EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

FUMATUL (5)

15 comentarii


Reeditare din data de 24 iunie 2011

Creștinii din zilele noastre fumează (4)

4) Creștinii și fumatul

În mod intuitiv, în țară la noi toată lumea știe că fumatul este un obicei păcătos, ceva foarte rău și dăunător pentru om. În vorbirea populară, tutunul este numit „iarba dracului”. Și totuși asta nu-i împiedică pe o mulțime de „creștini” și „creștine” din jurul nostru să fumeze pe rupte.

Îmi aduc aminte că stăteam odată de vorbă, în timpul unei călătorii cu trenul, cu un bărbat care mi-a explicat cum se cultivă tutunul, deoarece eu nu văzusem niciodată acest fel de activitate. Omul acela îmi spunea că tutunul trebuie răsădit pe ogor, fir cu fir. La care eu am spus că trebuie să fie foarte greu să răsădești atâtea mii de fire, stând mereu aplecat. Dar el mi-a zis că nu e chiar așa de greu, pentru că omul nu stă aplecat. El ia un braț de răsaduri, face cu sapa câte o groapă, aruncă un răsad de sus fără să se aplece, îl calcă cu piciorul pe rădăcină, mai trage și o înjurătură și merge mai departe. „Și, se prinde?” am întrebat eu. La care el mi-a zis: „Se prinde, domnule, dar știi ce bine se prinde și crește? Cu adevărat, aste e iarba dracului!”

TUTUNUL UCIDE! FUMATUL GRĂBEȘTE MOARTEA!

Tinerii, băieți și fete, fumează uneori chiar și la școală, în fața profesorilor. De asemenea, fumează bărbați, fumează femei, fumează bătrâni și sunt și o mulțime de copii care fumează. Unii creștini își aprind țigara imediat după ce ies din Biserică. Alții nu se rușinează să fumeze la o oarecare depărtare de Biserică chiar la slujba de Înviere din noaptea de Paști.

Puteți verifica asta ducându-vă în dimineața următoare în apropierea unei Biserici mai mari. Veți vedea pe jos mii de capete de țigări care au fost fumate noaptea trecută de către cei care au stat în jurul Bisericii așteptând să primească lumină.

În viața de toate zilele, pretutindeni unde te uiți, vezi o mulțime de reclame pentru diferite feluri de țigări. În fiecare zi, creștinii cheltuiesc bani grei pentru tutun. Un studiu statistic făcut la începutul anului 2001 a arătat că în țara noastră fumează aproape 48% din populația de sex masculin și cca 24% din populația de sex feminin. Un calcul simplu ne arată că asta reprezintă mai mult de o treime din populația totală a țării (mai precis 36%). Așadar, în țara noastră unul din trei locuitori fumează. Institutul Național de Statistică al României a anunțat că ponderea cea mai mare de fumători care fumează zilnic este segmentul de populație cuprins între 25-54 ani (29,3%) și că aproape jumătate (47,5%) din cei care sunt fumători s-au apucat de fumat în tinerețe, la vârste între 15-19 ani.

(Datele statistice de mai sus sunt luate din presa centrală, 2003)

Să nu uităm că în imensa lor majoritate acești fumători, bărbați și femei, mai tineri sau mai bătrâni, pretind și ei că sunt creștini. Așadar, potrivit acestor statistici, la noi în țară există câteva milioane bune de „creștini” care se îndeletnicesc și se ostenesc din greu în fiecare zi cu … „iarba dracului”, cheltuind o grămadă de bani pentru a și-o procura! Să sperăm că la terminarea lecturii acestei lucrări, cititorul va înțelege ce înseamnă ca un om să fie cu adevărat creștin.

5) Spune Biblia ceva despre fumat?

