EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

RECOMANDARE DE CARTE – „Răscumpărarea memoriei – Cultul Penticostal în perioada comunistă”, de Vasilică Croitor

122 comentarii


Reeditare din data de 6 septembrie 2011

Încep prin a spune că de mai bine de nouă ani fac parte din rândurile penticostalilor și sunt onorat de lucrul acesta. Mai onorat sunt, însă, de faptul că fac parte din poporul lui Dumnezeu prin onoarea pe care El mi-a făcut-o prin jertfa Domnului Isus. Domnul să binecuvânteze pe toți copiii Săi!

Am citit câteva lucruri din istoria penticostalilor români, poate nu atât de multe, dar suficiente – cred eu – cât să-mi fac o idee despre suferințele prin care au trecut și trec aceștia. Sunt absolut de acord că toate cultele neoprotestante au trecut, la un moment dat, prin niște furci caudine, în mod special în vremea comuniștilor, dar se pare că penticostalii au fost foarte afectați de această perioadă neagră a umanității. Durerile au început încă din perioada monarhiei, mai precis din timpul Regelui Carol al II-lea, perioadă extrem de tulbure pentru creștinii neoprotestanți. Vremurile au fost de așa natură încât botezurile noutestamentale ale celor care decideau să părăsească Biserica Ortodoxă se oficiau noaptea sau în locuri pustii, frații se adunau pe ascuns în case de rugăciune, în fine, opresiunea, condusă și coordonată de cele mai multe ori de preoți, era dusă uneori la extrem. Cu toate acestea BISERICA LUI HRISTOS CREȘTEA! De multe ori am făcut în mintea mea comparația între acele vremuri și cele actuale, când libertatea este deplină, dar când numărul creștinilor este într-o continuă scădere.

Ceea ce nu cunoșteam, însă, erau aspectele legate de viața Bisericii Penticostale în vremea comunismului, dar mulțumesc lui Dumnezeu că a pus pe inimă unui frate să-mi trimită cartea „RĂSCUMPĂRAREA MEMORIEI – Cultul Penticostal în perioada comunistă”, de Vasile Croitor, prin intermediul căreia am putut afla câteva aspecte semnificative referitoare la o perioadă extrem de agitată din istoria recentă.

Niciodată nu mi-am putut imagina că în rândul creștinilor pot exista și Iude. Niciodată până acum! Frați care vorbeau de la amvon despre dragoste, dar care pe la spate își trădau frații! Oameni care vorbeau despre împăcarea cu Dumnezeu, dar care se „împăcau” cu Securitatea ceaușistă pentru un pumn de arginți! Cum poți spune că ești creștin și să vinzi pe frații tăi? Cum poți să dai îmbrățișări frățești celor despre care ai dat note informative la Securitate? CUM???

Totuși, imaginea penticostalilor a fost oarecum spălată de opoziția dusă uneori până la sacrificiul suprem al unor adevărați creștini, cărora nu le-a păsat de viața lor și care au aplicat, cu succes, aș spune, în viața lor versetul: „Căci pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este un câştig.” (Filipeni 1: 21). Frați pentru care dragostea însemna DRAGOSTE, părtășia însemna PĂRTĂȘIE și închinarea însemna ÎNCHINARE! Unul dintre ei a fost Vasile Motrescu, care, deși a fost ucis mișelește prin execuție de către autoritățile comuniste, a apucat să se împace cu Dumnezeu și să încheie legământ cu El în apa botezului. Un opozant fervent al bolșevicilor încă din anul 1944, după ce și-a întemeiat o familie și a fost tată a doi copii, a trebuit să fugă în munți pentru a se ascunde de Securitatea care era pe urmele sale. În mod special după ce s-a pocăit, Securitatea a avut un dublu motiv pentru a-l prinde: opoziția sa împotriva comuniștilor, dar și credința la care aderase, cea penticostală. A fost ucis în 1958, la vârsta de numai 38 de ani (vârsta pe care o am eu acum)!

