EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

LUPTA ÎMPOTRIVA INTRODUCERII ICOANELOR ÎN BISERICĂ (1)

90 comentarii


Reeditare din data de 18 mai 2011

„Vai, în van se luptă firea-mi să-nțeleagă a Ta fire,
Tu cuprinzi întregul spațiu cu a lui nemărginire…

Oamenii a făcut chipuri ce ziceau că-Ți semăn Ție,
Te-au săpat în munți de piatră, Te-au sculptat într-o cutie,
Ici erai zidit în stânce, colo-n așchii de lemn sfânt,
Și-apoi vrură ca din chipu-Ți să explice toate. Mută,
la rugare și la hulă, idola de ei făcută,

rămânea! Un gând cucernic, dar nimic, decât un gând.”
(M. Eminescu – „Memento mori”)

Introducere: Materialul de față este extras dintr-un manual de instruire mai amplu, intitulat „Abecedarul mântuirii”, manual destinat celor care vor să înțeleagă mai bine istoricul și învățăturile de bază ale creștinismului. El a fost scris în termeni pe cât posibil mai clari, așa încât să poată să fie citit și înțeles cu ușurință.

În secțiunea de față sunt prezentate probleme legate de apariția și evoluția istorică a cultului icoanelor. În secolele 8 și 9, în Imperiul și în Biserica Bizantină au avut loc vreme de peste o sută de ani, lupte sângeroase între cei care au susținut introducerea icoanelor în biserici și cei care erau împotriva icoanelor. Am considerat că este folositor să ne aducem aminte de datele istorice care urmează în continuare, pentru a înțelege cum a apărut în Biserica creștină practica închinării la icoane. În secțiunea anterioară, am vorbit despre faptul că Sfânta Scriptură interzice femeilor să se amestece în treburile Bisericii și să dea învățături în materie de religie. Acum vom vedea mai bine la ce se poate ajunge atunci când este încălcată porunca lui Dumnezeu, dată prin Apostolul Pavel, care spune că femeia nu are voie să învețe pe alții (în materie de religie) adică nu are voie să dea directive în Biserica lui Hristos (1 Timotei 2:12).

Au existat de la început icoane în Biserica creștină? Este cunoscut faptul că în primele cinci secole ale erei creștine nu existau deloc icoane în Bisericile creștine, deoarece creștinii din acele timpuri considerau că a face asemenea obiecte ar fi reprezentat o încălcare flagrantă a primelor două porunci din Decalog.

„Atunci a rostit Domnul înaintea lui Moise cuvintele acestea și a zis: Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine! Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ. Să nu te închini lor, nici să le slujești…(Cartea Ieșirea (Exodul) 20: 1-5, textul este citat din Biblia editată de Biserica Ortodoxă Română – București 1968)

Catacombele și Bisericile creștine care s-au păstrat din această perioadă ne arată că aceste locașuri de închinare erau cel mai adesea neîmpodobite iar atunci când erau totuși decorate, se foloseau numai motive florale îmbinate cu imagini de plante, păsări și animale și anume din cele care sunt menționate în Sfintele Scripturi (de exemplu: grâul, vița de vie, floarea de crin, palmierul, smochinul, măslinul, apoi mielul, peștele, porumbelul etc.). Toate aceste reprezentări aveau un rol pur decorativ. Totuși spre sfârșitul secolului trei, pe alocurea apar și reprezentări de chipuri umane, de exemplu reprezentarea Bunului Păstor, ducând pe umeri oaia cea pierdută și acum regăsită. Însă decorarea caselor de rugăciune cu chipuri umane a fost interzisă de către Sinodul de la Elvira, ținut în anul 306 (articolul 39).

Chiar și în următoarele două secole nu existau icoane în Biserici.

Autorul latin Lactanțiu, în cartea sa „De mortibus persecutorum” („Despre morțile persecutorilor”) spune că în ziua de 23 februarie 303 când, din

Împăratul Dioclețian

ordinul împăratului Dioclețian și a ginerelui său Galeriu, s-a dat semnalul de declanșare a unei progoane contra creștinilor, prefectul orașului Nicomidia împreună cu o puternică gardă militară, au venit la Biserica Creștină din oraș. Au spart

Galerius, ginerele lui Domițian

porțile Bisericii și intrând în Biserică, au căutat reprezentări (statui, icoane) ale Dumnezeului creștinilor, deoarece romanii nu-și puteau imagina un cult fără reprezentări ale Divinității. Dar nu au găsit nimic din toate acestea, decât numai niște Scripturi, cărora le-au dat foc imediat, după care au devastat și jefuit Biserica, iar în cele din urmă, au și demolat-o.

Eusebiu de Cezareea

Despre episcopul Eusebiu de Cezareea, se povestește că atunci când Constanța, sora împăratului Constantin cel Mare, i-a cerut o reprezentare a chipului lui Hristos, acesta i-a răspuns: „Mă abțin să vă trimit un chip al lui Hristos, întrucât creștinilor nu le este îngăduit să-L reprezinte pe Dumnezeu în formă umană, după obiceiul păgânilor.”

Este de asemenea cunoscut că Biserica Sfânta Sofia de la Constantinopol, construită în timpul împăratului Iustinian (527-565) a fost inițial lipsită de icoane, neexistând acolo decât elemente cu caracter ornamental.