După cum am văzut, tutunul a fost adus în Europa la începutul secolului 16, dată la care Biblia era deja scrisă de peste 14 secole. Este clar că în Biblie nu putea să se scrie ceva direct despre fumat, având în vedere că la data scrierii Bibliei practica aceasta era total necunoscută locuitorilor din zona europeană și a Orientului Apropiat, zonă unde a fost redactată Biblia.Dar asta nu reprezintă un argument în favoare fumătorilor. De 19 secole de când s-a scris Biblia au mai apărut în lume și alte rele despre care Biblia nu pomenește nimic. De pildă: Biblia nu scrie nimic despre droguri sau despre pungile cu aurolac din care astăzi copiii vagabonzi inhalează vaporii care îi amețesc. Și totuși, cine îndrăznește să spună că folosirea drogurilor sau inhalarea vaporilor de eter din pungile cu aurolac ar fi ceva bun și permis pe motiv că Biblia nu pomenește și nu condamnă în mod explicit aceste practici?

S-ar putea ca în viitor să apară noi modalități de distracție și de producere a unor senzații tari, la care nimeni nu s-a gândit până acum. Se vor inventa aparate electronice noi sau combinații de substanțe chimice care încă nu sunt cunoscute. S-ar putea ca unele din[tre] aceste practici și obiceiuri nou apărute să fie dăunătoare și asta se va vedea foarte clar. Dar Biblia nu spune nimic despre ele.

Cum ne vom da seama dacă aceste noi descoperiri sunt bune sau rele, sunt folositoare sau dăunătoare omului?

Scriptura are răspuns pentru aceste întrebări. Cuvântul lui Dumnezeu, care este inspirat de către Dumnezeu Însuși, a prevăzut anumite linii directoare generale. Când Dumnezeu a inspirat pe cei ce au scris cărțile Bibliei, El a pus acolo adevăruri cu valoare eternă. De aceea, chiar dacă în viitor vor apărea practici dăunătoare noi despre care acum nu știm nimic, Cuvântul Domnului va avea ceva de spus și despre ele. Adevărurile veșnice ale lui Dumnezeu se pot aplica la tot felul de activități, chiar dacă acestea nu sunt menționat în mod expres în Biblie. Așadar, se pot aplica și fumatului. Să vedem ce putem să spunem despre fumat atunci când îl punem față în față cu adevărurile Bibliei.

Mai întâi, să răspundem la o întrebare pe care și-o pun mulți fumători: …

(Va urma.)

Sursele imaginilor:

1) http://www.vidu.ro/index.php?cat=caricaturi&pag=fumatul-dauneaza-grav-sanatatii

2) http://www.ejungla.ro/felicitari/fullsize/Fumatul_omoara

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 49 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

15 gânduri despre „FUMATUL (5)

  1. Fumatul ca fumatul, insa pana la fumat, ne mananca porcul…
    Despre porc, Biblia scrie clar, negru pe alb ca nu e acceptabil ca aliment.Si totusi, inchidem ochii ascunzandu-ne dupa versete rupte din context, pana ce vine medicul[caci de Medicul Suprem nu prea ne e noua sa ascultam] si ne spune:fara carne de porc…
    Despre fumat, alcool, nu scrie nimic. Si atunci, ne facem noi idei. Ca alcoolul e spurcat, ca tutunul e iadul ambalat frumos.
    Nu cred ca e corect. Iar daca nu acceptam tutunul, cu aceeasi masura ar trebui sa masuram si cafeaua noastra cea de toate zilele, care da o dependenta la fel de dura ca si cea a fumatului.
    Ceea ce e condamnat de catre Biblie, e excesul. E caderea sub stapanirea acelui obicei.
    Stiu ca suna a erezie, dar nu cred ca strica sa think about.

