EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

CU SAU FĂRĂ BATIC SAU FUSTĂ?


Mai nou, frații și surorile noastre, precum și unele biserici, sunt, într-o mai mică sau mai mare măsură, preocupați de un subiect cât se poate de ciudat, din punctul meu de vedere: purtarea sau nu a baticului și a fustei. Că, pasămite, nu au altceva mai bun de făcut… Încă de la început fac precizarea că prezentul articol nu este decât o părere pur personală, fără să aibă ceva de-a face cu dogmele bisericești, și trebuie tratat ca atare.

Problema noastră este, așa cum spunea un frate într-o predică, faptul că de multe ori în biserici nu este predicat Hristos pentru că frații au grijă să predice cu atâta emfază despre batic și fustă, orientându-se după versete luate în principal din 1 Corinteni cap. 11, pe care, însă, le socotesc separat față de context. Numai că aici Apostolul Pavel afirmă cât se poate de clar: „Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie. Căci, dacă femeia este din bărbat, tot aşa şi bărbatul prin femeie, şi toate sunt de la Dumnezeu.  Judecaţi voi singuri: este cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu dezvelită? Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung, pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. Dacă iubeşte cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei şi nici bisericile lui Dumnezeu.” Așadar, să le luăm pe rând! Trebuie pornit de la premisa că personal sunt pentru purtarea baticului și a fustei, dar împotriva obligativității acestora, din motive pe care le voi reda puțin mai jos. Deci, în versetul 11 spune clar că femeia nu este fără bărbat. De ce? Pentru simplul motiv că bărbatul este capul femeii. Așadar, din acest punct de vedere, femeia are capul acoperit. Dacă femeia este vinovată pentru nepurtarea baticului, atunci și bărbatul este la fel de vinovat pentru că el este capul femeii și că, din momentul unirii lor în fața lui Dumnezeu, ei nu mai sunt două „entități” separate ci, așa cum spune Biblia, un singur trup (Genesa 2: 24). Poate că acest lucru vi se pare forțat. Ok! De acord! Să mergem mai departe! În versetul 15 spune că pentru femeie este o podoabă să poarte părul lung. Așadar, așa cum foarte frumos continuă versetul, femeii i s-a dat părul ca învelitoare a capului. Iată, deci, cum femeia este – repet, din punctul meu de vedere! – de două ori acoperită! Pe urmă, ultimul verset din textul citat de mine ne învață că noi „nu avem un astfel de obicei (adică cearta de vorbe) și nici Bisericile lui Dumnezeu.” Așadar, dacă Cuvântul Domnului descoperit prin Apostolul Pavel mă învață să nu am ceartă de vorbe pe această temă, nu văd rostul unor astfel de discuții în contradictoriu! Cine sunt eu să judec pe alții în privința vestimentației din biserică sau din afara ei?

Acum revin cu clarificările despre care am vorbit puțin mai sus, și anume de ce sunt pentru purtarea baticului și a fustei, dar împotriva obligativității acestora.

A) Motivele pentru care sunt pentru purtarea baticului și a fustei nu sunt nicidecum de natură biblică, ci mai degrabă morală.

 1. Purtarea baticului și a fustei arată, într-o oarecare măsură, decența persoanei care le poartă. De regulă, aceste persoane sunt decente și serioase, nefiind, însă, o regulă universal valabilă în acest sens.
 2. Baticul și fusta scoate, într-o oarecare măsură, în evidență eleganța femeii. De regulă, astfel de persoane se îngrijesc de aspectul lor exterior și au o prestanță ieșită în evidență. Desigur, nici aceasta nu este o regulă!
 3. Baticul și fusta ar putea fi un semn după care am putea recunoaște femeile credincioase dacă baticul nu ar fi purtat și de femeile necredincioase. De multe ori am întâlnit femei care purtau baticuri foarte frumoase, dar care nu aveau nici în clin, nici în mânecă cu credința, deci nici acesta nu este un criteriu universal valabil.
 4. Nu mi se pare corect nici din punct de vedere biblic, nici din punct de vedere moral ca femeile să poarte îmbrăcăminte strânsă, mulată pe corp, menită să atragă privirile pofticioase ale bărbaților și să stârnească, în acest fel, pofte neîngăduite de Dumnezeu.