Au pictat primii creștini icoane? Poate ați auzit de părerea pe care o au astăzi unii creștini care spun că doctorul Luca, autorul Evangheliei care îi poartă numele, ar fi fost și pictor și ar fi pictat icoane cu chipul Maicii Domnului. Există astăzi Biserici și mănăstiri care chiar pretind că posedă astfel de icoane pictate de însăși mâna Sfântului Evanghelist Luca.

De asemenea, se spune că atunci când Domnul Isus mergea cu crucea în spate pe străzile Ierusalimului, fiind dus la răstignire, o femeie miloasă, numită Veronica, I-a șters fața obosită și chinuită, cu o maramă curată, iar pe maramă în mod miraculos, s-a imprimat chipul Domnului. Se susține că ulterior, de pe această maramă, chipul Domnului a fost copiat pe icoane. Sunt oare adevărate aceste relatări?

În Sfânta Scriptură nu găsim nimic care să le confirme. De asemenea, De asemenea, din datele istorice prezentate mai sus, se vede că în primele secole, creștinii nu aveau și nu se închinau la icoane. Adevărul este că asemenea relatări nu sunt decât niște legende pioase, inventate cu sute de ani mai târziu de către închinătorii la icoane. Ei au dorit ca prin asemenea povestiri care au mare priză în popor, să dea un răspuns celor care, pe bună dreptate, se întrebau: de unde au știut pictorii de icoane cum arăta Domnul Isus la față când era pe pământ, sau care era chipul adevărat al Maicii Domnului? De asemenea, au dorit să-și creeze cât de cât, o bază istorică pentru susținerea părerilor lor și să-i facă și pe alții să creadă că obiceiul închinării la icoane ar fi existat încă de la început în Biserica Creștină. Teologii care au studiat aceste legende au arătat că însuși numele atribuit acelei femei (Veronica) nu este un nume real, neavând vreo corespondență în realitățile istorice (femeile din timpul acela nu purtau asemenea nume). El este un nume inventat ulterior, provenind din cuvintele: „Vera icon” (adevărata icoană).

Cuvânt sau imagine? Este cunoscut faptul că omul primește informația din jurul său în principal prin două organe de simț (prin două simțuri – nota mea): prin auz și prin vedere. De asemenea, omul primește informații și cunoștințe despre lumea înconjurătoare prin două forme de cunoaștere, prin imagine și prin cuvânt. Imaginile transmit foarte multă informație, de aceea simțul vederii este canalul prin care vine peste 90% din totalul informației pe care o primește omul. Informație transmisă prin cuvânt este mai limitată (în ceea ce privește cantitate de informație) decât cea transmisă prin imagine. Este însă interesant să observăm că educația făcută prin intermediul cuvântului este mult mai profundă și de o calitate mult mai înaltă decât educația făcută prin intermediul imaginilor. (Spre exemplu, este cunoscut faptul că tinerii care citesc mult, își fac o educație superioară în ceea ce privește profunzimea și calitatea, decât cei care nu citesc, [dar] în schimb vizionează tot felul de filme.) Care este explicația? Atunci când omul vede o imagine, i se oferă de-a gata chiar și cele mai mici amănunte și detalii despre ceea ce vede. În schimb, atunci când numai aude sau citește ceva, i se dau numai principiile și ideile, el fiind obligat să completeze restul cu propriile sale interpretări. Aceasta îl obligă să gândească, să-și imagineze singur, să facă asociații de idei și în felul acesta mintea lui este obligată să lucreze mult mai profund decât atunci când privește la ceva.

(Va urma.)

Materialul de față a fost publicat în lucrarea „Abecedarul mântuirii”, scrisă de regretatul frate Viorel Ungureanu, mi-a fost înmânat personal de către domnia sa în urmă cu câțiva ani și se vrea un omagiu la adresa acestuia și o laudă la adresa lui Dumnezeu.

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 46 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

90 de gânduri despre „LUPTA ÎMPOTRIVA INTRODUCERII ICOANELOR ÎN BISERICĂ (1)

 1. „Catacombele și Bisericile creștine care s-au păstrat din această perioadă ne arată că aceste locașuri de închinare erau cel mai adesea neîmpodobite iar atunci când erau totuși decorate, se foloseau numai motive florale îmbinate cu imagini de plante, păsări și animale”

  Eu zic sa reconsideri 🙂

 2. ? 🙂
  Autorul spune prostii…

 3. Nu inteleg ce legatura are faptul ca l-ai cunoscut tu personal pe ala, cu, calitatea articolului….?

 4. Dorele, titlui trebuia sa fie „Lupta impotriva scoaterii icoanelor din Biserica„
  Icoanele erau in catacombe inca din sec 1 si 2.
  Cu mult inaintea concililor ecumenice, de unde si tu ai primit Biblia, pe care ai eu adunat-o.
  Exista dovezi clare pe care nu le poti ascunde sau distruge.
  Le poti vedea si tu prin Grecia, unde au poposit apostolii. Ca doar nu au fost in SUA

 5. De ce a dat Dumnezeu porunca sa faca Heruvimii??
  sa contrazis EL?. Nu cred

 6. Si ce daca icoanele erau in catacombe? Este acesta un argument pentru ce…? Oare faptul ca Regele David a facut faptele acelea rusinoase cu sotia lui Urie Hetitul, ne servesc astazi ca paravan pentru incalcarea poruncii lui Dumnezeu privitoare la curvie/crima?
  Tot asa si cu prezenta imaginilor unor „lucruri care sunt sus in cer, jos pe pamant sau in apele mai jos decat pamantul…” inaintea carora asa zisii primi crestini se inchinau, ne servesc noua ca si paravan pentru incalcarea poruncii ce combate idolatria primitiva?. Sa nu uitam ca apostazia[inclusiv iconodulismul!] a fost prezisa atat de Isus cat si de Pavel respectiv Ioan…

  Referitor la porunca facerii heruvimilor…Dumnezeu are chiar si simtul artei, nu doar al umorului…Prin porunca Sa, El nu combate arta, ci idolatria care este inchinarea inaintea…artei.
  Sa o luam si altfel…Dumnezeu a poruncit facerea heruvimilor…cand si cui a dat El porunca expresa de facere a icoanelor?

