EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

MEDITAȚII ZILNICE PE MARGINEA PSALMULUI 119 (22)

Scrie un comentariu


cropped-bible-1

22. Ridică de peste mine ocara şi dispreţul! Căci păzesc învăţăturile Tale.
(Psalmi 119:22)

VREMEA CURĂȚIRII

Psalmistul folosește aici doi termeni foarte interesanți: ocara și disprețul. Ocara cui? Disprețul cui? Al lui Dumnezeu? Nu, nicidecum! Dumnezeu nu disprețuiește niciodată pe nimeni. Atunci cum se explică aceste cuvinte? Foarte simplu. Noi suntem niște oameni păcătoși, mai precis născuți în păcat. În traducerile ortodoxe ale Bibliei cuvântul „disprețul” este redat prin termenul sinonim „defăimarea”. Prin păcatele noastre noi am atras asupra noastră ocara, adică batjocura (traducerea Trinitarian Bible Society), și disprețul, adică defăimarea. Cum se explică asta? Uitați-vă la oamenii fără Dumnezeu din societatea de astăzi! Uitați-vă la oamenii care consumă alcool, tutun, droguri, uitați-vă la violatori, la hoți, la mincinoși, la homosexuali și la toți cei ce săvârșesc păcatul. Ei singuri atrag asupra lor oprobriul public. Adică ei singuri atrag ocara și disprețul de care vorbește psalmistul David aici. Iar printre ei eram și noi odinioară. Nu-i ocărăște și nu-i blesteamă nimeni. Este un act pe care, de cele mai multe ori din necunoaștere, îl săvârșesc prin lucrurile pe care le fac.

Dar Cuvântul Domnului spune, apropo de necunoaștere: Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; pentru că a rânduit o zi în care va judeca lumea după dreptate, prin Omul pe care L-a rânduit pentru aceasta şi despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită, prin faptul că L-a înviat din morţi…” (Faptele apostolilor 17:30-31). Așadar, Dumnezeu nu ia în seamă pacatele făcute din neștiință. Le-am făcut pentru că nu știam că nu e bine să le facem. Credeam că toată lumea e a noastră. Că nu există Dumnezeu. Că „povestea” cu Isus Hristos e doar o poveste și că nu e nici urmă de adevăr în ea. Credeam că Biblia e o carte scrisă de oameni. Cu mintea puțin mai „luminată”, dar oameni. Însă în dreptul fiecăruia dintre noi a venit o vreme de îndreptat lucrurile. O vreme a curățirii. Eclesiastul spune că este o vreme pentru fiecare lucru. A fost o vreme când fiecare dintre noi ne-am cercetat și – puși în fața ADEVĂRULUI BIBLIEI – a trebuit să ne recunoaștem învinși. Am fost, totodată, învinși, dar și biruitori. Am fost învinși prin faptul că Duhul Sfânt a biruit firea noastră pământească. A luat-o și a atârnat-o pe crucea de pe dealul Golgotei. În același timp, însă, simultan cu această lucrare a Duhului, am fost și biruitori prin faptul că am biruit păcatul. Nu prin forțele noastre, ci prin jertfa Domnului Isus care a făcut curățirea pentru noi.

Iubit cititor, dacă nu te-ai hotărât să închei legământ cu Domnul Isus, dacă păcatul încă ți se mai pare dulce, gândește-te că va veni și pentru tine o vreme a curățirii când păcatul îți va amărî inima și măruntaiele, când vei regreta toate faptele rele la care acum poate te dedai. Îți vorbesc din propria mea experiență. Nu-ți vorbesc nici din cărți (cu excepția Bibliei, pe care, însă, nu o consider doar o carte, ci mai mult un „modus vivendi”, adică un mod de viață), nici din auzite, ci din experiența mea de viață și din experiența mea cu Dumnezeu. Din moment ce ai avut curiozitatea de a citi această meditație, cred din toată inima că acolo, într-un ungher al inimii tale, există ceva pentru Dumnezeu. Poate că nu arăți. Nu te impacienta, nici eu nu am făcut-o la început, dar ceva există. Ceva care a fost pus ACOLO de Dumnezeu. Iar acel CEVA e duhul din tine care strigă după Dumnezeu. TE ROG, ASCULTĂ-I STRIGAREA ȘI ÎMPACĂ-TE CU DUMNEZEU!

 

AMIN!

 

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 48 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.