Alte exemple de frați, eroi ai penticostalismului: Constantin Caraman, arestat pentru credința sa și pentru răspândirea de Biblii și de literatură creștină (sau „mistică”, așa cum spuneau comuniștii), Vasile și Victor Răscol, familia Șfichi din Gălănești – Suceava, Crăciun Nicolae, Vasile Rusu, Sandu Alexandru, Ioan Mihalaș, dar și regretatul Richard Wurmbrand, care, deși nu făcea parte din rândurile penticostalilor, de foarte multe ori a mijlocit trimiterea de Biblii și de ajutoare din afară, sau Ilie Popa, urmărit de Securitate încă de pe vremea când era student sau renumitul pastor baptist Iosif Țon, care, deși a colaborat într-o anumită perioadă a vieții sale cu Securitatea, totuși colaborarea sa nu a fost foarte concludentă. Se știe, dealtfel, că după revoluție a recunoscut această colaborare și s-a pocăit în mod public de ea. Au mai fost și alte exemple de creștini penticostali care au fost nevoiți să colaboreze cu Securitatea, dar neavând deloc tragere de inimă în acest sens și, deci, nefiind „remunerați”, spre deosebire, așa cum spuneam, de alții, în cazul cărora „remunerarea” putea ajunge la câteva sute de lei.

Iată doar câteva aspecte, semnificative, dealtfel, prezentate și dezbătute cu mult profesionalism de către fratele Vasilică Croitor. Cartea este o veritabilă lucrare istorică, foarte bine documentată, care denotă multă muncă din partea fratelui nostru. Aș putea spune că este o istorie la scară redusă a penticostalismului românesc în vremea comunismului. Închei cu spusele fratelui păstor Lazăr Gog, un om pe care, personal, îl apreciez extrem de mult: „Timpul denigratorilor de a se transforma în giganți ai integrității este foarte scurt de aici înainte. Exemplul lui Vasilică Croitor va fi urmat de alți oameni de a cunoaște adevărul, de aceea cei ce se cred tari și eroi, numai pentru că nu se știe adevărul despre ei, vor fi aduși, poate, curând cu picioarele pe pământ.” DOAMNE, AJUTĂ!

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 46 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

122 de gânduri despre „RECOMANDARE DE CARTE – „Răscumpărarea memoriei – Cultul Penticostal în perioada comunistă”, de Vasilică Croitor

 1. Ce articol mai este si acesta??
  Dorele spui niste nerozii mai mari decat tine.
  Spui ca Biserica lui Hristos crestea?? Dar voi sunteti Biserica lui Hristos? Nu toti cei ce spun Doamne doamne vor intra in imparatia cerurilor.
  Unde erati voi inainte de 1922 cand a aparut cultul asta in Romania??? Oamenii nu se puteau mantui si inainte sa apareti voi?
  Sa fim seriosi nu ati facut nimic pt Romania si nu ati jucat nici un rol pt tzara asta. Macar nu are rost sa va dati patrioti. At trebui sa va fie rusine un pic. In Timpul comunismului v-ati extins, pt ca ati colaborat cu securitatea.

  • @dany: Nu te mai agita atâta, că s-ar putea să iei foc pe căldurile astea. Corneanu a recunoscut colaborarea cu Securitatea. Ei, și? Ce i-a făcut BOR-ul? Fix i-a luat boii de la bicicletă! Ca și lui Teoctist, dealtfel, alt colaborator al Securității! Voi vă erijați în Biserica lui Hristos. Culmea este, însă, că chiar Biblia vă contrazice! „17. Tu, care te numeşti iudeu, care te rezemi pe o Lege, care te lauzi cu Dumnezeul tău,
   18. care cunoşti voia Lui, care ştii să faci deosebire între lucruri, pentru că eşti învăţat de Lege;
   19. tu, care te măguleşti că eşti călăuza orbilor, lumina celor ce sunt în întuneric,
   20. povăţuitorul celor fără minte, învăţătorul celor neştiutori, pentru că în Lege ai dreptarul cunoştinţei depline şi al adevărului; –
   21. tu deci, care înveţi pe alţii, pe tine însuţi nu te înveţi? Tu, care propovăduieşti: „Să nu furi”, furi?
   22. Tu care zici: „Să nu preacurveşti”, preacurveşti? Tu, căruia ţi-e scârbă de idoli, le jefuieşti templele?
   23. Tu, care te făleşti cu Legea, necinsteşti pe Dumnezeu prin călcarea acestei Legi?
   24. Căci „din pricina voastră este hulit Numele lui Dumnezeu între Neamuri”, după cum este scris. ”
   (Romani 2:17-24)
   „31. Atunci au venit mama şi fraţii Lui şi, stând afară, au trimis să-L cheme.
   32. Mulţimea şedea în jurul Lui, când I-au spus: „Iată că mama Ta şi fraţii Tăi sunt afară şi Te caută.”
   33. El a răspuns: „Cine este mama Mea şi fraţii Mei?”
   34. Apoi, aruncându-Şi privirile peste cei ce şedeau împrejurul Lui: „Iată”, a zis El, „mama Mea şi fraţii Mei!
   35. Căci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Îmi este frate, soră şi mamă.” ”
   (Marcu 3:31-35)