  P.S: Domnule Dorel, felicitari, atacati niste subiecte extrem de importante si actuale zilelor in care traim.Nu pot decat sa imi scot palaria: Respect!

  • Mulțumesc pentru felicitări! Așa cum am mai spus, materialul aparține regretatului frate Viorel Ungureanu, fost pastor într-o Biserică baptistă, actualmente trecut la Domnul. Eu nu am făcut altceva decât să fac niște corecturi din punct de vedere gramatical, ici-colo, în locurile în care se impunea acest lucru.

 7. Nu exista nici un caz în Sfanta Scriptura in care sa se condamne cinstirea prin icoane a fapturilor cereati.

  In Testamentul Vechi icoanele au fost facute chiar cu porunca lui Dumnezeu .

  S-a contrazis Dumnezeu punand evreii sa sculpteze ICOANELE heruvimilor de pe Chivotul Legii?

  Dispozitiile Legii Vechi arata ca reprezentarea unor personaje sau simboluri religioase(ICOANELOR) erau ingaduite.

  „Apoi sa faci DOI HERUVIMI DE AUR si sa-i faci ca dintr-o bucata….Heruvimii acestia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar fetele să si le aibă unul spre altul; spre capac să fie feţele heruvimilor.”(Iesire 25, 18-22)

  Chiar Iosua ,s-a inchinat in fata Chipurilor de Heruvimi(ICOANELOR).

  „Atunci Iosua si-a sfasiat vesmintele sale, A CAZUT CU FATA LA PAMANT inaintea chivotului Domnului si a stat asa pana seara si el si batranii lui Israel si si-au presărat pulbere pe capetele lor „(Iosua Navi 7,6)

  Atat Mantuitorul cat si Sfintii Apostoli s-au inchinat in templu inaintea acestor chipuri facute de maini omenesti .

  „Tu poţi să afli că nu sunt mai mult decât douăsprezece zile de când m-am suit la Ierusalim ca să mă închin (προσκυνήσων ). „(Fapte 24, 11)

 8. Raspunde ma este Iosua un idolatru, sa nu!?

  Inchinarea la idoli se manifesta prin aceea ca oamenii considerau chipurile cioplite drept Dumnezei.

  Ori icoana nu este un D-zeu.Termenul de icoana nu poate fi in nici un caz identificat termenului de idol.
  Icoanele si Sfintii ne pun in legatura cu Dumnezeu, nu stau in locul lui Dumnezeu, cum intelegeti voi, neoprotestantii.

  Idolul in schimb este chipul unei fiinte care nu are existenta reala (idolul Dagon, Astartele, vitelul de aur, sfinxul) .

  E o mare diferenta intre icoana si idol.

  Diferenta esentiala intre un IDOL (combatut de Biserica ) si o ICOANA este aceea ca idolul este reprezentarea a ceva ce nu exista cu adevarat, ci este produsul imaginatiei, in timp ce icoana este reprezentarea a ceva ce exista.

  Prin sec 4 (391-92 ) toate templele necreștine din Imperiu sunt închise, împăratul Teodosie cel Mare pune capăt, prin decret Misterelor din Eleusis, determinând sfârșitul jerfelor păgâne (atâtea câte se mai practicau) în Roma și Alexandria; este interzis și cultul zeilor domestici, odată cu întregul păgânism.

  Deci, Heruvimul nu este un Idol.

  Crestinii ortodocsii se roaga in prezenta icoanelor – asa cum evreii se rugau in prezenta icoanelor /heruvimilor .

  • „Icoanele si Sfintii ne pun in legatura cu Dumnezeu, nu stau in locul lui Dumnezeu, cum intelegeti voi, neoprotestantii.”
   Ooopsss! Mai nou, oamenii au DOI mijlocitori, nu UNUL, așa cum spune Biblia: icoana și Domnul Isus, așa-i?

   „Diferenta esentiala intre un IDOL (combatut de Biserica ) si o ICOANA este aceea ca idolul este reprezentarea a ceva ce nu exista cu adevarat, ci este produsul imaginatiei, in timp ce icoana este reprezentarea a ceva ce exista.”
   Oare? Iată ce spune Biblia: „Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care SUNT (adică EXISTĂ, nu este o plăsmuire a imaginației – n.n.) sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. SĂ NU TE ÎNCHINI ÎNAINTEA LOR ȘI SĂ NU LE SLUJEȘTI (…)” (Exod 20: 4, 5)

   „Deci, Heruvimul nu este un Idol.
   Crestinii ortodocsii se roaga in prezenta icoanelor – asa cum evreii se rugau in prezenta icoanelor /heruvimilor .”
   Să înțeleg că la voi heruvim = icoană?