  2. Dumnezeu însuși, într-un verset din Faptele Apostolilor, i-a spus Apostolului Petru: „Ceea ce am curățit eu, tu să nu numești spurcat.” Apoi, Apostolul Pavel spune: „Să mănânci din tot ce se vinde pe piață FĂRĂ SĂ CERCETEZ CEVA DIN PRICINA CUGETULUI.” Acum, desigur, și eu sunt de acord că această carne de porc nu este tocmai sănătoasă, dar de aici până la a face o dogmă este cale lungă… Și dacă medicul ne spune FĂRĂ CARNE DE PORC, atunci trebuie să ascultăm, înseamnă că este în joc sănătatea noastră. Ba, DESPRE ALCOOL SPUNE: „Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înțelept.” (Proverbe 20: 1) I-AUZI! „Ale cui sunt vaietele? Ale cui sunt oftările? Ale cui sunt neînțelegerile? Ale cui sunt plângerile? Ale cui sunt rănirile fără pricină? Ai cui sunt ochii roși? ALE CELOR CE ÎNTÂRZIE LA VIN ȘI SE DUC SĂ GOLEASCĂ PAHARUL CU VIN AMESTECAT. Nu te uita la vin când curge roș și face mărgăritare în pahar; el alunecă ușor, DAR PE URMĂ CA UN ȘARPE MUȘCĂ ȘI ÎNȚEAPĂ CA UN BASILISC. OCHII ȚI SE VOR UITA DUPĂ FEMEILE ALTORA ȘI INIMA ÎȚI VA VORBI PROSTII. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. <<M-a lovit… dar nu mă doare!… M-a bătut… dar nu mai simt nimic! Când mă voi trezi? MAI VREAU VIN!” (Proverbe 23: 29-35) Oare ultimul verset ce-o însemna? Nu DEPENDENȚĂ? Nu ALCOOLISM? Deci, scrie sa nu? Să știi că și eu am băut și am fumat la viața mea (destul de mult!), deci pretind că știu ce spun! Cât despre tutun, îți voi mai da trei versete: „Nu știți că voi sunteți TEMPLUL LU DUMNEZEU și că Duhul lui Dumnezeu locuiește ÎN VOI? Dacă nimicește cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu: căci Templul lui Dumnezeu este SFÂNT: și așa sunteți și voi.” (1 Corinteni 3: 16, 17) Templul lui Dumnezeu era, la vremea aceea, locul cel mai sfânt al creștinătății și al iudaismului. Dacă Duhul Sfânt locuiește în noi, atunci locuiește în Templul lui Dumnezeu, deci întrebarea logică este: De ce să îndrăznim să murdărim noi LOCUINȚA DUHULUI SFÂNT CU FUMUL DE ȚIGARĂ? Dacă la tine acasă ar veni cineva și ți-ar face mizerie în casă, nu cred că ți-ar veni bine! Și al treilea verset promis: „Nu știți că TRUPUL VOSTRU ESTE TEMPLUL DUHULUI SFÂNT, care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi NU SUNTEȚI AI VOȘTRI?” (1 Corinteni 6: 19) Despre cafea, sunt de acord, dar nu face atât rău ca și tutunul! De exemplu, nu provoacă cancer! Nu spun că e bună, dar eu personal dacă vreau să mă las de cafea, mă pot lăsa oricând, pe când cu tutunul, mai precis cu nicotina care distruge și înlocuiește mielina, e mai greu… Biblia condamnă EXCESUL, dar și PĂCATUL ÎN SINE! Iar tot ceea ce este exces Biblia numește PĂCAT, adică până și îmbuibarea cu mâncare, spre exemplu! Deci, nu este erezie, ci doar jumătate de adevăr!

  3. Treaba din FA, adusa ca argument pentru „curatirea” alimentelor considerate odinioara „necurate”[=in opinia mea necomestibile], scartaie din toate incheieturile.

    Îmi cer scuze că intervin „printre rânduri”, și nu dau un răspuns separat, dar n-aș vrea să pierdem esențialul. Aici nu este vorba despre alimente necomestibile, ci despre alimente necurate din punct de vedere strict religios. Despre carnea de porc se vorbește, din acest punct de vedere, în Leviticul cap. 11. Însă tot acolo se spune și despre iepure. Ce spuneți, carnea de iepure este sau nu este comestibilă?!?