 2. Dorele, mai lasa vrajeala, ca si asa nu raspunzi numai la ce vrei tu sa raspunzi. Stiu ca pe restul chestiunilor le cam eviti pt ca esti in culpa.
  Revenind la colaborarile nostre, nu stiu ce treaba ai tu sa imi dai exemple ca altii au colaborat cu securitate. Au colaborat oameni din toate cultele din Romania. Dar la pastorii tai le-a facut cineva ceva?? Sigur ca nu. Si sa nu uitam ca majoritatea au colaborat cu securitatea.

  Iar cu biserica lui Hristos fi tu sigur ca ea nu este din 1900 in lume sau din 1922 in Romania prezenta. Ca in isoria voastra mai mult de jumatate este reprezentata de colaborarile cu securitatea… Deci ce sa mai zic.

  Vrsetele date de tine la plesneala…chiar pomenesd de iudei. „„17. Tu, care te numeşti iudeu, care te rezemi pe o Lege, care te lauzi cu Dumnezeul tău,„`

  Asa ca mai invata un pic de istorie, ca tot voi ati luat Biblia de la cei care au participat la sinoadele ecumenice si toti voi spuneti crezul ca ei.

  Sa fim seriosi nu ati facut nimic pt Romania si nu ati jucat nici un rol pt tzara asta.

  Cam asta este. Stiu ca te supara adevarul dar nu am ce sa-ti fac.

  • Măi dany, am voie să răspund la ce vreau eu? Am. Nu răspund la chestiuni puerile, nu e vorba că nu aș ști ce să răspund. Mulți preoți au colaborat cu Securitatea din proprie inițiativă. Au fost și unii care au fost constrânși să facă asta. Că e la noi sau la voi, păcatul colaborării e tot păcat. Dacă ai fi citit cartea despre care care e vorba în articol poate te-ai fi lămurit. Da, Biserica lui Hristos nu este de la 1900. Eu nu am spus asta. Biserica lui Hristos este de la Cincizecime. Interesant că Biserica înființată de Hristos nu s-a numit ortodoxă, ci apostolică…

 3. Slabut Dorel.
  Interesant ca Isus a spus ca Biserica a fost zidita si portile iadului nu o vor birui. Si asta este de aproape 2000 de ani.
  Daca nici macar nu ati partcipat la sinodele ecumenice si ati mai luat si crezul ca sa aveti si voi…..mai bine lasa…..
  Si daca tot spui crezul ca si ortodocsi….nu uita ca mai la final se spune „intr-un sfanta soborniceasca si apostolesca biserica…..

  • Interesant este că nici în crez nu spune „într-una sfântă, sobornicească și apostolească biserică ORTODOXĂ”…

   • Ortodox inseamna drept.
    Dar spui crezul ca ortodocsii??? Da sau nu??

     • Deci nu spui crezul deloc. Dar il spun alti frati de ai tai. Am stiut ca nu o sa recunosti.

      • Foarte bine că îl spun. Dar ce spun eu este că important este să-l aplici.

       • Deci pana la urma aveti Biblia de la ortodoxi si spuneti crezul tot ca si ei.
        Greu de recunoscut.

        • Hm… tot o dai cu „ortodoxii”… nici măcar nu știi că vi se spune „ortodocși”… voi aveți Biblia de la evrei, așa că nu vă mai tot făliți, nu voi sunteți autorul!

         • Nu am spus ca noi am fi autorii cartilor din Biblie, insa selectia cartilor s-a facut la sinodele ecumenice. Selectia fiind facuta de episcopi. Deci fie ca iti place sau nu iti place, nu ati avut nicio contributie.Si aceia cinsteau icoanele de exemplu. Dar chiar daca ii hulesti si nu esti de acord cu doctrina lor, tot consideri ca selectia facuta de ei este corecta. Asta o mentionez pt ca mai circulau si alte scrieri, alte evanghelii care nu erau autentice, ca sa faca parte din Biblie.

          Numai ca la mandria voastra este greu sa va coborati sa recunoasteti.
          Crezul la fel.

