EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

LUPTA ÎMPOTRIVA INTRODUCERII ICOANELOR ÎN BISERICĂ (3)

Scrie un comentariu


Reeditare din data de 21 mai 2011

Sinodul iconoclast din 754. Împăratul Constantin al V-lea a convocat un Sinod al Bisericii, care s-a ținut între 10 februarie – 24 august 754, și la care au participat 338 de episcopi, sub conducerea lui Teodosie, episcopul Efesului, scaunul Patriarhal fiind vacant în acel moment. Acest Sinod (care în prezent nu este recunoscut de către Biserica Ortodoxă) s-a ținut în palatul imperial de la Hieria, pe țărmul asiatic al Bosforului. El a anulat hotărârea sinodului anterior din 692 (care permisese închinarea la icoane) și a aprobat edictul imperial din 726. Sinodul a hotărât scoaterea cultului icoanelor și a cultului moaștelor din Biserici, declarându-i eretici pe toți cei ce se închină „lemnului și oaselor”. Sinodul l-a anatemizat (l-a pus sub blestem) și pe teologul Ioan Damaschin, cel

care în scrierile sale apărase cu înfocare cultul icoanelor. S-a mai hotărât ca toți cei care fac, venerează sau păstrează icoane în casele particulare sau în Biserici să fie tratați ca dușmani ai lui Dumnezeu și ai Sfintelor Scripturi.

În urma hotărârilor acestui sinod, împăratul Constantin al V-lea a ordonat ca sfinții pictați pe pereții Bisericilor să fie acoperiți cu un strat gros de var, revenindu-se la vechea decorație cu motive florale și geometrice. De asemenea, s-a dat ordin ca moaștele care erau adorate în unele Biserici să fie aruncate în mare. Desigur, toate aceste măsuri s-au izbit de rezistența dârză a călugărilor și a unei părți a populației, mai ales femei, care ascundeau moaștele și icoanele pe unde puteau. De aceea, împăratul a început prigoana și împotriva mănăstirilor și a călugărilor pe care îi numea „purtătorii întunericului”. Unele mănăstiri au fost desființate iar pământurile lor confiscate. Sute de călugări au fost obligați, sub amenințarea pedepsei cu moartea, să se căsătorească și să revină la viața civilă. Alții au fugit în partea occidentală (vestică) a imperiului, în Italia, punându-se sub protecția papei.

Constantin al V-lea a avut o domnie lungă (741 – 775), dar furtunoasă. Dușmanii lui s-au unit de mai multe ori, încercând să-l răstoarne de la domnie, dar fără a reuși. Împăratul a purtat și multe războaie victorioase care au mărit puterea imperiului, organizând expediții împotriva arabilor și cucerindu-le unele teritorii. A protejat populația creștină din teritoriile cucerite de arabi (creștini care în mare parte erau paulicieni), mutându-i în alte zone ale imperiului, mai puțin populate. În același timp a luptat împotriva bulgarilor, stăvilindu-le expansiunea spre inima imperiului. Împăratul a fost un om energic și viteaz. El a fost și cel mai activ iconoclast (adversar al icoanelor) dintre împărații care au domnit în această perioadă a Imperiului Bizantin.

Împărăteasa Irina

În decembrie 769, Împăratul Constantin al V-lea și-a căsătorit fiul (pe Leon al IV-lea) cu Irina, o fată de 17 ani din Atena, vestit de frumoasă și provenind dintr-o familie nobilă. Din nefericire, fata fusese crescută de mică în cultul icoanelor. Știind aceasta, la nunta ei Irina fusese pusă să promită cu jurământ că nu se va mai închina la icoane și nu va promova cultul icoanelor în timpul vieții ei.

