EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

MEDITAȚII ZILNICE PE MARGINEA PSALMULUI 119 (13)

Scrie un comentariu


cropped-bible-1

13. Cu buzele mele vestesc toate hotărârile gurii Tale.
(Psalmi 119:13)

 

SĂMÂNȚĂ, SEMĂNĂTOR, OGOR

Versetul de azi ne vorbește despre o lucrare foarte importantă din viața creștinului: aceea de a vesti hotărârile lui Dumnezeu. Dar psalmistul accentuează încă de la început și spune: „cu buzele mele”. În limba română există o expresie foarte simpatică: „vorbești ca și cu gura altuia!”. De aceea, este foarte important să vestești cuvântul Evangheliei cu gura ta, nu folosindu-te de intermediari. Tu trebuie să te duci și să vorbești cu oamenii, nu să trimiți pe un altul. Dumnezeu le-a vorbit personal oamenilor Săi, iar ei vorbeau personal cu alții. Asta înseamnă să avem o relație personală.

SĂMÂNȚA este Cuvântul Domnului, Biblia. El trebuie semănat oriunde. De multe ori ne gândim: ce să-i vorbesc ăstuia, pentru că ăsta nu se va pocăi niciodată! Dar o altă vorbă spune: să nu spui niciodată „niciodată”! Nu este treaba noastră dacă omul acela se va pocăi sau nu. În pilda Semănătorului Domnul Isus a vorbit deapre patru feluri de ogor: lângă drum, pe locuri stâncoase, între spini și în pământ bun. El a folosit același fel de sămânță, dar semănată în locuri diferite din punct de vedere calitativ.  Cuvântul lui Dumnezeu este același, neschimbat de veacuri și care nu se va schimba în veac, dar sufletele oamenilor au „texturi” și „compoziții” diferite. Dacă știm că sămânța este aceeași, trebuie să o semănăm cu credincioșie așa cum este. Nu este treaba noastră cum este „ogorul”, Dumnezeu îl poate schimba!

SEMĂNĂTORUL suntem fiecare dintre noi. Pentru noi, a semăna este o datorie pe care o avem față de Dumnezeu. Dacă trece o zi fără să spui cuiva despre Dumnezeu, în ziua aceea nu ai semănat nimic. Dacă nu ai semănat nimic, ce te aștepți să răsară? Dacă nu răsare nimic, cum să te aștepți să rodească ceea ce nu ai semănat? Dumnezeu ne cheamă să fim fiecare dintre noi ca un smochin roditor. Amintiți-vă ce s-a întâmplat cu smochinul neroditor (vezi Matei 21: 18, 19). Așadar, dacă vreți să fiți creștini roditori, nu doar niște „smochini” plini de frunze, faceți un singur lucru foarte simplu: SEMĂNAȚI SĂMÂNȚA ADEVĂRULUI!

OGORUL este sufletul omului. „Ogorul de lângă drum” este sufletul care nu înțelege Cuvântul lui Dumnezeu. L-am putea numi tipul omului încăpățănat. Sunt oamenii care spun: „așa m-am născut, așa vreau să mor”. Unul dintre ei am fost eu, dar Dumnezeu a făaut o transformare incredibilă, minunată în mine. Așadar, nu depinde de cine seamănă Cuvântul ca Sămânța să aducă roade, nici măcar de ogor nu depinde, ci de Dumnezeu care transformă ogorul. V-o spun din proprie experiență. Apoi, „ogorul stâncos” este o inimă împietrită.  Numai că Dumnezeu poate face să iasă (să răsară) viață din acea piatră, așa cum a scos apă din stâncă pentru poporul evreu (vezi Exodul 17: 1-7). Asta nu este treaba noastră, e treaba Lui. „Ogorul cu spini” este un suflet bun și potențial roditor, dar pe care grijile și îngrijorările îl înneacă și îl împiedică să aducă rod. Însă Dumnezeu are suficient „erbicid spiritual” care să nimicească „buruienile” de pe acest „ogor”, așa că nu este problema noastră să le plivim, ci e problema Lui. „Ogorul bun” are cel mai mare potențial productiv, pentru că este pur, nu are nicio „impuritate pe el” și, fiind un pământ bun, este și ușor de lucrat.

Dumnezeu ne cheamă să facem un singur lucru, dar foarte important: să vestim hotărârile gurii Lui! Asta nu doar o dată în viață. Nu doar o dată pe lună, ci zi de zi. Doamne, ajută-ne la lucrul acesta!

AMIN!

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 46 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.