 9. Din cate cunosc eu Hristos este Dumnezeu ,nu „mijlocitor”.

  Sfintii si Ingerii chiar sunt mijlocitori!

  In Biblie , cartea lui Iov ne vorbeşte despre intervenţia/mijlocirea INGERILOR pentru semenii lor…

  „Dacă atunci se află un INGER lângă el, un MIJLOCITOR între vii, care să-i arate omului calea datoriei „.(Iov 33,23)

  Pe baza textului de la 1 Timotei 2,5 ,incercati sa ne amagiti ca nimeni altcineva, deci nici sfinţii nu pot mijloci la Dumnezeu pentru mantuirea noastră.
  Nimic mai fals!

  „Cine va PRIMESTE pe voi, pe Mine Ma primeste „(Matei 10, 40).
  „Cel ce vă ASCULTA pe voi, pe Mine Mă ascultă, si cel ce se LEAPADA de voi se leapădă de Mine”(Luca 10, 16).

  Iisus e singurul mijlocitor in sensul de Rascumparare …”Care S-a dat pe Sine pret de RASCUMPARARE pt. toti „(1 Timotei 2,6).

  Trebuie sa intelegi corect acel verset.

  Iisus este Rascumparator,nu mijlocitor .

  Daca eu il rog pe Pavel sa se roage pentru mine, nu inseamna ca Pavel e pus alaturi de Domnul Iisus.

  Aici vorbim de mijlociri diferite.

  „Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, MIJLOCIRI, mulţumiri pentru toţi oamenii”(I Timotei 2,1-3).

  PS: De unde ai Biblia ,nu de la „mijlocitori”?!

  Iisus Hristos nu a tiparit Biblii!

  Ce crezi tu ca a fost teleportata in bratele lui Parham?

  • Și atunci cum explici asta: „“Căci UNUL este Dumnezeu, UNUL ESTE ŞI MIJLOCITORUL între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus, Care S-a dat pe Sine preţ de răscumpărare pentru toţi.” (1 Timotei 2:5-6 Biblia Ortodoxă)

 10. Dupa mintea ta Iosua ,Obadia,imparatul Nabucodonosor sau David au incalcat (Ieșirea 20 1-6)!?

  Iti dau versete clare unde toti nu au calcat Ieșirea 20 1-6!

  Cum vine asta ,pe ortodocsi ii judeci ca nu respecta ,dar cu Iosua ,Obadia,imparatul Nabucodonosor sau David ce facem!?

 11. Am explicat mai sus ,am anticipat ca bagi versetul asta:)))

  Iisus e singurul mijlocitor in sensul de Rascumparare …”Care S-a dat pe Sine pret de RASCUMPARARE pt. toti “(1 Timotei 2,6).

  Trebuie sa intelegi in context acel verset.

  Iisus este Rascumparator,nu mijlocitor .

  • Păi și atunci de ce în Biblie scrie clar, negru pe alb, MIJLOCITOR, de ce nu scrie RĂSCUMPĂRĂTOR? Nu ți se pare ciudat?
   „Căci unul este Dumnezeu, unul este și mijlocitorul intre Dumnezeu și oameni:cel ce s’a fäcut om: Christos Iisus” (1 Timotei 2: 5 – Biblia Ortodoxă tradusă de Vasile Radu și Gala Galaction)

 12. Ciudat este faptul ca-L numesti pe Hristos „mijlocitor”.

  Hristos este D-zeu ,pe cine sa mijloceasca El?

  Voi sectantii chiar nu intelegeti doctrina Sf Treimi ,adventistii spun ca Hristos e Arh.Mihail ,iar iehovistii ca Hristos nu este D-zeu .

  De la „mijlocitor ” ,la un banal profet e un singur pas.

  Eu zic sa vezi perioada sinoadelor ecumenice daca nu’ti este clar cine este Hristos.

  Mijlocitori sunt Ingerii ,Profetii VT ,Sf .Apostoli nu Hristos!

  „Dacă atunci se află un INGER lângă el, un MIJLOCITOR între vii, care să-i arate omului calea datoriei „.(Iov 33,23)

 13. @Mihailandrei:
  „Ciudat este faptul ca-L numesti pe Hristos “mijlocitor”.”
  Nu, nu eu Îl numesc, ci Biblia!

 14. 1 Timotei 2:5 Pentru că unul e Dumnezău, unul şi împăcătoriu lui Dumnezău şi oamenilor: om Hristos Isus, … citat din Biblia de la Bucureşti (deci ortodoxă) din 1688.

  5. Că Unul easte Dumnezeu, Unul şi Mijlocitoriu între Dumnezeu şi oameni, omul Iisus Hristos, … citat din Biblia de la Blaj din 1795

  Oare nu rezultă şi din Bibliile ortodoxe că Isus Hristos este mijlocitor între Dumnezeu şi oameni?

 15. @Dorel
  De ce crezi ca versetul respectiv, se refera la mijlocitor, in sensul de mijlocitor al rugaciunii?
  Cuvantul mijlocitor poate fi folosit pentru o mie de motive….

  • Pentru simplul motiv că așa spune Biblia! Tu de unde știi că nu-i așa?