B) Motivele pentru care sunt împotriva obligativității baticului și a fustei sunt, de asemenea, mai ales de natură morală.

 1. Credința se află în inima omului. Ea nu stă nici în batic și nici în fustă. Așa cum spuneam și mai sus, sunt multe femei care poartă baticul doar pentru a se apăra de soare. Nimic mai mult!
 2. Am văzut femei creștine care aveau baticul pe cap în biserică pentru a nu fi o pricină de poticnire, dar când au ieșit din biserică și l-au dat jos. Se poate spune despre ele că nu sunt credincioase/pocăite numai pe criteriul baticului? Nu cred!
 3. Cuvântul lui Dumnezeu nu ne învață că rugăciunea unei femei fără batic nu ajunge la Dumnezeu. Dimpotrivă, Biblia ne spune că Dumnezeu ascultă pe oricine se roagă cu o inimă deschisă, credincioasă.
 4. Să presupunem că Biblia ar vorbi, totuși, în acest text, despre batic. Totuși, despre fustă nu scrie nicăieri, așadar nu există nicio legătură între cele două obiecte vestimentare.
 5. În vechime, bărbații purtau un fel de robe asemănătoare cu rochiile femeilor. Însuși despre Domnul Isus spune Biblia că purta o cămașă făcută dintr-o singură bucată. De ce, dar, nu ar exista o astfel de regulă și pentru bărbați?

Și lista motivelor „pro” și „contra” rămâne deschisă…

176 de gânduri despre „CU SAU FĂRĂ BATIC SAU FUSTĂ?

 1. parul nu este acoperitoare, pentru simplul motiv ca nu se paote da jos precum un batic;
  am inteles prin Duhul ca trebuie sa ma acopar cind ma rog, desi nu mi place sa fiu acoperita, decit din pricina frigului;
  Domnul mi a aratat pt ca am cerut voia Sa sincer, mi a aratat dupa rugaciuni in acest sens, gasind cite un batic, dimineata pe semiintunerec , cnd mergeam la servici, la citeva zile distanta de cind l am gasit pe primul,. pe al doilea.
  M am infiorat.
  Nu ma mai pot ruga decit acoperita cu ceva pe cap, acoperirea e la pachet, par plus ceva care acopera, nu neaparat batic, si nu o simpla legatura pe urechi, spre a facemai putin distincte predicile.
  Fusta , consider ca a fi imbracat impropriu nu e deloc potrivit;
  fiecare trebuie sa se imbrace asa cum Domnul a facut omenira : barbat sau femeie, sa fie o diferenta totala intre ei, nu cum vrea diavolul, sa ne confundam, pregatind ideea homosexualitatii.
  Nu mai port pantaloni de cind m am pocait , desi aveam in garderoba, au disparut;
  pentru ca domnul asa mi a aratat, ca si TV pe care l am scos din casa.
  Toate le am facut cu dragoste pt Domnul, care mi a dat totul, Insasi Viata Sa.
  Stiu sigur ca Duhul m a invatat, si ca el nu invata simultan lucruri diferite pe copiii Sai.
  Astazi , nu semai cauta incredintarea prin rugaciune.
  Aceasta este cea mai simpla cale de a face voia Domnului.

  • Fiecare se poate ruga așa cum crede. Cine vrea să își pună batic, să-și pună, cine nu, să nu-și pună. Credința stă în inimă, nu în batic.

   • Da, credinta sta in lipsa ascultarii, de ce sa nu fiu asa cum”EU vreau”
    In toate s a diminuat ascultarea, nimic nu e obligatoriu.
    Ascultarea e insa obligatorie, nu ai voie sa te rogi sau sa prorocesti cu capul descoperit;
    si nu e vorba de parul pe care il ai, pt ca el nu se poate da jos, ca sa fii neacoperit;
    atuci sa se si rada.
    Am vzut dupa N discutii ca predicatorii care au Duhul, nu spun numai parole-parole,
    au o intelegere sfinta a Cuvintului.

