 – 70 de biblii în multe limbi, inclusiv greaca şi ebraica, şi latina, dar nu contează. UNA sau UNUL în acest context are aceeaşi semnificaţie.

  Ioan 10:26 Dar voi nu credeţi, pentru că, după cum v-am spus, nu sunteţi din oile Mele.
  Ioan 10:27 Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine.
  Ioan 10:28 Eu le dau viaţa veşnică, în veac nu vor pieri, şi nimeni nu le va smulge din mâna Mea.
  Ioan 10:29 Tatăl Meu, care Mi le-a dat, (DECI VEZI CĂ TATĂL I LE-A DAT, DECI CA PERSOANE ESTE FOARTE CLAR CĂ SUNT DOUĂ. UNUL A DAT ALTUL LE-A LUAT) este mai mare decât toţi (MAI MARE CHIAR ŞI DECÂT ISUS!!! ASTA O SPUNE CHIAR ISUS ÎNSUŞI); şi nimeni nu le poate smulge din mâna Tatălui Meu.
  Ioan 10:30 Eu şi Tatăl una suntem.”
  Ioan 10:31 Atunci Iudeii iarăşi au luat pietre ca să-L ucidă.
  Ioan 10:32 Isus le-a zis: „V-am arătat multe lucrări bune, care vin de la Tatăl Meu: pentru care din aceste lucrări aruncaţi cu pietre în Mine?”
  Ioan 10:33 Iudeii I-au răspuns: „Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă, şi pentru că Tu, care eşti un om, Te faci Dumnezeu.”

  DECI VEZI CĂ NU ISUS SUSŢINEA CĂ ESTE DUMNEZEU. EVREII, ÎL ÎNVINUIAU PE ISUS CĂ SE FACE EL ÎNSUŞI DUMNEZEU!

  • Eu nu spun că nu aveți dreptate. Dimpotrivă, eu fac parte dintre cei care cred în existența și divinitatea Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Doar spuneam că trebuie să cercetăm o variantă care se apropie cât mai mult de original pentru a cunoaște semnificația exactă.

 8. Dă-mi te rog nişte citate prin care să rezulte că Fiul este egal cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt.

  • Acum nu pot. Pregătesc serbarea de 8 martie.

   • Nu-i nimic. O lăsăm pe altădată.
    Nu uita! 8 Martie este o sărbătoare păgână!!!
    Poate de aceea nu poţi înţelege anumite lucruri din Biblie!
    Oricum este treaba ta, dar mă simt dator ca faţă de un frate
    să atrag atenţia.

    • Păi și ce vă face să credeți că eu nu aș ști că este o sărbătoare păgână? Dar lucrez la școală și trebuie să o fac! Nu vreau nici să fiu o piatră de poticnire pentru cei din jur! De asta nici nu am scris 8 martie cu „M”!

 9. O sărbătoare păgână nu se poate practica de către creştini indiferent de context. Parcă tocmai ai scris un articol lung despre acest subiect.
  Dar te las că este cam târziu. Poate continuăm mâine.

  • Pe care subiect? Că eu nu am scris despre 8 martie!

   • Apoi, eu nu văd să fie o problemă atâta vreme cât nu ne implicăm prea mult sufletește! Cred că uneori devenim prea legaliști, dacă nu chiar habotnici! Aveți grijă că uneori regulile ne pot despărți de Dumnezeu, pot pune un zid de despărțire între noi și Dumnezeu, așa cum s-a întâmplat și cu fariseii!

   • Apoi, eu nu văd să fie o problemă atâta vreme cât nu ne implicăm prea mult sufletește! Cred că uneori devenim prea legaliști, dacă nu chiar habotnici! Aveți grijă că uneori regulile ne pot despărți de Dumnezeu, pot pune un zid de despărțire între noi și Dumnezeu, așa cum s-a întâmplat și cu fariseii!

 10. Pe sărbătorile păgâne!!! Citeşte mai sus chiar la începutul paginii!!!

  • Da, m-am referit în mod special la sărbătorile acestea ale „dragostei”, care pun mai mult accent pe dragostea de tip „eros”, adică erotică sau sexuală! Sau cel puțin cu tentă sexuală!

 11. Bine Dorele, dacă aşa vezi tu lucrurile n-ai decât să le practici. Trebuie doar să ai conştiinţa curată că ceea ce faci faci spre lauda şi slava lui Iehova şi a lui Isus:
  1Corinteni 16:14 Tot ce faceţi, să fie făcut cu dragoste!
  Filipeni 1:10 ca să deosebiţi lucrurile alese, pentru ca să fiţi curaţi şi să nu vă poticniţi până în ziua venirii lui Hristos,
  Filipeni 1:11 plini de roada neprihănirii, prin Isus Hristos, spre slava şi lauda lui Dumnezeu.
  1Corinteni 10:31 Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.