   • Unde scrie in Biblie? Eu vad ca in Biblie scrie altceva, nu vorbeste despre mijlocitor al rugaciunii.
    Pai de unde sa stiu??? am citit la capitol respectiv , uite:
    „Căci unul este Dumnezeu, unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus,
    Care S-a dat pe Sine preţ de răscumpărare pentru toţi, mărturia adusă la timpul său. „(1Tim 2, 5-6)
    Vorbeste de Hristos ca mijlocitor al mantuirii neamului omenesc fata de Dumnezeu(mantuirea/rascumpararea prin jertfa de pe Cruce), exact ce a spus mihailandrei.
    Hristos fiind si om a putut „mijlocii” mantuirea/rascumpararea neamului omenesc prin jertfa de pe Cruce.

    • Mi se pare că adaugi la Biblie și că o răstălmăcești! Acolo scrie clar: MIJLOCITOR, nu RĂSCUMPĂRĂTOR! Despre Domnul Isus scrie în multe locuri că El ne-a răscumpărat, dar aici scrie clar, negru pe alb: MIJLOCITOR!

 16. @Dorel
  Pai mijlocitor a ce???Poate sa mijloceasca un milion de lucruri
  Scrie cumva al rugaciunii?
  Eu vad ca scrie al rascumpararii , am rastalmacit eu ceva uite „Căci unul este Dumnezeu, unul este şi Mijlocitorul între Dumnezeu şi oameni: omul Hristos Iisus,
  Care S-a dat pe Sine preţ de răscumpărare pentru toţi, mărturia adusă la timpul său. “(1Tim 2, 5-6)
  Este exact dupa versetul respectiv, ai vazut tu sa vrbreasca de altceva in capituolul respectiv? daca nu este vorba de mijlocitor al mantuirii, atunci unde spune ca e al rugaciunii? Ai visat tu ca a uitat apostolul sa scria asta?

 17. Pai mi-ai dat o chestie din dex care o stiam, nu vad ce legatura are cu subiectul nostru.
  Mijlocitor e un substantiv ce desemneaza o actiune(intelegere, mediatere, intermedier sa), da?Si eu te-am intrebat care e subiectul actiunii respective, ce mediaza, intermediaza, cu oamenii? pot fi un milion de lucruri. de unde stii ca e rugaciunea, ca nu spune?Acum chiar ti-am dat mura’n gura, sper sa raspunzi concret.

  • Păi și tu de unde știi că nu este mijlocitor al rugăciunii?

  • Adrian.I,
   Satan a afirmat şi a demonstrat, cel puţin temporar, folosindu-se de puterea minciunii, cum că creaţia supremă a lui Dumnezeu, respectiv omul (Adam şi Eva) nu ar fost bine realizate (că au defecte, că sunt coruptibile şi multe alte motivări vezi Iov 1:6 – 12; 2:1 – 7).
   A venit Isus Hristos şi fiindcă prin cunoştinţa Lui ştia să deosebească binele şi răul nu a mai putut fi înşelat (ispitit) de Satana în pustiu şi nu numai în pustiu dar a rezistat tuturor ispitelor şi încercărilor, până la moarte.
   În felul acesta El a fost mijlocitor între Dumnezeu şi oameni în sensul că ceea ce nu au putut face primii oameni a putut face Isus Hristos. Deci a plătit într-un fel neputinţa omului Adam.

   • @Constantin”
    Ce intelegeti prin defecte?
    Nu vad cum a demonstrat, de vreme ce Iov nu l-a blestamat pe Dumnezeu, „Dar ia întinde mâna Ta şi atinge-Te de tot ce este al lui, să vedem dacă nu Te va blestema în faţă!”(Iov 1,11)
    „Dar ia întinde-ţi mâna şi atinge-Te de osul şi de carnea lui! Să vedem dacă nu Te va blestema în faţă!”(Iov 2,5)
    Vi se pare ca Iov a blestemat? din contra a biruit si a fost rasplatit in final.
    Cum adica Hristos a venit si nu a MAI putut fi inselat, cand nici Iov nu a putut fi inselat?
    Comentariul respectiv nu are nici un sens, nu se intelege nimic.
    Faza cu mijlocirea tine de Hristocentrism, si e strans legata de antropocentrism, e mai complicata….

   • Vorbeam de Adam şi Eva. Nu ştiu de ce interlocutorii înţeleg cea mai nenaturală variantă a textului comunicat. Păi chiar crezi că eu n-am citit pasajele din cartea lui Iov? Despre Adam şi Eva a spus Satan că Dumnezeu nu i-a făcut bine, în sensul că sunt coruptibili. Şi a şi demonstrat-o. Iov este un exemplu pozitiv de anticipare în mic a ceea ce urma să facă la scară mult mai mare Isus Hristos. Isus Hristos a rezistat ispitei până la moarte inclusiv. El este ultimul Adam. Dar e mai complicat…

   • Da.
    Unde a spus Satan asta?

   • N-am inteles ce vrei sa zici, oricum mi se pare ca ce spui tu duce mai mult la o piesa de teatru, Dumnezeu este cu mult superior pentru a se manifesta asa, chiar si creatia depaseste cu mult stadiul respectiv.
    Pur si simplu teologia occidentala a preluat din rasarit majoritatea conceptelor, fara sa cunoasca sensul lor, cele mai mari confuzii se fac in intelegerea cuvantului de persoana, persoana suprema.

   • erata:”cuvantului”..termenului

   • Satan a spus aceasta implicit prin faptul că a încercat şi chiar a reuşit să-i înşele pe Adam şi Eva. Ce vrei concluzie mai evidentă decât aceasta? Reuşind să-i înşele a demonstrat că omul (Adam şi Eva) nu au fost făcuţi bine. Nu trebuia s-o spună extrem de explicit. Suficient de explicit, afirmaţia reiese din fapta lui.