          • Prietene, după câte știu eu canonul biblic a fost stabilit în cadrul Conciliului de la Niceea din anul 325. Biserica Ortodoxă a apărut după mai bine de 700 de ani, la marea Schismă din anul 1054. Istoria Penticostalilor începe la Cincizecime, așa că mai lasă basmele, că nu merge! ȘAH-MAT (vorba ta 😀 )!

          • Si daca canonul a fost alcatuit la sinoadele ecumenice, cine a participat? penticostalii?? ca daca voi ati fi de la cinzecime (dar nu sunteti), atunci ar fi trebui sa fiti voi acolo, in locul episcopilor care cinsteau icoanele si care au facut selectia cartilor care alcatuiesc Biblia. Apropo, slectia pe care voi toti protestantii o recunoste-ti.
           Deci erau ei calauziti de Duhul Sfant ?? da sau nu?? (astept rasp.)

           Biserica a fost una pana la 1054. Si separaraea a fost numai de nume, pt ca si inaine erau biserici, manastiri si episcopi care sa pastoreasca biserica. Din acest motiv numai biserica Ortodoxa si catolica pot sa isi sustina si sa-si demosntreze continuitate si succesiunea apostolica.

           Hai sa presupune prin absurd ca voi ati fi de la cinzecime….unde ati disparut pana in 1900??? Unde sunt bisericile voastre daca ar exista alea vechi??? Ca si in catacombe unde se rugau primii crestini fiind persecutati, gasesti picturi pe pereti.
           In tzarile unde au umblat apostolii, ele sunt ori ortodoxe ori catolice.(exceptia unele islamice de astazi…)

           Biserica se naste odata cu jertfa Lui Isus de pe Cruce.
           Daca voi erati biserica, si restul era lumea, atunci unde erati voi in secolul 13 de exemplu, ca atunci nu existau penticostali. Nu mai exista Biserica?? Matei cap 28 v 20 Isus spune ca va fi cu noi în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Deci nu numai din 1900 de cand se inventeaza religia voastra.

           Cand si fostul sef Rivis Tipei al vostru a aniversat 90 de ani de la prima biserica la Paulis Arad. Si romanul acela budeanu in 1922 vine din America, atunci unde este cinzecimea voastra??

           Asa ca tu lasa minciunile si lipsele de dovezi.
           Acum este SAH MAT.

          • Dovedește-mi că cei care au alcătuit canonul biblic erau ortodocși! Aștept răspuns! Biserica ortodoxă, de-a lungul secolelor s-a depărtat treptat de adevărurile biblice. Până la reforma lui Luther am fost una și aceeași cu voi. Mă rog, cu Biserica Catolică ce a fost una cu cea ortodoxă până în 1054. Dar atunci când Luther a observat ereziile practicate de catolici a început reforma. Cam același lucru a încercat să facă preotul Iosif Trifa în România, dar a fost caterisit. Apoi Oastea Domnului a fost reprimită în BOR, dar așa, ca un apendice. Așa că noi nu am dispărut nicăieri până la 1900, am fost cu voi 😉 . Faptul că s-au găsit picturi pe pereții catacombelor este puțin interesant, nu dovedește că oamenii se închinau la ele. Șah și Mat!

          • Dorele, stai ca tu nu mi-ai raspuns la intrebare
           „`Deci erau ei calauziti de Duhul Sfant ?? da sau nu?? (astept rasp.)„`

           Si nici nu ai punctat la celelalte chestiuni, ba imi furi si cuvintele.
           Ce sah mat visezi cand o dai cotita rau de tot si fugi cu minciuna. Acum se vede cine minte.

           Cei care au alcatuit canonul, in invavatura lor teologica, traita de ei si prezentat de ei erau clar ortodoxi. Ei si astazi sunt sfinti in Biserica ortodoxa.

           Ai spus tu ..citez „`Așa că noi nu am dispărut nicăieri până la 1900, am fost cu voi „„

           Unde ati fost voi cu noi??? unde? in ceva lume paralela?? Isi arat si cele mai vechi biserici din lume, ca sunt catolice si ortodoxe. Tu ce dovada ai? Niciuna. Iti spun eu sigur.

           Si cu faptul ca s-au gasit picturi in catacombe, este mai mult interesant. Stiu ca nu iti convine nici asta.

           Deci Dorele lasa ca numai te faci de rusine. Si mai mai chemi sa ne intalnim.

