EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

STUDIU BIBLIC ZILNIC: „CITEȘTE-ȚI BIBLIA ÎNTR-UN AN!” – 20.03.2012

9 comentarii


Reeditare din data de 19 martie 2012

„Am cunoscut 95 dintre oamenii mari ai timpurilor mele şi din aceştia 87 au fost oameni formaţi de Biblie. Biblia poartă amprenta unei origini speciale şi între ea şi toţi care încearcă să o concureze se află o distanţă incomensurabilă.” – WILLIAM EWART GLADSTONE (1809-1898), fost prim-ministru al Marii Britanii.

Mâine este o zi specială pentru mine. Pentru ziua aceasta vă propun să intrăm în cartea LUCA (capitolul 1: 1-20) și vom continua lectura cărții IOSUA (capitolele 4-6).

VERSETELE ZILEI: „Apoi le-a zis: «Duceți-vă în toată lumea și propovăduiți Evanghelia la orice făptură. Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit; dar cine nu va crede, va fi osândit. (…)»” – Marcu 16: 15, 16

Anunțuri

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 44 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

9 gânduri despre „STUDIU BIBLIC ZILNIC: „CITEȘTE-ȚI BIBLIA ÎNTR-UN AN!” – 20.03.2012

 1. <> – Albert Einstein

 2. Cuvântul „Dumnezeu” nu este nimic altceva pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecţie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, în orice caz, destul de copilăreşti. Niciun fel de interpretare, indiferent cât de subtilă, nu-mi poate schimba opinia. – Albert Einstein

  (nu stiu de ce citatul nu s-a afisat de prima data)

  • DUMNEZEU vs. ȘTIINȚA
   Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filosofie…
   Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie… Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare:
   – Esti crestin, nu-i asa, fiule?
   – Da, dle, spune studentul
   – Deci crezi in Dumnezeu?
   – Cu siguranta
   – Dumnezeu e bun?
   – Desigur, Dumnezeu e bun.
   – E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
   – Da
   – Tu esti bun sau rau?
   – Biblia spune ca sunt rau.
   Profesorul zambeste cunoscator. Aha! Biblia! Se gandeste putin. Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
   – Da, dle. As incerca.
   – Deci esti bun.
   – N-as spune asta.
   – Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. – Dar Dumnezeu, nu…
   Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.
   El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Isus sa-l vindece. Cum de Isus e bun? Poti raspunde la asta?
   Studentul tace.
   – Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
   – Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
   – Pai…, da, spune studentul
   – Satana e bun?
   Studentul nu ezita la aceasta intrebare
   – Nu
   – De unde vine Satana?
   Studentul ezita.
   – De la Dumnezeu.
   – Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
   – Da, dle.
   – Raul e peste tot, nu-i asa?Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
   – Da
   Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
   Din nou, studentul nu raspunde.
   – Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
   Studentul se foieste jenat.
   – Da
   – Deci cine le-a creat?
   Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea. Cine le-a creat? Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti. Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Isus Cristos, fiule?
   Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.
   – Da, dle profesor, cred.
   Batranul se opreste din marsaluit. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau.
   – L-ai vazut vreodata pe Isus?
   – Nu, dle. Nu L-am vazut.
   – Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Isus al tau?
   – Nu, dle, nu l-am auzit.
   – L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Isus sau a lui Dumnezeu?
   – Nu, dle, ma tem ca nu.
   – Si totusi crezi in el?
   – Da.
   Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
   – Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
   – Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.
   Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
   – Dle profesor, exista caldura?
   – Da
   – Si exista frig?
   – Da, fiule, exista si frig.
   – Nu, dle, nu exista.
   Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.
   Studentul incepe sa explice.
   – Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit “frig”. Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig – daca ar exista, am avea temperature mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corps au material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut (-458 F) inseamna absenta totala a caldurii.
   – Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, dle, ci doar absenta ei.
   Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.
   – Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
   – Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
   – Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?
   Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.
   – Ce vrei sa demonstrezi, tinere?
   – Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.
   De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.
   – Gresite?
   -Poti explica in ce fel?
   – Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul… Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
   – Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
   – Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
   Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul. Un semestru foarte bun, intr-adevar.
   – Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. nu predate studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?
   Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.
   – Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer. Studentul se uita in jurul sau, in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului? Clasa izbucneste in ras. E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?
   Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde.
   Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu….
   Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul. Acum, dle, exista raul?
   Acum nesigur, profesorul raspunde: sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.
   La asta, studentul a replicat:
   – Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina?
   Profesorul s-a asezat.
   Daca ai citit pana aici si zambesti cand ai terminat, trimite asta prietenilor si familiei, cu titlul “Dumnezeu vs. stiinta”
   PS: Studentul era Albert Einstein.
   Albert Einstein a scris o carte intitulata Dumnezeu vs. stiinta in 1921…
   SURSA: http://www.ola.ro

   • „Atunci cand solutia este simpla, Dumnezeu iti raspunde.”
    „Dumnezeu este un adevar universal.”
    „Dumnezeu este subtil, dar nu rau intentionat.”
    „Dumnezeu nu joaca zaruri cu Universul.”
    CITATELE APARȚIN TOT LUI ALBERT EINSTEIN.

 3. „Este, desigur, o minciună ceea ce aţi citit despre convingerile mele religioase, o minciună care este repetată în mod sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal şi niciodată nu m-am dezis de acest lucru, ci l-am exprimat clar. Dacă există ceva în mine care poate fi numit religios, atunci acel lucru este nemărginita admiraţie pentru structura lumii, atât cât ştiinţa ne-a arătat-o până acum.” – Albert Einstein

  Anecdota cu studentul Einstein e doar un fals penibil ce circula, cu nerusinare, pe net. Nu exista nici o dovada ca acel student era Einstein!

  „Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu.”
  Sa inteleg ca raul, provocat de cutremure, e pur si simplu absenta lui Dumnezeu?? 😉

  • „Un om deștept rezolvă problema, un om și mai deștept o evită.”
   Nu cumva Einstein a făcut slalom și printre problemele de ordin religios?

   • pucheadorel, recunosti ca anecdota cu studentul Einstein este o inselatorie? 🙂 Daca nu atunci indica o sursa de incredere (nu http://www.ola.ro). Ideea e urmatoare: credinciosii inventeaza povesti cu Einstein (si nu numai cu el) ca sa-si intareasca convingerile lor „copilaresti”!

    • N-am ce recunoaște, pentru că nu-l cunosc suficient de bine. Dar, din câte cunosc, Einstein este un amalgam, așa că nu mă surprinde. Convingerile creștinilor nu sunt copilărești pentru că se bazează pe fapte trăite.

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s