    Apoi Dumnezeu explică de ce a lăsat răul pe pământ printr-un exemplu la scară mică:
    Exod 9:15 Dacă Mi-aş fi întins mâna, şi te-aş fi lovit cu ciumă, pe tine şi pe poporul tău, ai fi pierit de pe pământ.
    Exod 9:16 Dar te-am lăsat să rămâi în picioare, ca să vezi puterea Mea, şi Numele Meu să fie vestit în tot pământul.

    Dar Dumnezeu va demonstra că afirmaţia lui Satan era falsă (oamenii n-au priceput la început).
    Apoi, când Dumnezeu va fi judecat, el va fi găsit ADEVĂRAT!

   • @Constantinstancu
    Dar Satana nu a vrut sa demonstreze asta, defapt nu a vrut sa demonstreze nimic, pur si simplu a facut asta pentru ca il uraste pe Dumnezeu si tot ce este facut de El, telul sau este sa devina Dumnezeu.
    Nu spune nicaieri Satana asta, din fapta lui se pot deduce un milion de lucruri.
    Nu vad nici acum vreo legatura intre versetele respective si Facere,acolo era vorba de Faraon, daca Dumnezeu il ucidea pe el atunci, imediat, nu s-ar mai fi vazut puterea Sa, asa acum oamenii au avut prilejul sa vada minunile Sale, sa inteleaga cine este Dumnezeul cel adevarat si sa se intoarca in adevar la Acesta.
    Dumnezeu nu are ce sa demonstreze, in fond nici macar nu a fost provocat cu ceva 🙂 , nu cred ca exista vreo afirmatie dea lui Satana de genul asta, nici macar in alte contexte.

   • Atunci ce să demonstreze Dumnezeu când El va fi judecat?

   • @Constantinstancu
    Cine sa fie judecat, Dumnezeu???

   • Adrian I.,
    Ai rămas înţepenit? Te-ai speriat şi crezi cumva că aş fi un soi de satanist?

   • Nu, dar nu iti aprobase Dorel comentariul 🙂 acum a aparut.

   • Cum sa fie judecat Dumnezeu? 🙂

   • Dumnezeu este şi va fi judecat aşa:

    Romani 3:4 Nicidecum! Dimpotrivă, Dumnezeu să fie găsit adevărat şi toţi oamenii să fie găsiţi mincinoşi, după cum este scris: „Ca să fii găsit neprihănit în cuvintele Tale, şi să ieşi biruitor când vei fi judecat.”

   • Mda Cornilescu…doar asta spunea asemenea prostii.
    Uite cum suna originalul”. Nicidecum! Ci Dumnezeu se vădeşte în adevărul Său, pe când tot omul întru minciună, precum este scris: „Drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când VEI JUDECA Tu”. (Romani 3,4)
    Se vede clar ca Dumnezeu este cel ce judeca pe oameni.

    Nu reiese nicaieri ca Dumnezeu este judecat de cineva, defapt asta e chiar o enormitate , cum sa fie judecat Dumnezeu, de cine? Nu vrei acum sa-l vedem pe Dumnezeu ca si zeii romani sau greci, jucandu-se si band? 🙂
    Deci cum spuneam, occidentul a idiotizat termenul de persoana preluat din rasarit, nu poti sa ascunzi asemenea prostii modificand citatele din Biblie, e prea evident…..

   • Adrian I.,
    M-am interesat mai îndeaproape de textul de la Romani 3:4. Ce pot să-ţi spun este că se poate traduce şi aşa cum spui tu, adică de fapt cum este în varianta BOR. Promit că voi mai sonda cât pot mai adânc!

   • @Constantinstancu
    Da, „sigur”, Cornilescu si americanii „stiu” mai bine greaca…decat grecii.

    Traducerea respectiva este o fabulatie livrata de baietii din America… care le au mai mult cu produsul de hamburgeri, decat cu teologia.
    In toata istoria Bisericii +”bisericilor” eterodoxe, nu a existat vreo traducere, sau scriere, a unui autor(exeget,istoric, teolog, laic s.a) care sa semnaleze/arate aceasta, nici macar in protestantismul lui Luther…insa poate m-am inselat eu si stiti dumneavostra cateva.
    Orice nebun poate veni acum la pastele cailor, si sa spuna ca are o caseta audio originala cu vocea sf Apostol Pavel, sau ca a descoperit nu stiu ce manuscris in raul Misipipi, sau ca el vorbeste corect greaca veche, iar grecii vechi nu,..astea sunt lucruri penibile, care tin doar la americani.

   • Adrian I.,

    Ai mai jos un link referitor la Romani 3:4

    Dă clic pentru a accesa romani-3-cu-4-analiza-pe-text.pdf

    Mi se pare că problematica este tratată destul de bine.