          • Da, sigur că au fost călăuziți. De unde reiese că erau ORTODOCȘI? Apropo, mai pune-te la punct cu pronunția, ce tot o dai cu „ortodoxi”? Una este să fii sfânt sfințit de Dumnezeu și alta este să fii sfânt canonizat de oameni. Voi ați „sfințit” și pe Ștefan cel Mare, care ca domn merită tot respectul, dar ca om era un fustangiu. Câți copii nelegitimi are?… În fine, nu contează… Chestia cu bisericile este pur și simplu puerilă… Cum să avem biserici dacă eram cu voi??? Ești de râs, băiete! Și înainte de 1054 cum se numeau bisericile? Plus de asta pe noi nu ne interesează zidurile. Biblia vorbește despre Biserică în calitate de Trup al lui Hristos, nu de clădire. Da, te chem, numai că tu fugi…

          • Categoric ca au fost calauziti. Tocmai ca ti-am spus ca teologia prezentata de ei, si practicata este teologie ortodoxa.
           Nu stiu cat de puerile este chestia cu bisericile.
           Daca voi „erati„ cu noi, atunci ar fi trebuit sa fiti prezenti si la sinoade. Biserica era prezenta acolo.
           Cum adica erati cu noi. Erati cu noi in bisericii si cinsteati icoane??
           Nici pe mine nu ma intereseaza zidurile, dar poti sa imi areti o biserica de-a vostra veche? Poti sa imi dai numele unui pastori penti, din secolele 7, 8, sau 10??

           In tzarile unde au umblat apostolii, ele sunt ori ortodoxe ori catolice.(exceptia unele islamice de astazi…)

           Daca o sa ajungi sa porti o discutie cu oameni scoliti, despre istorie si sa spui astfel de prostii, o sa rada de tine.Toti stiu ca religia ta apare in America si este adusa in Romania in 1922 de budeanu. In 2012, Tipei a aniversat 90 de ani. Cand sefii tai spun clar, de cand este biserica ta tu nu recunosti si o dai pe ulei.

           Eu nu fug de tine, dar asta iti spun ca nu sunt din bucuresti.

          • Băiatule, BISERICA ORTODOXĂ ȘI CEA CATOLICĂ AU APĂRUT LA 1054, până atunci era BISERICA APOSTOLICĂ. Nu era nici ortodoxă, nici catolică! Nu vă faceți voi „mai catolici decât papa”, că nu merge! Doamne, ce bălării vorbești…….. O să te las așa, că oricum nu o scoatem la capăt! Domnul să te lumineze și să-ți scoată întunericul ăla din creierașul tău! Nu-mi mai pierd vremea cu tine, căci și așa timpul meu este limitat, așteptându-mă niște examene grele și importante. Poți comenta în continuare ce dorești, dar atenție la limbaj! Fii binecuvântat! 🙂

          • Biserica catolica si ortodoxa in 1054 s-au delimitat cu numele. Dar pana atunci era o singura biserica universala. O biserica in care oamenii cinsteau icoane, aveau biserici cu picturi,manastiri….etc.
           Deci ca si forma de inchinare, slujire, era ca in biserica ortodoxa.
           Catolicii au introdus purgatorial, filioque.
           Deci nu ne-am facut mai catolcii decat papa. (penibila comparatie)
           Deci nu ai cum sa spui ca voi ati fost cu noi. Tu vb balarii si fara dovezi. Erati la bisericile cu icoane si va rugati?? Nu prea cred.

           Nu o scoatem la capat ca tu nu vrei sa recunosti si n poti sa justifici nimic.

           Asta este. Te poti supara dar nu am ce sa-ti fac.
           Ramai cu bine.

          • Deja cred că ți-am acordat prea mult credit. „3. Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
           4. este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
           5. zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni. ”
           (1 Timotei 6:3-5)
           La revedere!

          • ai spus „ să-ți scoată întunericul ăla din creierașul tău! „`

           Asa ai spus de parca tu esti cel luminat, perfect si stralucitor. Daca tu nu esti capabil sa porti o discutie. Nu esti barbat sa recunosti niste notiuni de istorie. Mai spui ca sunteti de la cinzecime.
           Ai pomenit si de Luther, dar nu uita ca reforma a fost in vest. Acolo s-au comis cateva abuzuri. Si de la Luter pana in prezent au aparut 30000 de secte, culte religii, toate contrazincadu-se. De ce?? pt ca nu este unitate.
           Unde este adevarul atunci???