    • Nu e vorba de lipsa ascultării, e vorba să renunțăm la constrângeri și la interpretarea greșită a Bibliei. În rest, fiecare să facă după cum îl îndeamnă cugetul. Presupun că dacă la dumneavoastră în adunare vine cineva în vizită și nu are capul acoperit nu-l dați afară! Sper!

   • Credinţa stă în împlinirea voii lui Dumnezeu.

    Iacov 2: 19-20 „Tu crezi că Dumnezeu este unul şi bine faci; dar şi dracii cred… şi se înfioară!Vrei, dar, să înţelegi, om nesocotit, că credinţa fără fapte este zadarnică?”

    „Voi sunteti prietenii Mei, daca faceti ce va poruncesc Eu.” (Ioan 15:14)

    Deci, să depăşim faza cu INIMA. Mulţi se mulţumesc să trăiască cum vor şi invocă bunătatea Domnului, faptul că El priveşte la inimă. Şi cu împlinirea Cuvântului Său cum rămâne? La ce a mai fost scrisă Biblia, dacă putem face ceea ce vrem? Nu era mai simplu să vină Domnul Isus şi să spună: „Trăiţi cum credeţi că e mai bine, fiindcă orice veţi face, Domnul se uită la inimă?

    • Faptul că credința stă în inimă nu înseamnă că putem face ce vrem. „20. Am fost răstignit împreună cu Hristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa, pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine. ”
     (Galateni 2:20, VDCC)
     Dacă Hristos trăiește în noi, clar că nu mai putem face ce vrea firea noastră pământească!

   • Unde zice ca credinta sta in inima??? Ai auzit ca credinta fara fapta este moarta??? Nu e de ajjuns….si dracii cred dar nu au fapte nu fac voiaa..fiti seriosi si numai invatati pocainta de pe internet

    • Sunt foarte serios! Nici nu am spus că credința nu trebuie însoțită de fapte. Mă refeream la faptul că sunt unii care cred că dacă nu ai batic și fustă nu ești creștin sau nu ești mântuit. Ați auzit de astfel de oameni?

    • Fratii mei ,ce-i foloseste cuiva sa spuna ca are credinta ,daca nu are fapte? Poate credinta aceasta sa-l mintuiasca? Daca un frate s-au o sora sint goi si lipsiti de hrana de toate zilele si unul dintre voi le zice; Duceti-va in pace ,incalzite-va si saturati-va fara sa le dea cele trebuincioase trupului la ce le-ar folosi? Tot asa si credinta : daca n-are fapte ,este moarta in ea insusi.Dar daca va zice cineva : Tu ai credinta ,si eu am faptele .Arata-mi credinta ta fara fapte ,si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele. Avraam ,parintele nostru n-a fost el socotit neprihanit prin fapte ,cind a adus pe altar pe fiul sau Isaac jertfa pe altar? Vezi Scriptura lucra impreuna cu faptele lui ,si prin fapte ,credinta a ajuns desavirsita . Astfel s-a inplinit Scriptura care zice: Avraam a crezut pe Dumnezeu si l s -a socotit ca neprihanire ,si a fost numit ” prietenul ” lui Dumnezeu. Vedeti dar ca omul este socotit neprihanit prin fapte,si nu numai prin credinta. IACOV 2; 14- 18,20,21,22,23 ,24
     Un indemn vegheati ,fiti tari in credinta fiti oameni, intariti-va. Tot ce faceti sa fie facut cu drafoste.1 Corinteni 16:13,14.

    • ❤💞💖❤💞💖❤💞💖

   • credinta sta in inima, dar Domnul Isus spune ca ceea ce avem in inima dam afara. Credinta sta si in batic si in fusta. aceasta inseama ascultarea de Dumnezeu.

   • Ai dreptate . In alte religii femeile sunt acoperite din cap pana in picioare *****si totusi nu se inchina lui Dumnezeu si nu il au pe Isus in inima ****** sunt crestine ?