   • @Constantinstancu
    Premiza ta este falsa, nu e nevoie de nici o traducere ,pur si smplu folosesti sensul pe care il intelegeau grecii.
    E ca si cum ai specula si ai spune ca Napoleon iubea ceaiul, cand in scrierile sale el „spune” ca nu…din moment ce grecii au afirmat asta,chiar vreme de 2000 de ani ,mi se pare puerila pretentia ta……
    Chiar si faza cu traducerea este mai complicata, presupun ca stiti ca occidentali si neo-protestantii (in general) folosesc greaca veche dupa sistemul lui erasmus, ce e hilar este ca grecii il considera gresit, cel mai bun e al lui reuchlin…desi nici asta nu este perfect.
    Aici nu ai ce sa speculezi, sistemele respective reprezinta doar niste incercari de reconstructie ale limbii grecesti vechi, nu se cunoaste exact structura limbii nici acum, daca grecii din sec respective au spus lucrul asta atunci au dreptate..nu ai decat sa demonstrezi contrariul doar prin alte surse istorice care sa-i contrazica…si mai intreb odata, unde sunt alea?

 18. @Dorel
  Pai eu nu am afirmat ca este al rugaciunii, eu am spus ca e cel mai probabil ca in vers respectiv sa se refera la el ca mijlociot al mantuirii din prisma ipostasului umana, pentru ca asta era singura actiune prezentata de apostol in acel context.
  Tu trebuie sa spui de ce este al rugaciunii si nu vad cum o s’o scoti la mal de vreme ce cuvantul respectiv nu este mentionat de apostol acolo.

  • Nu am ce să scot la mal. Iau Biblia așa cum este, fără interpretări. Și cu asta PUNCT!

   • Pai unde este scris de mijlocitor al rugaciunii in Biblie? 🙂

    Oricum mi se pare grav ce spui, facand abstractie de subiect, Biblia nu poate fi vazuta asa, ar fi fost o carte stupida si nu un dumnezeieasca, acum fara sa zici ca am ceva cu tine dar tu intelegi ceva din faza cu Adam pomuletul si pasarelele, sau aia cu evreii care aduceau preputurile filistinienilor ucisi ca jertfa lui Iahve?
    Totul trebuie interpretat intr-un sens mai profund, ca altfel iese o ciorba care nu are nici o valoare, in mod clar mesajul este mai presus de litera fiind ascuns …..si accesat doar de cei induhovniciti care au atins sfintenia.

 19. @Dorel
  In ce sens?
  Ai observat ca nu exista mijlocitor al rugaciunii (nu e nici un verset) pur si simplu sola scriptura nu are baze solide, merge pe o teologie pre existenta, a lui Luther…termenul e fantasmagoric.
  Ar trebuii sa mergem pe linia celor care au conceput scriptura.

 20. @Dorel
  Se vede 🙂
  Iar inainte erai ocupat cu dexul 🙂

 21. @Dorel
  Nu, din comentariile tale, tot timpul erai ocupat, de obicei te ocupai cu expeditii in care bateai campii in lung si’n lat 🙂

 22. WAA RELIGIA ORTODOXA E CEA ADEVARATA NU VA LUATI DUPA CEI CARE SUNT PENTICOSTALI SAU NEO PROTESTANTI SUNT NISTE MINCINOSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ai probe palpabile?

 23. DOAR ORTODOX= DREAPTA CREDINTA DECI SHUT UP !!!!!!!!!!!
  De ce SHUT UP???

  • Aha.Deci sa inteleg ca SHUT UP e o vorba ortodoxa de doua mii de ani.Vad ca esti tare ortodox.
   Cum se face ca nu vorbim slavona sau greaca daca suntem ortodocsi de 2000 ani?Poate ai vrea sa explici treaba asta.
   Cat despre religia ortodoxa e din cele mai vechi timpuri,apoi cred ca Zamolxe o fi fost vre-un preot ortodox sau ceva.

 24. RELIGIA ORTODOXA E DIN CELE MAI VECHI TIMPURI , IAR RELIGIILE CELELALTE SUNT DIN VEACUL ACESTA FACUTE DE AMERICANI CARE DACA LA EI NU AU AJUNS APOSTOLII INVENTEAZA EI DUMNEZEII NOI
  Care sunt dumnezeii noi??? Dar care sunt dumnezeii tăi???

 25. ASA CA NU VA LUATI DUPA ACESTE SECTE VOR SA VA DUCA LA PIERZANIE SI SA NU VA MANTUITI
  Ce face ortodoxia pentru mântuirea oamenilor? Câte evanghelizări a făcut BOR în ultimul timp?

 26. Scurt si cuprinzator:Dumnezeu nu a randuit in biserica Lui nici preoti,nici dascali,palimari,calugari,calugarite…etc.etc.Biserica nu este o cladire facuta de maini omeneste,ea este alcatuita din pietre vii care sintem noi cei credinciosi.Apoi despre ei scrie ca nici ei nu vor intra in Imparatia cerurilor si nici pe cei ce vor sa intre,nu-i lasa…….aduc aceleasi jertfe in fiecare zi care niciodata nu pot ierta pacatele nici a lor si nici a celor care cred in ei.Dumnezeu uraste pe cei ce se inchina la creatura si nu la Creator.Unde scrie in Biblie sa ne inchinam la vreu sfint care e mort,la icoana sau cruce?

  In decursul anilor oamenii au ales ce le place,multi spun ca sint sectar,ca singura credinta este cea ortodoxa etc.etc…dar nimeni nu vrea sa-mi spuna unde scrie ceea ce face popa la asa zisa biserica?am intrebat pe un popa de ce boteaza copiii mici cand ei nu stiu nimic si am ajuns la concluzia ca el implineste Biblia 100%,are ochi si vede,urechi si nu aude,aduce jertfe ca nu pot ierta pacatele,nici el nu va intra in Imparatia cerurilor si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasa.Biblia este unica,credinta a lasat-o Domnul Isus iar popa spune cu totul altceva.Dumnezeu sa aiba mila de toti.

