EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

FUMATUL (15)

Un comentariu


Reeditare din data de 12 iulie 2012

După o foarte lungă perioadă de timp, reluăm articolele pe tema fumatului din cartea fratelui Viorel Ungureanu intitulată „Abecedarul mântuirii”. Pentru cine dorește, articolele anterioare le găsiți accesând următoarele link-uri:

1. FUMATUL (1)

2. FUMATUL (2)

3. FUMATUL (3)

4. FUMATUL (4)

5. FUMATUL (5)

6. FUMATUL (6)

7. FUMATUL (7)

8. FUMATUL (8)

9. FUMATUL (9)

10. FUMATUL (10)

11. FUMATUL (11)

12. FUMATUL (12)

13. FUMATUL (13)

14. FUMATUL (14)

7.6: Fumatul încalcă cele mai mari porunci lăsate de Domnul Isus

În Evanghelia după Matei citim că, odată, un învățător al Legii (un om care învăța pe alții Legea ce fusese dată poporului Israel prin proorocul Moise) i-a pus Domnului Isus următoarea întrebare: „Învățătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” Isus i-a răspuns: „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea și Proorocii. (Evanghelia după Matei, 22: 36-40) Uitându-ne cu atenție la aceste sfinte cuvinte ale Mântuitorului, vedem că există trei direcții în care El spune să iubești”:

– să iubești pe Dumnezeu,

– să iubești pe aproapele tăuadică pe orice om care este în jurul tău și

– să te iubești și pe tine însuți.

Aici avem cel mai simplu și cel mai esențial îndreptar pentru trăirea unei vieți după voia lui Dumnezeu. Atunci când vrem să știm dacă un lucru este bun sau rău, putem să-l judecăm prin prisma îndreptarului acesta. Asta înseamnă că atunci când întreprindem o anumită acțiune, trebuie să avem grijă în primul rând ca nimic din ceea ce facem să nu fie îndreptat împotriva lui Dumnezeu.

De asemenea, să nu facă vreun rău împotriva oricăruia din[tre] semenii din jurul nostru.

Și, în sfârșit, să nu ne facă rău nouă înșine. Asta spune Cuvântul lui Dumnezeu.

Odată înțelese aceste adevăruri elementare, să vedem cum se împacă obiceiul fumatului cu aceste trei direcții arătate de Domnul Isus în care trebuie să se manifeste iubirea noastră.

Cum Îl iubește omul care fumează pe Dumnezeu, cum îl iubește pe aproapele lui și cum se iubește pe sine însuși prin practicarea fumatului? Vedem imediat că fumatul nu se împacă deloc cu cele trei direcții de iubire arătate mai sus; dimpotrivă, fumatul lovește în aceste trei direcții!

1. În primul rând, atunci când fumează, fumătorul participă la bătaia de joc a diavolului (așa cum am arătat înainte – într-unul dintre articolele anterioare, n.n.), de aceea el Îl jignește și Îl întristează pe Dumnezeu. Chiar și un om s-ar mâhni când ar afla că fiul lui fumează sau când l-ar vedea fumând. Cu atât mai mult Dumnezeu se mâhnește văzând cum omul, creația Lui, se degradează prin obiceiul acesta păcătos al fumatului.

2. Apoi cine nu știe că fumatul face atât de mult rău celor din jurul fumătorului, oameni care nu fumează, dar care sunt obligați să inhaleze și ei fum de țigară? Se apreciază că în lume mor anual 3.000 de oameni care nu sunt fumători, dar care au stat în fumul produs de cei care fumau în jurul lor. Fumatul face rău și deranjează mult pe cei din jurul fumătorului, care sunt obligați, fără voia lor, să inhaleze fumul ieșit din plămânii și din țigara lui aprinsă. Poate să spună un fumător că atunci când fumează, murdărind aerul pe care îl respiră aproapele, își „iubește aproapele”? Desigur că nu! Fumatul nu reprezintă o iubire a aproapelui, fumatul face mult rău celor din jurul fumătorului.

3. Dar fumatul lovește cel mai mult în cea de-a treia direcție. Fumătorul se lovește pe sine însuși, otrăvindu-se lent cu fumul de țigară, cu nicotina, cu acidul cianhidric, cu oxidul de carbon, cu acetaldehida și cu zecile de gudroane care se formează în timpul arderii tutunului, la temperatura de 880 de grade Celsius, care se realizează în timpul arderii unei țigări.

Dealtfel, se poate face o experiență simplă care ne arată foarte convingător ce înseamnă fumul de țigară. Cereți unui fumător să sufle fumul de țigară pe care l-a tras în piept printr-o batistă albă și curată, împăturită în mai multe straturi, sau printr-un teanc de șervețele albe. După ce el va sufla fumul, veți vedea că pe batistă a rămas o pată rotundă, de culoare galben-maronie, cu miros urât. Despăturiți batista și veți vedea cu uimire aceeași pată, repetată pe toate straturile de pânză. Încercați să spălați batista și veți vedea cât de greu se spală petele. Toată murdăria aceea, de pe toate straturile de pânză sau de hârtie, a provenit dintr-un singur fum de țigară. Iată ce trage fumătorul în plămâni, de sute de mii, poate de milioane de ori, în timpul vieții lui!

Poate el să spună că se poartă cu iubire față de propriul lui trup atunci când fumează? Nicidecum, el își otrăvește și își ucide lent trupul său.

În concluzie, fumatul nu este o manifestare a iubirii noastre față de Dumnezeu. De fapt, este ceva îndreptat împotriva lui Dumnezeu, ceva care mâhnește pe Dumnezeu. Fumatul nu este o manifestare a iubirii față de aproapele nostru, de fapt el face rău aproapelui. Și, în sfârșit, fumătorul își face rău lui însuși! Așadar, fumatul lovește în toate aceste trei direcții despre care Domnul Isus a spus că trebuie să ne iubim.

Fumatul reprezintă o încălcare a celor mai de bază porunci lăsate de Mântuitorul nostru. De aceea, fumatul nu poate să fie o îndeletnicire permisă creștinilor, care, chiar prin numele pe care îl poartă, spun că sunt ucenicii lui Cristos. Ce ucenic al lui Cristos este acela când el calcă zilnic în picioare chiar cele mai fundamentale porunci lăsate de Învățătorul lui?

Așadar, adevărații creștini nu trebuie să fumeze!

Sursa imaginilor: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERĂ, Metoda UȘOARĂ – renunță la fumat!

(Va urma.)

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 48 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Un gând despre „FUMATUL (15)

  1. Pingback: Efectele daunatoare ale fumatului !!! « Insula Ekklesia-un blog pentru tine(ri)

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.