    Acolo este clar o pilda, din care Petru nu a inteles ca din acea zi carnea de porc devine „comestibila”, ci a inteles ca „Dumnezeu nu este partinitor…”,

    Cum ați dedus dumneavoastră acest lucru?

    si neamurile au acelasi acces la mantuire ca si evreii. Sau nu asta a inteles Petru? E interesant:pilda i-a fost data lui Petru, Petru intelege UNA[am citat mai sus], si noi intelegem ce vrem adica cu totul altceva[ca avem liber la porc].

    Interesantă abordarea dumneavoastră! Oare de ce Dumnezeu nu a descoperit asta lui Pavel, „apostolul neamurilor”?

    Bineinteles ca dogma carnii de porc nu trebuie fortata pana la absurd, insa la fel e cu tot ceea ce „intra in gura”:tigara, alcoholul, etc.

    Păi atunci credeți că Biblia dă „liber” și la droguri, pe același principiu, adică nu în exces, ci de câteva ori pe an, pe la petreceri? Eu am serioase îndoieli…

    Referitor la alcohol in general, unul dintre cele mai crunte blesteme rostite pentru neascultarea lui Israel, a fost:”vei face must, dar nu vei bea vin”. 🙂 De asemenea, Isus a schimbat apa in vin.

    Aici este cu totul altceva. În primul rând, în Ioan cap. 2 se spune clar că ACELA A FOST ÎNCEPUTUL MINUNILOR LUI, CA SĂ CREADĂ UCENICII ÎN EL, dar în niciun caz nu spune că a făcut vinul pentru ca nuntașii să se îmbete. Dealtfel, vinul care se făcea atunci în Israel era foarte mult diluat cu apă. Apoi, NU SCRIE NICĂIERI CĂ DOMNUL ISUS A BĂUT VIN!

    Presbiterii trebuie sa fie din categoria celor „bautori de putin vin”. etc, etc.

    Din contra, chiar prezbiterii trebuie să NU bea vin!

    In cazul alcoholului, a tigarilor , a cafelei, nu ele sunt problema in sine, ci DEPENDENTA. Si eu am fumat/baut odinioara. Nu prea mult, dar suficient cat sa ma conving ca nu-s pentru mine.Am avut un coleg care fuma de doua ori pe an: de sarbatori, si la ziua lui. In rest, nu se atingea de tutun. Atunci mi-am pus si eu problema tutunului, si a incriminarii pe nedrept a acestuia.

    Și credeți că dacă ar fi luat câte o „priză” de cocaină ar fi fost mai puțin vinovat înaintea Domnului? Vă înșelați amarnic!

    Invocam totusi ca motiv, sanatatea atunci cand avem de-a face cu tutunul. Insa nu invocam acelasi motiv atunci cand avem de-a face cu produse de porc supraincarcate cu colesterol…Mi se pare ca una dintre ocale, e mica…
    Referitor la treaba cu incompatibilitatea Templului lui Dumnezeu cu tutunul…as fi de acord. Insa ce spuneti de pe deplin acceptata astazi compatibilitate a Templului lui Dumnezeu cu … porcul? 🙂

    Nu este unul și același lucru! Fumul de țigară omoară mult mai perfid decât carnea de porc! Încă n-am auzit pe cineva care să se îmbolnăvească de cancer pulmonar, cancer esofagian și alte tipuri de cancer de la carnea de porc! Și vă spune unul care nu iubește foarte mult carnea de porc! Dar în tutun sunt 43 de substanțe cancerigene. Ce spuneți de asta?

  4. Îmi cer scuze că intervin „printre rânduri”, și nu dau un răspuns separat, dar n-aș vrea să pierdem esențialul. Aici nu este vorba despre alimente necomestibile, ci despre alimente necurate din punct de vedere strict religios. Despre carnea de porc se vorbește, din acest punct de vedere, în Leviticul cap. 11. Însă tot acolo se spune și despre iepure. Ce spuneți, carnea de iepure este sau nu este comestibilă?!?

