EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

CREȘTINISM A LA CARAGIALE

Scrie un comentariu


Reeditare din data de 28 noiembrie 2012

„Să se revizuiască… Primesc! Dar să nu se schimbe nimic. Să nu se revizuiască… Primesc! Dar să se schimbe câte ceva, pe ici, pe colo, prin punctele… esențiale!” – spunea un celebru personaj din piesa lui Nenea Iancu, „O scrisoare pierdută”. Într-o oarecare măsură, lucrul acesta se potrivește de minune unora dintre creștinii noștri din ziua de astăzi. Ei ar vrea ca lumea să știe despre ei că sunt pocăiți, însă viața lor arată, din păcate, cu totul altceva. Încearcă să jongleze cu Dumnezeu. Iubiților, vă avertizez cu toată dragostea, dar în același timp cu toată hotărârea: CU DUMNEZEU NU ESTE DE JOACĂ! Problema nu ar fi aici, însă, pentru că fiecare este răspunzător de viața lui și va veni o zi când fiecare va trebui să dăm socoteală lui Dumnezeu de viața noastră. Dumnezeu ne va întreba pe fiecare: „Ce ai făcut cu viața ta?”. Problema cea mai mare, cred eu, este că astfel de persoane reacționează uneori violent (din „fericire” doar verbal) sau cel puțin ciudat atunci când se găsesc și persoane care le spun că sunt pe o cale greșită. De ce? Pentru că așa reacționează un om care se simte cu musca pe căciulă. Dar, fraților, să primim de la Dumnezeu mângâierea și să nu primim mustrarea? Departe de noi acest lucru! Am asistat serile trecute la un schimb de replici pe un chat unde un frate spunea că, de fapt, unii pocăiți nu prea ar fi pocăiți, ci ar fi doar cu numele. Sigur că și eu am fost de aceeași părere, pentru că în cazul acesta îi împărtășesc părerea. Problema este că frații și surorile de pe chatul respectiv au sărit ca arși, spunând că îi jignește și îi judecă, deși omul vorbea la modul general, fără să dea exemplificări. Mai mult, dacă eu i-am luat partea acelui frate am fost scos din grup fără să fiu avertizat în niciun fel, așa cum mi s-ar fi părut corect. Mare pagubă! Poate vă întrebați de ce s-a ajuns aici. Este adevărat că „tonul” fratelui a fost cam tăios, dar vreau să vă întreb: doctorul când trebuie să facă o operație ce face mai întâi? Face o incizie (tăietură cu bisturiul), desigur! Tăietura doare, DAR VINDECĂ! Dacă doctorul nu ar face această operație pe principiul că doare, ce s-ar întâmpla cu pacientul? Ar muri, desigur! Cine ar fi vinovat și acuzat de malpraxis? Medicul, desigur! Așadar, durerea operației este justificată de faptul că în felul acesta bolnavul este vindecat, nu-i așa? Biblia afirmă cu tărie că dacă unul păcătuiește și tu nu-i spui că a păcătuit și moare cu păcatul asupra lui, ești direct răspunzător de moartea lui. Iată: „2. „Fiul omului, vorbeşte copiilor poporului tău şi spune-le: „Când voi aduce sabia peste vreo ţară, şi poporul ţării va lua din mijlocul lui pe un om oarecare şi-l va pune ca străjer,
3. dacă omul acela va vedea venind sabia asupra ţării, va suna din trâmbiţă şi va da de ştire poporului,
4. şi dacă cel ce va auzi sunetul trâmbiţei nu se va feri, şi va veni sabia şi-l va prinde, sângele lui să cadă asupra capului lui.
5. Fiindcă a auzit sunetul trâmbiţei, şi nu s-a ferit, de aceea, sângele lui să cadă asupra lui; dar, dacă se va feri, îşi va scăpa viaţa.
6. Dacă însă străjerul va vedea venind sabia, şi nu va suna din trâmbiţă, şi dacă poporul nu va fi înştiinţat, şi va veni sabia şi va răpi viaţa vreunui om, omul acela va pieri din pricina nelegiuirii lui, dar voi cere sângele lui din mâna străjerului.” 
(Ezechiel 33:2-6)
Și: „17. „Fiul omului, te pun păzitor peste casa lui Israel. Când vei auzi un cuvânt care va ieşi din gura Mea, să-i înştiinţezi din partea Mea!
18. Când voi zice celui rău: „Vei muri negreşit!”, dacă nu-l vei înştiinţa şi nu-i vei spune, ca să-l întorci de la calea lui cea rea şi să-i scapi viaţa, acel om rău va muri prin nelegiuirea lui, dar îi voi cere sângele din mâna ta!
19. Dar dacă vei înştiinţa pe cel rău, şi el tot nu se va întoarce de la răutatea lui şi de la calea cea rea, va muri prin nelegiuirea lui, dar tu îţi vei mântui sufletul!
20. Dacă un om neprihănit se va abate de la neprihănirea lui şi va face ce este rău, îi voi pune un laţ înainte, şi va muri. Dacă nu l-ai înştiinţat, va muri prin păcatul lui şi nu i se va mai pomeni neprihănirea în care a trăit, dar îi voi cere sângele din mâna ta!
21. Dar dacă vei înştiinţa pe cel neprihănit să nu păcătuiască, şi nu va păcătui, va trăi, pentru că a primit înştiinţarea, iar tu îţi vei mântui sufletul!” 
(Ezechiel 3:17-21)
Așadar, dragilor, având în vedere toate acestea, ce ar trebui, oare, noi, în calitate de creștini? Să ascundem gunoiul propriu sub preș sau să-l scoatem la lumina zilei? Au fost mulți care au băgat gunoiul sub covor și au avut de suferit! Priviți ce s-a întâmplat cu pastorii care au colaborat cu Securitatea pe vremea comuniștilor, fiind acoperiți după Revoluție de mai marii lor până… până în zilele noastre când Duhul Domnului i-a dat pe față. Mare le-a fost căderea! E mult mai ușor și mai puțin dureros să cazi de la nivelul de jos decât să cazi din vârful piramidei! Și tare mulți și-au construit piramide „faraonice” (metaforic, desigur) în zilele noastre! Așadar, aveți grijă ce faceți cu gunoiul! Căci, din păcate, în zilele noastre sunt mulți creștini de „rit” caragialian!

FIȚI BINECUVÂNTAȚI!

Anunțuri

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 44 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s