   • Domnul sa va binecuvinteze pe toți cu o inima si minte după Sfântă scriptura.

    Vreau sa stiti ca Hristos este capul a tot barbatul, iar capul femeii este barbatul si capul lui Hristos Dumnezeu. Orice barbat, care se roaga, sau prooroceste avand ceva pe cap, face de rusine capul sau si orice femeie, care se roaga sau prooroceste cu capul dezvelit, face de rusine capul ei: caci e tot una ca si cum ar fi rasa?” I Cor. 11, 3. Si ce inseamna: „Pentru aceea femeia trebuie sa aiba pe cap un semn de stapanire din pricina ingerilor?” I Cor. 11, 10.

    Lucrurile ascunse sunt lucrurile Domnului, Dumnezeului nostru. Iar lucrurile descoperite sunt ale noastre și ale copiilor noștri, pe vecie.« (Deuteronom 29,29 [28])

    Rugati-va ca nu strălucirea minți sa va arat drumul la Dumnezeu ci Dumnezeu prin Duhul sfânt Amin.

    Pentru orice întrebare va stau la dispoziție atât cat îmi da Dumnezeu sa stiu pe canalul yutube sub nume Iur pitec.

   • Foarte bine spus.Poti avea batic cu 3 noduri în față, și fustă până la glezne,și totuși să nu ai dragoste, să judeci,să bârfești…. Etc
    Vei fi răpită în condițiile astea?nu cred.
    Dacă ai pantaloni în așa fel să nu scoată în evidență forma corpului eu cred că e ok.
    Nu oricare loc de muncă îmi permite să lucrez în fustă.
    Cum spunea Pavel, noi nu iubim cearta de vorbe,și nu avem un astfel de obicei.si nici bisericile lui Hristos.
    Cum așa? Cei care se ceartă pe tema asta nu sunt biserica lui Hristos? Ada pare.
    Mă bucur de oameni care nu vor să bage cu forța în alții ceea ce cred.
    Domnul să vă binecuvânteze.

    • S-a pierdut prea mult esența
     Creştinismului real,
     Între noi şi lume astăzi
     Există semnul egal.

     Nu mai este diferenţă
     Între sfânt şi păcătos,
     Ce era păcăt odată
     Astăzi “e ok, frumos”.

     În biserici credincioşii
     Cu sfială se-adunau,
     Dar acum fără ruşine,
     Fără teamă-n bancă stau.

     Ba mai mult chiar cei ce cântă
     Sau recită regulat,
     Vin cu o înfăţişare
     De te sperii, eşti şocat.

     Fetele au fard pe faţă,
     La ochi au creion, rimel,
     Unghiile-s colorate,
     Buzele cu ruj.. la fel.

     Pe cap nicio-nvelitoare
     – Că-s în Casa Domnului –
     Fuste scurte, decolteuri..
     Respectul şi frica nu-i!

     La-ntâlniri şi conferinţe
     Pentru tineri l-adunări
     Pantaloni, maieuri poartă
     Fetele..ca la plimbări.

     Pastorilor nu le pasă:
     „Să vină cum vor, nu-i bai..
     Cum să supar eu pe fete?
     Pierd din membrii frate, stai..”

     Ce să mai zic de păcate
     De tot felul, printre noi
     Care se trec cu vederea;
     De-aia suntem seci şi goi!

     De-aia nu e părtăşie,
     De-aia nu sunt lacrimi, har;
     De-aia suntem reci şi singuri,
     De-aia totul e-n zadar!

     Cum să duc eu o colegă
     L-adunare? S-ar şoca..
     Văzând fete „pocăite”
     Cu mult mai fireşti ca ea!?

     Sau cum să o duc când ceartă
     Şi război e între fraţi?
     Ce-o să spună când vedea-va
     Că-s nervoşi şi supăraţi?

     Mai un lucru, o grămadă
     De formaţii, grupuri vin
     Fac turnee, merg prin ţară
     Ducând un mesaj creştin.

     Însă cum se pocăieşte
     Omul simplu şi sărac
     Văzând moda, fala, ritmul,
     Gesturile ce le fac?!