    In primul rand, in Lev. nu este vorba despre iepure, ci de un animal care traieste in zonele stancoase din Israel, oarecum asemanator cu iepurele.Totusi, este acolo o categorie care „rumega dar nu are copita despicata”. Aici se include si iepurele nostru din Europa.Adica „necomestibil”.
    Daca insa trecem peste ceea ce „este scris”, aflam ca si carnea de om este comestibila pentru unii…sau reptilele de tot felul. Bear Grylls chiar ne arata cum se face asta… 😀

    Cum ați dedus dumneavoastră acest lucru?

    FA 10.34-35 este concluzia la toata viziunea lui Petru:”Atunci Petru a inceput sa vorbeasca si a zis: „In adevar, vad ca Dumnezeu nu este partinitor,ci ca, in orice neam, cine se teme de El si lucreaza neprihanire este primit de El.”

    Interesantă abordarea dumneavoastră! Oare de ce Dumnezeu nu a descoperit asta lui Pavel, „apostolul neamurilor”?

    Pentru ca oricem am spune noi, Petru este „piatra pe care voi zidi Biserica Mea” , si conform cu Matei, Petru este cel care a primit „cheile Imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant va fi legat in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat in ceruri.” (Mat.16:19).
    Multe lucruri i-au fost descoperite si lui Pavel, insa noi astazi le intelegem taman pe dos. Dupa cum spunea si Petru:”Sa credeti ca indelunga rabdare a Domnului nostru este mantuire, cum v-a scris si preaiubitul nostru frate Pavel, dupa intelepciunea data lui,ca si in toate epistolele lui, cand vorbeste despre lucrurile acestea. In ele sunt unele lucruri grele de inteles pe care cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.”(2Pet.3.15-16) Sper ca finalul sa nu fie pentru niciunul din noi, si nici pentru cei din jurul nostru… 🙂
    De exemplu, treaba cu „sa mancati tot ce se vinde pe piata…”, nu rezolva propblema carnii de porc, ci problema unor mancaruri inchinate idolilor.

    Păi atunci credeți că Biblia dă „liber” și la droguri, pe același principiu, adică nu în exces, ci de câteva ori pe an, pe la petreceri? Eu am serioase îndoieli…

    Eu nu am indoieli in cazul drogurilor, ci certitudini. Dau o dependenta din care extrem de putini scapa, si cu un tratament extrem de costisitor.De aceea, drogurile intra in categoria:”poate cineva lua foc in san, fara sa i se aprinda hainele?”(Prov.)

    Aici este cu totul altceva. În primul rând, în Ioan cap. 2 se spune clar că ACELA A FOST ÎNCEPUTUL MINUNILOR LUI, CA SĂ CREADĂ UCENICII ÎN EL, dar în niciun caz nu spune că a făcut vinul pentru ca nuntașii să se îmbete. Dealtfel, vinul care se făcea atunci în Israel era foarte mult diluat cu apă. Apoi, NU SCRIE NICĂIERI CĂ DOMNUL ISUS A BĂUT VIN!

    1. Daca vinul in sine era un lucru rau, Isus nu se folosea de el ca inceput al minunilor Sale”.
    2. Treaba cu „vinul amestecat cu apa”,imi da de gandit. In Isaiah 1.22, Dumnezeu le reproseaza prin profet ca :”…vinul tau cel ales a fost amestecat cu apa.” (Isa.1:22)
    Amestecarea vinului cu apa, nu era o chestiune „ortodoxa”. 😀

    Din contra, chiar prezbiterii trebuie să NU bea vin!

    Scuze, era vorba despre diaconi.”Diaconii, de asemenea, trebuie sa fie cinstiti, nu cu doua fete, nu bautori de mult vin, nu doritori de castig marsav,” (1Tim.3:8)

    Și credeți că dacă ar fi luat câte o „priză” de cocaină ar fi fost mai puțin vinovat înaintea Domnului? Vă înșelați amarnic!