  • Acum, depinde ce înțelegem prin asta! De exemplu: dacă trebuie să mergem la serviciu, înseamnă că facem asta spre lauda Domnului? NU! Facem că trebuie făcut! Cam la fel este și cu asta!
   Acum, vreau să vă întreb și eu ceva, din pură curiozitate, fără răutate, fără nimic. De ce dumneavoastră Îl numiți pe Dumnezeu – Iehova? Știu că ăsta era doar unul dintre numele pe care le utilizau evreii (YHWH).

  • Acum, depinde ce înțelegem prin asta! De exemplu: dacă trebuie să mergem la serviciu, înseamnă că facem asta spre lauda Domnului? NU! Facem că trebuie făcut! Cam la fel este și cu asta!
   Acum, vreau să vă întreb și eu ceva, din pură curiozitate, fără răutate, fără nimic. De ce dumneavoastră Îl numiți pe Dumnezeu – Iehova? Știu că ăsta era doar unul dintre numele pe care le utilizau evreii (YHWH).

 12. Îţi trimit o biblie ortodoxă (un link) din 1874. Caută şi vezi că, deşi este ortodoxă numele Iehova este folosit de peste 6.500 de ori!
  Apoi uită-te la Exod 3:15. Vei vedea că scrie că doar Numele Iehova este Numele lui Dumnezeu şi spune Dumnezeu că este pentru veşnicie!

  Dacă mai eşti deschis spune-mi dacă mai continuăm sau o lăsăm pe mâine.

  • Eu mai sunt deschis, dar nu mai pot sta mult. Totuși: Dacă este așa, cum explicați alte nume ale ACELUIAȘI Dumnezeu? Exemple: Iehova Nisi, Iehova Iire, El Șadai, El Roi etc? Și de ce nu folosiți scrierea ebraică (cu caractere latine, desigur), avându-se în vedere că în ebraica veche nu se foloseau vocalele?

   • În Biblie găsim IEHOVA IIRE doar o dată:
    Ge 22:14 Avraam a pus locului aceluia numele: „Domnul va purta de grijă” (adică IEHOVA IIRE). De aceea se zice şi azi: „La muntele unde Domnul va purta de grijă.”

    În Biblie găsim IEHOVA NISSI doar o dată:
    Ex 17:15 Moise a zidit un altar, şi i-a pus numele „Domnul, steagul meu.” (adică IEHOVA NISSI)

    Numele Iehova se găseşte în Biblie de peste 6.500 de ori. Plus de aceasta în geneza 3:16 găsim şi următorul text:
    Ex 3:15 Dumnezeu a mai zis lui Moise: „Aşa să vorbeşti copiilor lui Israel: „Iehova, Dumnezeul părinţilor voştri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov, m-a trimis la voi. ACESTA ESTE NUMELE MEU PENTRU VEŞNICIE, ACESTA ESTE NUMELE MEU DIN NEAM ÎN NEAM.

    TE LAS SĂ TRAGI TU CONCLUZIA CE SE CUVINE!

   • Aici este o adresă unde o să găseşti o Biblie ortodoxă în care se găseşte de peste 6.500 de ori numele Iehova. Cu toate că ortodocşii sunt foarte împotrivitori faţă de Numele Iehova. Apoi toţi cercetătotii susţin acest Nume. Apoi, dacă ai o Biblie Cornilescu pe primele 2 pagini scrie că Numele IEHOVA a fost înlocuit cu Numele Domnul. Nu înţeleg cine le-a permis lor să schimbe acest Nume.

    • Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Nu am absolut nimic împotriva numelui „Iehova/YHWH”. Doar am curiozitatea de a cunoaște unele lucruri. Dar din câte știu toate acestea (Dumnezeu, Iahve/Iehova, El Roi, El Șaddai etc.) nu sunt decât niște titluri, nu reprezintă Numele real al lui Dumnezeu. Practic, potrivit Bibliei, Numele Său este „Eu sunt”!

 13. Exodul 3:15 este la pagina 27!!!

 14. Pentru că Ion în america este John, în germania este Johann, iar în alte limbi este altfel!
  Şi pentru că a fost o dispută între filologi şi s-a stabilit că să se folosească numele Iehova. Eu nu pot hotărî acest lucru şi de aceea m-am bazat pe filologi şi traducători autorizaţi. Dacă ei au hotărât aşa aşa fac şi eu. Dar să ştii că nu pronunţia este importantă! Despre asta vom mai discuta.
  Şi apropos. Isus în ebraică se scrie Iehoşuah. Voi de ce nu-L scrieţi aşa?
  Mai vedem mâine. Noapte bună!

 15. Și uite-așa a trecut și Dragobetele… Oare ce ne mai așteaptă?

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.