           Diavolul a vrut dezbinare, Si daca o sa mai studiezi, ai sa vezi cum se ucideau protestantii intre ei….

           Asa cum, esti tu cvare crezi ca esti la „adevarul„ tau..asa sunt mii de alti ciudati…

          • Deja cred că ți-am acordat prea mult credit. „3. Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
           4. este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
           5. zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni. ”
           (1 Timotei 6:3-5)
           La revedere!

          • Nu mi-ai dat multa atentie. Problema ta este ca nu stii sa porti un dialog. Si asta se vede oriunde iti lasi comentarile.
           Nu ai putut sa demonstrezi nimic. Stiu ca te supara adevarul dar
           vorbesti de istorie fara cunostinta de cauza.

           Si daca ai tot pus versetele alea, sa stii ca ti se potrivesc de minune….

          • Inca o dovada ca nu poti sa discuti ca un om civilizat. Dai pe google si apar sute de rezultate.
           http://ancaluta.pasi.ro/privind-de-pe-margine.html

           Citeste numai ultimele comentarii, din 23 apr. sa vezi ca si fratii tai se rusineaza de tine.

           Si ai vrut sa ma chemi sa ne intalnim. Ce faceai? fugeai, incercai sa modifici istoria religilor? Nu esti barbat deloc.

          • Așadar tu erai cel care se numea Marin, Mihai, Laurențiu, David Carmel…… și altfel. Dacă nu ai nimic de ascuns de ce nu-ți dai numele? Uite, eu îmi asum tot ceea ce am spus, de aceea mi-am și dat numele. Regret multe lucruri, așa cum ți-am mai spus, dar asta e, trecutul nu-l mai pot întoarce. Uite chiar vreau să ne întâlnim ca să vezi cât de bărbat sunt și ca să vezi că nu fug. Că așa, pe aici pe bloguri mulți viteji s`arată…

          • Plus de asta, nu am nicio siguranță că doamna Carmen, doamna Diana și domnul Alin ar fi pocăiți, necum penticostali! Nu spun că nu ar fi, dar nu există această siguranță. La câte nume ți-ai pus tu și la câtă ură ai în tine, nu m-ar mira ca tu să fi pus acele comentarii ca să dovedești, vezi-Doamne, că noi ne criticăm între noi!… Și chiar cred că așa este.

          • Eu nu sunt acela (care ca mi-ai dat 4 nume).
           Si ti-am mai spus ca nu sunt din Bucuresti. Dar nu ma acuza, de ura, mai ales ca nu ai putut sa raspunzi la ceea ce am discutat.
           De ce nu ai vrut sa recunosti.
           Esti primul care imi spune ca voi ati fost cu noi. Dar unde ati fost, (aici te-ai referit la biserica?). Si mai sunt multe altele.

          • Eu ți-am răspuns. E problema ta dacă nu accepți răspunsurile mele. Toți sunt, de fapt, una și aceeași persoană. Tu ești acela, altfel nu aveai cum să dai peste aceste comentarii.

          • Minti Dorele. Nu ai justidicat cum de ati fost cu noi.
           Si minti pt ca nu sunt acea pesroana. Doar pe acel blog spusei tu ceva despre baia mare.
           Acum urmeaza sa-ti ceri scuze, pt acuzatile tale nefondade.
           Ti-am spus eu ca nu esti barbat. Ba mai si minti.

          • Dacă nu ai fi tu, nu ai fi avut cum să dai de acele comentarii. Doar nu ești nepotul mamei Omida ca să ghicești… Scuze? Da, îmi cer, dacă am greșit.

          • Cauta numele tau in Google. Sa vezi si tu ce gasesti.
           Dar ti-am zis eu ca nu esti barbat, tot acuzi pe altii si dai vina pe altii.
           Esti tare mamaligar.

          • Sigur, tu poți spune ce vrei, ești liber… Ce înseamnă „mămăligar”, în accepțiunea ta?

          • Rusine, ca ai obrazul asa de gros, si ma acuzi.
           Putin respect si rusine nu exista?

          • Rușine? Tu vorbești de rușine? Respect? Ce vârstă ai?

          • Da !!! EU vorbesc despre respect si rusine. 2 lucruri pe care tu nu le ai, ofticosule.

          • Te-am întrebat ceva. Ce vârstă ai? Poți să răspunzi? Și te rog: ia-o mai ușor cu jignirile! Take it easy!