 27. @Varga Ioan Razvan

  „Am intrebat pe un popa de ce boteaza copiii mici cand ei nu stiu nimic si am ajuns la concluzia ca el implineste Biblia 100%,are ochi si vede,urechi si nu aude,aduce jertfe ca nu pot ierta pacatele,nici el nu va intra in Imparatia cerurilor si nici pe cei ce vor sa intre nu-i lasa.”
  Ai ajuns la concluzia ca”popa” implineste Biblia 100 %, deci il critici pentru ca Biblia e gresita? 🙂

  Palimari?:))) Asta e tare, palimarii nu au rol de slujitor, sunt doar niste ajutoare. 🙂
  EPISCOPI
  ” Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său. „(Fa 20,28*)

  PREOTI
  Pentru aceasta te-am lasat in Creta, ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si sa asezi preoti prin cetati, precum ti-am randuit” (Tit, 1, 5).
  „De este cineva bolnav intre voi, sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului” (Iacov, 5, 14).

  DIACONI
  Stefan a fost eretic 🙂
  Dar şi aceştia să fie mai întâi puşi la încercare, apoi, dacă se dovedesc fără prihană, să fie diaconiţi.(Tim 3,10)
  Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure femei, să-şi chivernisească bine casele şi pe copiii lor(Tim 3,12)

  Inchinatul la Sfinti, ICOANA SI SF CRUCE
  ar acela a răspuns: „Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” Atunci Iosua a căzut cu fala la pământ, s-a închinat şi a zis către acela: „Stăpâne, ce porunceşti slugii tale?”
  „(Iosua 5, 14)
  Să faci o perdea de în răsucit şi de mătase violetă, stacojie şi vişinie, răsucită, iar în ţesătura ei să aibă CHIPURI DE HERUVIMI alese cu iscusinţă” ( Ieşirea 26: 31).

  ”23. Şi a făcut în Sfânta Sfintelor doi heruvimi de lemn de măslin, înalţi de zece coţi. 24. O aripă a heruvimului era de cinci coţi şi cealaltă aripă a heruvimului era tot de cinci coţi. Zece coţi erau de la un vârf al aripilor lui până la vârful celeilalte aripi. 25. Tot de zece coţi era şi celălalt heruvim; amândoi heruvimii aveau aceeaşi măsură şi aceeaşi înfăţişare. 26. Înălţimea unui heruvim era de zece coţi; la fel şi celălalt heruvim. 27. Şi a aşezat el heruvimii la mijloc în partea de la fund a templului. Aripile heruvimilor erau însă întinse; şi atingea aripa unuia un perete şi aripa celuilalt heruvim atingea pe celălalt perete. Iar celelalte aripi ale lor se atingeau în mijlocul templului aripă de aripă. 28. Şi a îmbrăcat el heruvimii cu aur. 29. Pe toţi pereţii templului de jur împrejur, pe dinăuntru şi pe dinafară, a făcut chipuri săpate de heruvimi, de copaci, de finici şi de flori îmbobocite.”
  ( III Regi 6: 23-29)

  „Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume! „(Ga 6,14)
  „Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. „(1Cor 1,18)
  „Căci mulţi, despre care v-am vorbit adeseori, iar acum vă spun şi plângând, se poartă ca duşmani ai crucii lui Hristos.
  Sfârşitul acestora este pieirea. Pântecele este dumnezeul lor, iar mărirea lor este întru ruşinea lor, ca unii care au în gând cele pământeşti.”(Fil 3,18-19) :)))))))) e de bine :)))

  CALUGARIA.
  Că sunt fameni care s-au născut aşa din pântecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au făcut fameni, şi sunt fameni care s-au făcut fameni pe ei înşişi, pentru împărăţia cerurilor. Cine poate înţelege să înţeleagă.” ( Matei 19: 12), „famen” in sens larg, fara familie;
  ”28. Şi a început Petru a-I zice: Iată, noi am lăsat toate şi Ţi-am urmat. 29. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care şi-a lăsat casă, sau fraţi, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau ţarine pentru Mine şi pentru Evanghelie, 30. Şi să nu ia însutit – acum, în vremea aceasta, de prigoniri – case şi fraţi şi surori şi mame şi copii şi ţarine, iar în veacul ce va să vină: viaţă veşnică.” ( Marcu 10: 28- 30);
  ”Dar cel ce stă neclintit în inima sa şi nu este silit, ci are stăpânire peste voinţa sa şi a hotărât aceasta în inima sa, ca să-şi ţină fecioara, bine va face.” ( I Corinteni 7: 37);
  ”32. Dar eu vreau ca voi să fiţi fără de grijă. Cel necăsătorit se îngrijeşte de cele ale Domnului, cum să placă Domnului. 33. Cel ce s-a căsătorit se îngrijeşte de cele ale lumii, cum să placă femeii.” ( I Corinteni 7: 32- 33);
  ”Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îţi mai lipseşte: Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer; şi apoi, luând crucea, vino şi urmează Mie.” ( Marcu 10: 21).

  Biserica nu e doar o alcatuire de credinciosi, e trupul Lui Hristos real, care inglobeaza poate vrei sa zici, pe credinciosi intru sine.
  “Acum mă bucur de suferinţele mele pentru voi şi împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica”(Col 1,24)

  Ai vazut ma ca scrie 🙂

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.