După moartea lui Constantin al V-lea (14 septembrie 775) a urmat la domnie fiul lui, Leon al IV-lea. A fost un împărat slab, care a domnit numai 5 ani. Leon al IV-lea a evitat să se amestece în lupta împotriva icoanelor și a acceptat cu îngăduință revenirea călugărilor iconoduli în Biserici. Ba chiar le-a permis să ocupe și slujbe bisericești înalte. Soția lui, Irina, deși jurase, a continuat să se închine la icoane în secret. Ea se amesteca în politica statului și sprijinea pe ascuns pe cei ce adorau icoanele. În anul 780 împăratul Leon al IV-lea a descoperit în dormitorul ei două icoane. Legătura dintre cei doi soți s-a întrerupt și Irina a fost îndepărtată de la palatul imperial. În vara aceluiași an, împăratul a descoperit și un șir de comploturi împotriva sa. În consecință, pe lângă faptul că i-a pedepsit pe uzurpatori, a declanșat o prigoană contra iconodulilor, mulți dintre ei fiind exilați.

Cei doi soți n-au mai apucat să se împace. La sfârșitul aceluiași an împăratul s-a îmbolnăvit și a murit (pe 14 septembrie 780), nefiind exclusă varianta otrăvirii lui. Fiul său, Constantin al 6-lea, era minor, așa că Irina (care avea pe atunci aproximativ 28 de ani) a rămas împărăteasă, preluând puterea până la majoratul fiului ei.

Rămasă singură la conducerea imperiului, Irina a început să pregătească condițiile care să

permită restabilirea cultului icoanelor. Pavel, patriarhul

Constantinopolului din acea vreme, mare adversar al icoanelor, a fost destituit. El a fost înlocuit cu Tarasie, care până atunci fusese secretar al împărătesei. Pentru a fi înscăunat ca patriarh, Tarasie a fost trecut în numai câteva zile prin toate gradele ierarhice bisericești.

În vara anului 786, crezându-se stăpână pe situație, împărăteasa a convocat un nou Sinod al Bisericii. Acest Sinod a fost deschis la 1 august 786 la Niceea, fiind prezidat de noul patriarh, Tarasie. La solemnitatea de deschidere a participat și împărăteasa Irina împreună cu fiul ei, Constantin al 6-lea, numit și „Porfirogenetul” (cel născut în purpură).

În acest Sinod, care ar fi restabilit cultul icoanelor, nu s-a putut pronunța, deoarece a intervenit armata, care era împotriva icoanelor. Mulți dintre ofițerii imperiali de rang înalt își mai aduceau aminte cum participaseră la luptele împotriva icoanelor sub comanda strălucitului împărat Constantin al V-lea. Înțelegând ce va urma, detașamentele de ostași imperiali au intrat cu forța în sala unde avea loc consiliul și, cu săbiile în mână, au împrăștiat pe episcopii care fuseseră convocați. Dându-și seama că se grăbise, împărăteasa Irina a declara Sinodul închis.

În lunile următoare ea a acționat cu multă dibăcie. Mai întâi a îndepărtat de la palat trupele ai căror comandanți erau adversari ai icoanelor, sub pretextul trimiterii într-o campanie împotriva arabilor (o campanie fictivă). Imediat, împărăteasa le-a înlocuit cu alte unități militare aduse din Tracia și care îi erau ei credincioase. După ce s-au îndepărtat, unitățile militare au fost oprite, desființate și dezarmate.

Sinodul iconodul din 787. În anul următor, 787, împărăteasa Irina a convocat un alt Sinod, tot la Niceea. Acest Sinod, ținut între 24 septembrie – 13 octombrie 787, a anulat hotărârile Sinodului iconoclast din 754. Acum s-a hotărât că închinarea la cruce, la Evanghelie, la icoane și la moaștele sfinților este bună și bine plăcută lui Dumnezeu. „Mergând pe o cale împărătească și urmând învățătura inspirată a Părinților noștri și Tradiția Bisericii Universale (căci știm că aceasta este a Duhului Sfânt, care locuiește într-însa), hotărâm cu toată grija și precizia ca, după cum se cinstește chipul cinstitei și de viață făcătoarei cruci, tot așa să se zugrăvească sfintele icoane în culori, mozaic și pe alte materii potrivite, în Sfintele lui Dumnezeu Biserici, pe vasele și veșmintele sfinte, pe ziduri și scânduri, în case și pe drumuri, atât icoana Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a Preacuratei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu, cât și icoanele îngerilor și ale tuturor sfinților.”

(Va urma.)

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 46 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.