     O, uimiţi vor fi odată
     Toţi aceştia cei fireşti
     Când Isus va spune rece:
     „Nu te cunosc cine eşti.”

     Nu poţi să slujeşti pe Domnul
     Cum vrei tu, El este sfânt!
     Cu jumătăţi de măsură
     Vei rămâne pe pământ.

     Te vei pierde pe vecie
     Dacă ai astfel de trai;
     Trezeşte-te cât ai harul
     Dacă vrei s-ajungi în Rai!

     Facă Domnul o schimbare..
     Pastorii la post să stea,
     Să înveţe calea dreaptă,
     Atitudine să ia!

     Pentru-a lor indiferenţă
     Aspru vor plăti cândva!
     Doamne fă-ne o trezire,
     Iartă-ne, în mila Ta..!

     Fă să aibe iar esenţă
     Creştinismul, c-altădat’ ;
     Toţi degrab’ să ne întoarcem
     La Cuvântul Tău curat!

     Amin.

   • dar ce e in inima se vede prin afara.Adica daca tu nu respecti legile Domnului si sa te imbraci decent arata ca un inima ta nu este respectarea poruncilor lui D-zeu pe primul loc.Cititi 1Corinteni 11:13

   • Ingerii se acopereau în totalitate,deasemenea și femeia poate purta un batic.

  • Bravo,ce bine te-au spalat la creier!!!

 2. Ba spune Scriptura ca Domnul uraste imbracamintea barbateasca la femei, in Deuteronom, si nu cred ca scrie numai asa….daca spune ca este o uriciune inaintea Dumnezeului ta.
  Deut.22-5.
  Noi trebuie sa fim in primul rind morali, nu cum afirmati ca e doar un lucru moral.
  Ma mir ca afirmati ca, credinta se afla in inima lor;
  ea se vede pe dinafara;
  nu exista credinta mascata, ea se vede, ce e in inima, numai aceea avem pe dinafara.
  Pe vremea mea nu se umbla in pantaloni, acum diavoul vrea ca sa fie vazute formele, ca sa instige barbatii la pacat.
  Decenta in imbracaminte este absolut necesara.
  A te acoperi la momentul doar al rugaciunii este un gest de bun simt.
  Toata inchinarea este o problema de bun simt, noi ne inchinam Domnului prin tot ceea ce facem.
  O inima deschisa si credincioasa spuneti, ah!
  dar ce face o inima deschia si credincioasa?
  asculta de Domnul, si Duhul Domnului ne invata.
  Ma mir ca ginditi asa.
  O femeie din lume se poate imbraca decent, fara ca sa cconteze;
  dar ca o credincioasa sa nu fie invatata de Duhul sa fie decenta macar ca una din lume care este morala, inseamna un lucru grav.
  Noi trebuie sa fim o pilda pentru oameni;
  din pacate azi nu mai deosebesti ca altdata femele crestine de necrestine.
  Ar trebui sa ne fie drag sa cerem Mintuitorului sa ne arate totul in ceea ce priveste viata noastra.
  Totul, chiar totul conteaza , si SE MERITA , sa stai o vesnicie linga Mintuitorul; niciun sacrificiu nu e prea mare;
  altii au fost taiati in doua, arsi de vii, etc.

 3. sunteti cam extremist . 🙂
  de ce alergati la extreme, da asa se acopereau atunci, scopul?
  era acoperirea!
  daca ati avea inclinatie spre asculltarea de lucrurile Domnului, ati intelege simplu, ca gustul lumii nu este al Domnului;
  si Pavel spune: cine vrea sa inteleaga…
  sunt mai putini cei care vor sa inteleaga.
  Este limpede, citind Cuvintul, cu smerenie si dorind sa ascult Vocea Sa, asa cum am facut o inca de la inceputul vietii mele de credinta,
  Duhul te va lumina, adica va lumina pe oricine nu o face cu scopuri firesti;
  numai ca oamenii sunt ori liberali, ori legalisti.
  Totul e sa vrei sa faci cu drag ceea ce Duhul iti spune;
  nu este, da, nu este obligatoriu.
  Neeste f greu sa nu fim cumva in rindul lumii….. 😦