    Referitor la drogurile conventionale am raspuns deja…

    Nu este unul și același lucru! Fumul de țigară omoară mult mai perfid decât carnea de porc! Încă n-am auzit pe cineva care să se îmbolnăvească de cancer pulmonar, cancer esofagian și alte tipuri de cancer de la carnea de porc! Și vă spune unul care nu iubește foarte mult carnea de porc! Dar în tutun sunt 43 de substanțe cancerigene. Ce spuneți de asta?

    Aveti dreptate. Eu nu vroiam sa va contrazic, ci doar sa discutam si o alta fata a lucrurilor…adica ceea ce „sta scris” vs. unele pareri ale omului. 🙂

    • In primul rand, in Lev. nu este vorba despre iepure, ci de un animal care traieste in zonele stancoase din Israel, oarecum asemanator cu iepurele.Totusi, este acolo o categorie care “rumega dar nu are copita despicata”. Aici se include si iepurele nostru din Europa.Adica “necomestibil”.
      Leviticul 11: 5-6: „Să nu mâncați iepurele de casă, care rumegă, dar n-are unghia despicată: să-l priviți ca necurat. Să nu mâncați iepurele, care rumegă, dar n-are unghia despicată: să-l priviți ca necurat.” (Biblia traducerea Cornilescu)
      Leviticul 11: 5-6: „Iepurele de casă își rumegă mâncarea, dar laba n-o are despicată; acesta este necurat pentru voi. Iepurele de câmp își rumegă mâncarea, dar laba n-o are despicată; acesta este necurat pentru voi.” (Biblia Ortodoxă, ediția 1988)
      Leviticul 11: 6: „Și iepurele care, deși rumegă, n-are unghia despicată: să-l priviți ca necurat.” (Biblia tradusă de Trinitarian Bible Society)
      Leviticul 11: 6: „Și iepurile, căce nu aduce rumăgătură acesta și la copită nu e despicat, necurat voauă acesta. (Biblia de la 1688)
      Observați că am folosit patru traduceri diferite. Dacă pentru versetul 5 am ceva dubii, versetul 6 spune clar: IEPURELE!

      „Eu nu am indoieli in cazul drogurilor, ci certitudini. Dau o dependenta din care extrem de putini scapa, si cu un tratament extrem de costisitor.De aceea, drogurile intra in categoria:”poate cineva lua foc in san, fara sa i se aprinda hainele?”(Prov.)
      Păi dependență dau și tutunul și alcoolul! Dintre cei care s-au apucat de fumat, câți au reușit să se și lase? Sau de băut?

      „Daca vinul in sine era un lucru rau, Isus nu se folosea de el ca inceput al minunilor Sale”.

      Să înțeleg că dumneavoastră considerați că vinul este un lucru bun?

  5. Scuze…am incercat si eu sa raspund in acelasi mod „printre randuri”, insa a iesit ce a iesit… 🙂

  6. Mda…si am uitat punctul 3:
    Evenimentul „cinei Domnului” se face cu vin[alcohol] sau fara? 🙂

    • La noi se face FĂRĂ. Domnul Isus a spus așa: „Vă spun că, de acum încolo nu voi mai bea din acest ROD AL VIȚEI etc.” (Matei 26: 29) sau: „Adevărat vă spun că, de acum încolo, nu voi mai bea din RODUL VIȚEI etc.” (Marcu 14: 25) ori: „… pentru că vă spun că nu voi mai bea de acum încolo din RODUL VIȚEI etc.” (Luca 22: 18) – toate acestea sunt din Biblia Cornilescu.
      În Biblia Ortodoxă apare așa: „Și vă spun vouă că nu voi mai bea de acum din acest ROD AL VIȚEI etc.” (Matei 26: 29)
      Ce înțelegeți prin ROD AL VIȚEI?

  7. M-ati intrebat daca consider ca vinul este un lucru bun. Raspunsul meu e categoric da. Ceea ce este lucru rau, referitor la vin, este betia cu vin.Diferenta cred ca e sesizabila.