          • Stii si in engleza. Bravo!!
           Te las sa vorbesti singur. Nu esti educat, nu stii sa porti un dialog, fugi de raspunsuri.
           Nu imi pun mintea cu (moderat din cauza limbajului vulgar) care acuza pe nedrept.

          • Fugi, dar întâi răspunde la ce te-am întrebat ca să știu dacă trebuie sau nu să mă adresez cu respect.

          • Nu fug !! Tu fugi, ca nu raspunzi.
           Dar nu trebuie sa te adresezi cu respect, ci sa areti respect. Sa stergi comentarile tale mincinoase unde m-ai acuzat pe nedrept.
           Ai inteles? Pilat din gara?

          • Am să le șterg dacă ai să aduci dovezi plauzibile. Cine e Pilat din gară, că nu-l cunosc?

          • Totuși, nu mi-ai răspuns la întrebare: ce vârstă ai? E chiar așa de grea sau nu știi?

          • Tu esti Pilat.
           Si nu am sa-ti spun ce varsta am. Nu continui discutia cu un (…). Daca atata poti, atata poti. Dar am sa-ti fac o reclama „buna„.

          • Mi s-a mai întâmplat, stai liniștit. Asta îmi întărește convingerea că tu ești acel marinmihailaurențiudavidcarmel… Ăla mi-a făcut acum vreo 3 ani un videoclip denigrator și… ce crezi? Sunt tot aici! Dumnezeu să te lumineze și să-ți dea înțelepciune! Ai nevoie mai mult ca alții!

          • Voi sunteți obișnuiți să jigniți, nu mă mai miră nimic. Mai spuneți că sunteți ortodocși… Voi, ortodocși? Haida, de! Oare Isus a făcut sau ar fi făcut așa, ca voi?

          • Nu este adevarat voi jigniti si persecutati. Defapt ti-am aratat ca voi ati persecutat cel mai mult in istorie.
           Dar ai vazut ca si fratii tai te reneaga si nu sunt deacord cu tine. Chiar spuneau ca esti o rusine pt ei.
           Oare Isus mintia si azuza ca tine? Nu cred.

           Asa ca iar ai picat de….minune.
           Ce folos ca stai ca un (…) si minti. Nu ai demnintatea sa recunosti ceva, si sa discuti.
           Esti un om ieftin. atata tot.
           Poti sa stergi ce vrei, poti sa cenzurezi, ca tot un (…) (…) ramai.

          • Se vede clar cine jignește. Limbajul te dă de gol. Tu știi măcar ce este un debil mintal așa cum ai spus că sunt eu? Ai ceva dovezi medicale? Dacă toți ortodocșii ar vorbi așa ca tine…. Vai de tine! Eu mă bucur că mă jignești, nici nu-ți dai seama ce onoare și ce serviciu îmi faci! Dar de tine este VAI!

          • „Se vede clar cine jignește.„`

           Dorele, Eu am sute de discuti de ale tale. Tu abia ai cateva comenturi.
           Deci nu are rost, ca oricum pierzi. Chiar azi m-am uitat la unele conversatii de ale tale. (foarte piperate).

           Asa ca mi-ai facut un serciciu.

          • Probabil că și alea sunt de acum 3-4 ani. Dacă tot dai, dă și tu ceva de anul ăsta! 😀

      • Interesant. Si ei, tot ca ortodocsii spun. Nu stiam asta.

 4. Dorel, nu uita !! daca erai in vremea respectiva si tu erai un securist…si iti turnai fratii.
  Nu uita asta.

 5. Mai Dorele ! Cum de am fost noi cu ortodocsii impreuna pana la reforma?
  Am fost si nu stiu eu? Eram cu ei in biserici?

 6. Eu nu te pacalesc, dar tu esti un (…) (…) de felul tau. Stiu ca te supara realitatea. Nu mă supără. Mă supără prostia.
  Asa ca iar ai picat de (…).
  Si daca te plangi pt ca cineva ti-a dat peste nas si ti-a facut nu stiu ce pe net, asta s-a intamplat pt ca o meriti. Ce-ți mai place „șaorma”!…
  Numai un (…) (…) si (…) ca tine (…) si (…) pe net toata ziua. Asta este cel mai slab blog din toata blagosfera romaneasca. Foarte bine, nu-l mai citi și nu-l mai urmări! Ar trebui sa-ti fie rusine un pic la obraz. Dar ce poti sa te astepti la un om care nu a fost educat si ii lipesc cei 17 de ani de acasa. (Nu 7).