  • Am văzut femei acoperite cu niște baticuri foarte frumoase, dacă te uitai la ele credeai că sunt pocăite, sfintele sfintelor. Însă când își deschideau gura, n-ați fi vrut să auziți ce era la gura lor! Pocăința nu stă nici în batic, nici în fustă, ci ÎN INIMĂ. Legalismul ucide credința. Ați văzut cumva ca femeile să se mai acopere astăzi identic cu cele din Israelul de acum 2000 de ani? De ce oare nu? Nu este aceeași Biblie? Ați văzut oare ca bărbații să poarte aceeași îmbrăcăminte ca acum 2000 de ani? De ce oare nu? Nu este aceeași Biblie? Totdeauna pe paginile Bibliei găsim scris: „Crede și vei fi mântuit”. Nu „Îmbracă-te așa sau invers și vei fi mântuit”! Isus a spus de mai multe ori: „Credința ta te-a mântuit”! Nu a spus: „Baticul tău te-a mântuit”, nici „Fusta ta te-a mântuit”!

 4. AMIN frate, uite un exemplu clar de o noua disputa, cand Pavel a spus sa nu ne certam pe asa teme, pt ca biserica lui Dumnezeu nu face asa! Criminalul de langa Isus, cel care a crezut, nici macar nu era imbracat si Isus i-a zis „Chiar astazi vei fi langa mine cu Tatal” – cer scuze pt inexactitate in verset si rog sa nu ma judecati pt asta, sper sa fie clara ideea 🙂

  • Amin, frate! Se înțelege foarte bine ceea ce vrei să spui și exact asta este și părerea mea.

   • Vrei sa ajungeti ca talharul de pe cruce?? Sa fiti confamnati la moarte??si singurul lucru pe care il poti face e sa crezi?? Ati auzit ca si draci cred???
    E singurul exemplu care il dati omul acela nu a mai avut nicio o sansa la viata….de aceea doar credinta la Salvat..

    • Da, însă el a profitat de acea unică ocazie. Tovarășul său nu a profitat și… a pierdut veșnicia. Pe de altă parte, e normal ca atâta vreme cât trăim să facem și fapte, dar nu le facem pentru a fi mântuiți, ci ele decurg din mântuirea noastră și din viața noastră de creștini. Adică ele ar trebui să vină de la sine.

 5. Mor oameni nemantuiti in jurul vostru si voi inca ati ramas tot copii!!! Daca sa purtam sau nu batic/ fusta?! Ce prostii! In momentul in care esti cu adevarat crestin, Duhul Domnului te invata exact cum sa te imbraci, cum sa te aranjezi! Vine Domnul si noi mergem in iad cu Biblia-n mana, tot cautand verste pro si contra baticului/ fustei! Mai mancati si hrana tare, nu ramaneti numai la lapte!!! Adica MATURIZATI-VA!!!

  • Așa este, sunt total de acord. Însă cred că știți și dumneavoastră că sunt adunări unde ești judecat: dacă ai cravată la gât (cică este mândrie!), dacă femeia nu are batic pe cap etc.