    M-ati mai intrebat ce inteleg prin „rod al vitei”. Rapunsul meu e: ciorchinele de struguri. 🙂

    • Primul răspuns: este problema dumneavoastră dacă credeți așa, nu voi răspunde eu înaintea lui Dumnezeu, de aceea nu mai insist. Eu nu vă împărtășesc părerea. Haideți să privim în lume, la oameni. Dacă omul s-ar opri la un pahar cu vin pe zi, poate n-ar fi mare lucru. Dar CÂȚI se pot opri doar la un pahar cu vin? Unii spun că primul pahar deschide calea pentru celelalte… Pe urmă, consumul de vin nu este o necesitate, ci O POFTĂ, iar noi cu toții știm că Biblia condamnă pofta!
      Referitor la al doilea răspuns, este FALS! De ce? Ia să încercăm să folosim pentru expresia „rod al viței” cuvântul struguri/strugure ca sinonim: „Vă spun că, de acum încolo, nu voi mai bea din acest STRUGURE până în ziua când îl voi bea cu voi nou în Împărăția Tatălui Meu.” (Matei 26: 29) Ce spuneți, merge? Se poate bea UN STRUGURE ca ceva lichid? NU! Deci, rodul viței este produsul NEFERMENTAT care iese din strugure, și anume MUSTUL! Simplu, mergem prin deducție logică, nu ne trebuie cine știe ce filosofie!

  8. Referitor la ceea ce ati spus legat de vin, si anume ca e bine sa condamnam vinul pentru ca nu ne putem abtine la un singur pahar pe zi…Raspunsul meu este, ca prin acest fel de rationament, ar trebui sa eradicam toate femeile de pe Terra, pentru a ne feri de preacurvie… ?!?
    Nu cred ca e o atitudine corecta, nu-i asa? 😀
    De altfel, pentru crestini cel mai important e AUTOCONTROLUL. Aici trebuie lucrat, dupa parerea mea, si nu la ridicarea unor baricade fortate care oricum mai devreme sau mai tarziu vor cadea…Dupa cum si Pavel spunea ca nu e bine sa adoptam o filozofie de genul „nu lua, nu gusta, nu atinge…”[asta in cazul celor nespecificate de porunca divina, caci in cazul porcului este n.a.]. Ci una mai degraba:”totul este permis, insa nimic nu va pune stapanire pe mine…”.
    Referitor la faptul ca ar fi o pofta…propun sa nu o confundam cu placerea. Sau, sa admitem ca Dumnezeu l-a creat pe om in Eden nelipsindu-l de acest sentiment al placerii. Bineinteles, placere in sensul pozitiv[pofta buna! 😀 ], si nu placere pacatoasa[pofta rea pacatoasa]. Dumnezeu i-a spus omului:”poti sa mananci…dupa placere…”.
    Referitor la rodul vitei ca fiind mustul nefermentat, o consider o interpretare fortata pentru a atinge un scop fixat dinainte:blamarea produsului fermentat. Reamintesc ca, una din invinuirile aduse lui Isus de catre cei „ultraortodocsi” ai vremii Sale, Ii aduceau urmatoarea acuzatie:”A venit Fiul omului mancand si band, si ei zic: „Iata un om mancacios si bautor de vin, un prieten al vamesilor si al pacatosilor!” Totusi, Intelepciunea a fost indreptatita din lucrarile ei.” (Mat.11:19)
    Totusi, desi Isus a baut vin, nimeni nu L-a putut acuza ca S-a imbatat.

    • Stimate domn, am câteva răspunsuri:
      1) Femeile NU crează dependență, alcoolul DA.
      2) Pofta este poftă și este condamnată de Biblie. Punct!
      3) Nu confundăm pofta de a fuma sau de a bea alcool, care este o poftă distructivă, cu pofta de mâncare, care este o necesitate.
      4) Isus NU a băut vin! Aceasta este una dintre parabolele/pildele/exemplele lui pe care a spus-o pentru că ERA ACUZAT PE NEDREPT!

  9. Pingback: FUMATUL (15) « Un blog din suflet, pentru suflet

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.