  Toata viata ta este un (…) in care te zbati si triesti in (…) ta.

  Pana si pe facebook va ce magarii spui, ca doar te am la prieteni. Nic nu stii cine sunt. Nici nu mă interesează cine ești. Pentru mine ești un nimeni și un nimic.
  Esti o (…), asta esti,, O (…)masculina ce se da „sfanta„….

  Domnul sa te mustre omule plin de prihana.
  Sper ca ai vazut ce a aparut despe tine. Tu ai picat in sabia ta. Nu am văzut, însă nici nu mă interesează.

  Asa ca Dorele, eu te las singur pe aici in diareea ta.
  Mai fals ca tine era poate numai iuda.

 7. Dorel Puchea, din pacate vad ca te joci de-a v-ati ascunselea. Nu si recunoaste adevarul nici daca Dumnezeu ti-ar cere. Pentru tine, Dumnezeu , inca este departe.

 8. Mr. Puchea, daca domnia ta, nu a primit o educatie in frageda copilarie, sau in tinerete, macar in anii din urma, sa incerci sa te auto-educi. Eu ma asteptam la mai mult de la un „blogger„

  • Stimate domnule, eu cred că felul în care ți-am vorbit dovedește că sunt un om educat, înțelegi? Mulțumesc lui Dumnezeu, am o profesie care mă ajută să mă auto-educ zi de zi, pentru că trebuie să fiu totdeauna în „ritm” cu schimbările din educație, dacă înțelegi ce vreau să spun…

   • Poti sa ai orice profesie. Nu vorbesti ca un om educat cu toate lumea. Insa cea mai mare problema a ta, este vanitatea, infumurarea, mandria. Se vede de la o posta ca nu accepti sa recunosti daca ai gresit sau daca ai pierdut la o discutie. Ai sta frate si te-ai injura si te-ai bate cu cei care nu iti dau dreptate. Fi sigur de asta.

    Uita-te in oglinda sa iti vezi chipul si ochii plini de venin. Ochii sunt oglinda sufletului. (si prietenste ti-o spun).

 9. Am fost prea sigur, ca nu ai sinceritate si demnitate sa iti recunosti greselile.

 10. Sunt sigur , ca ti-au mai spus-o si altii, chiar daca niciodata nu ai recunosti fata de mine lucrul asta.

 11. „Prietene”, chipul tau se vede in poze.

 12. Nu sunt rasist. Tu esti cela care ai facut diferenta cu replica @@Măi, „englezule”, măi@@
  Acum ne areti ca stii engleza si tu. Bravo. esti destept.
  Am mai multi prieteni de calitate din toate etniile decat ai tu in vise.

  • Pentru că văd că impertinența ta este din ce în ce mai mare, pentru că îmi respect foarte mult pe cei 200-300 de vizitatori din fiecare zi ai blogului meu (posibili cititori) și pentru că nu doresc ca ei să ia parte la acest (să-i zicem) „dialog” steril al nostru, eu mă voi opri aici. Nu doresc să mai intru în discuții contradictorii cu tine. Dar fii pe pace, ești binevenit pe blogul meu atâta vreme cât păstrezi un limbaj civilizat. Fii binecuvântat (dacă vrei, desigur)!

 13. https://pucheadorel.wordpress.com/2015/09/26/solidaritate-cu-cristian-ionescu/
  @@@@florin
  13 ianuarie 2016 la 16:42
  0 0 Rate This
  Ce treaba avem noi cu altii. Trebuie sa te uiti la barna din ochiul tau. Tu afirmai ca cele de la Rtv si altele sunt falsuri. Pe cei din cult i-am intrebat si mi-au spus ca sunt multe fapte si multe incidente. Vad bine cum se musamalizeaza si se ascund.
  Asa ca daca tot esti in tara ar trebui sa faci tu curatenie in ograda ta.@@@@

  Tu trebuie sa iti vezi barna din ochiul tau. Ai fost prea nervos si (…) sa vezi cand ti-am scris. Dar cum ai ramas fara replici furi si arunci cu mizerie ca un copil plangaret si imatur.
  Tu sa te vezi ca esti mincinosul si ca minti cu nerusinare. Ataci facandu-i pe altii englezoi, si sari in sus daca cineva spune ca esti roman sau rrom.

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.