   • Tarziu observ raspunsul dumneavoastra…..Da, din pacate stiu prea bine cum este. Nu traiesc in tara momentan si aici unde sunt acum, am avut ocazia sa merg in diferite adunari (dar mi s-a intamplat asta si in Romania). Am mers fara batic pe cap, cu fusta mai jos de genunchi. Aveam atata nevoie sa aud cuvantul Domnului in limba mea, sa ma intalnesc cu fratii mei romani. Ce credeti? Fara exagerare, absolut nici o sora de langa mine nu a dat mana cu mine, nu mi-a urat bun-venit, nu m-a intrebat cine sunt si ce caut (repet, in alta tara) etc etc. Din contra, toate se uitau la mine cu coada ochiului….Eu stiu despre Dumnezeu, sunt botezata si nu am luat treaba aceasta personal, dar daca era in locul meu unu’ din lume, cu grave probleme care cauta o mangaiere??? ASTA E DUREREA MEA!!! La momentul de rugaciune, indemnul fratelui de la amvon a sunat cam asa: „Fratilor, sa ii multumim Domnului ca bani avem, ca stim ca avem, nu?” Ha?? De unde stiau ei ca eu de exemplu am bani? Chiar imi cautam un loc de munca atunci… La final am inteles logica: toti plecau unu’ cate unu’ cu Mercedesu-rile…Povestea continua pt ca am avut ocazia sa lucrez mai apoi cu o membra a bisericii respective. La inceput nu am stiut de unde vine, am aflat mai apoi…..Venea la serviciu numai cu baticul pe cap, dar in capul ei erau numai subiecte legate de moda, barfa si injuraturi in limba tarii in carea eram amandoua, doar ca ea nu stia ce inseamna cuvintele acelea. Ea repeta ce auzea…
    Primul meu comentariu nu a fost adresat autorului articolului, ci celor care comenteaza pe aici, inflacarati fiind in alea baticului….Stiti ce nu inteleg totusi? La biserica femeile poarta pe cap baticuri si in picioare tocuri de 12-15. Barbatii predica despre baticuri si fuste, dar ei vin cu camasi prin care le vezi sfarcurile si cu pantaloni mulati de stau sa crape. Si sa nu imi ziceti ca nu am dreptate….! De fapt si daca mi-ati zice, nu m-ar interesa pt ca am vazut deja prea multe astfel de exemple, incat orice argument contra ar fi in zadar. Faptele vorbesc de la sine!

    • Dumnezeu sa te binecuvinteze biblia spune clar
     Matei, 22:14 – Căci mulţi sunt chemaţi, dar puţini sunt aleşi.”
     1 Ioan, 2:19 – Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci, dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sunt dintre ai noştri.
     1 Ioan, 2:17 – Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac.

     1 Ioan, 2:15 – Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el.
     Ori daca eu vrea sa fiu in rand cu lume voi rămâne in lume.dar daca vreau sa vad cerul trebui sa trăiesc biblia zi de zi. Din biserici creștine vor merge oameni in rai si in iad nu vor merge pentru ca eu o zi ci pentru ca biblia o zice.
     Pentru discuți biblici pe yutube *Iur pitec*

 6. in Biblie scrie clar ca femeia trebuie sa poarte o invelitoare din pricina ingerilor adica baticul si acesta se poarta tot timpul nu numai cand ne rugam tot timpul si ori unde, si da scrie ca Domnul uraste imbracamintea barabatesaca la femei femeile trebuie sa se imbrace in fusta tot timpul si fusta lunga nu scurta, nu mai rastalmaciti Biblia ci intelegeti-o asa cum este sfanta si adevarata si este obligatoriu fusta si baticul.

  • Când se vorbește despre învelitoare, nu este vorba despre batic, să citim Biblia cum trebuie și s-o ÎNȚELEGEM! Personal, am văzut destule femei care erau învelite în niște baticuri atât de frumoase, că ziceai că sunt pocăite-pocăite, dar când deschideau gura, Doamne ferește ce era la gura lor! Tot așa, am văzut femei care nu aveau batic, dar pentru care personal pot să depun mărturie că sunt pocăite, pentru că le cunosc bine. În ce privește îmbrăcămintea, de-a lungul timpului ea s-a schimbat foarte mult. De exemplu, bărbații nu mai poartă robe sau turbane ca acelea de pe vremea Domnului Isus. Sunt de acord, însă, că fetele sau femeile trebuie să poarte haine îngrijite și decente, ca să nu stârnească pofte neîngăduite bărbaților. Însă și la bărbați este o problemă în acest caz: ei trebuie să fie atenți la predică și la ce se face în adunare, nu la femeile din jur! Asta v-o spune un bărbat.

 7. da e adevarat Duul Sfant te invata cum sa te porti dar unii care au Duhul Sfant umbla tot in haine necuvincioase

  • Ce înțelegeți prin haine necuviincioase?

   • Frate tot spui ca n-are importantă baticul si fusta ci inima. Sant de acord dar inima unde-i îndreptată dacai îndreptată spre fire obligat ca nu contează baticul Domnu se uita si la inima si la batic si la fusta la toate

    • Dacă este să comparăm vestimentația de acum 2000 de ani cu asta de acum, nici nu se poate compara! Este total schimbată. Plus de asta, vestimentația mai de pinde și de cultura unui popor. De aceea, cred că mai importantă este credința din inimă decât purtarea sau nu a baticului sau a fustei. Eu cred că dacă o femeie vine la biserică în blugi și cu capul descopăerit, dar are o ținută decentă în așa fel încât să nu atragă privirile bărbaților, nu o dăm afară din biserică, nu-i așa? Pe de altă parte, o femeie care se îmbracă la fel ca o pocăită, dar înjură, drăcuie, se ceartă și face alte asemenea lucruri, nu este pocăită, nu-i așa? Credința din inimă, iată ce susțin eu, iar acea credință se vede, e-adevărat, și prin vestimentație (adică o îmbrăcăminte îngrijită și decentă), dar mai ales prin faptele și comportamentul nostru.

   • despre femei care poarta rochii decoltate ,fuste strimte ,intr-un cuvint haine care nu I se potriveste sa se inbrace necuvincious.

 8. Cu ce ne mai deosebim de cei din lume daca umblam imbracati ca si lumea?Bunicele si mamele noastre nu si-au pus asemenea intrebari nebune,ele au crezut ceea ce li se propovaduia.Acum apar tot felul de teologii liberale care lasa usa deschisa la pacat. .Mai exista teama de Dumnezeu in Biserica?Goliciunea vestimentara si hainele de mii de euro le afisam in biserica ca la parada modei.Unde este puterea Bisericii in rugaciunnele ne?Mai exista azi descoperii ale pacatului prin Duhul Sfant?Cand a-ti scris acest material v-ati rugat,ati intrebat pe Domnul?Altfel ce vorbim noi aici?Ne dam cu parerea despre unele lucruri care pun frana parasiei si bucuriei in bisericile noastre.Ce sa comparam de acum 2000 de ani?Sa fim seriosi,argumente ieftine.La Lege si la marturie!

  • Cu ce ne mai deosebim de lume dacă suntem înfofoliți frumos, dar inima noastră este goală? Cu ce ne deosebim de lume dacă avem baticuri foarte frumoase, dar cuvintele care ne ies din gură nu ne fac cinste? Cu ce ne deosebim de lume dacă avem fuste lungi (cu care și eu sunt de acord), dar credință scurtă? Sau chiar deloc?

   • Da, este adevărat, lucrurile încep în inimă, dar ajung să se vadă şi-n exterior. Un om în al cărui inimă există Dumnezeu, va fi ascultător şi împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu.

   • Atunci putem avea inima plina si trupul gol? asa ceva trebuie sa inteleg din comentariul de sus. Dumnezeu vrea sa fie o deosebire si in imbracaminte intre femeie si barbat. Doamne da-ne multa intelepciune!!!!1!!

    • Nu e vorba de trup, ci de cap. Trebuie să facem o diferență prin batic și fustă, sau prin comportament? Dacă port batic și fustă sunt mai sfânt(-ă)? Nu cumva sfințenia vine prin sângele Domnului? Dacă port batic și fustă, dar prin comportamentul nostru facem rușine lui Dumnezeu credeți că e corect? Oare nu e mai prețuită o inimă credincioasă decât un cap acoperit? Biblia spune că lucrurile, bune sau rele ies… din cap? Sau din inimă? Fiți binecuvântată!

 9. Eu înțeleg așa Cum scrie în Biblie. Părul a fost dat ca învelitoare. E podoaba. De ce e numită podoabă dacă trebuie sa fie acoperit tot timpul? Nu scrie ca sa o dai jos. Spune ca cine nu vrea aceasta”invelitoare” să sunt tundă sau sa se radă. Atunci se poate fără batic? Unde scrie ca baticul sa acopere capul? Eu cred ce zice Biblia, clar, nu intrepretari. Deosebirea de lume nu constă în exterior. Eu am avut întotdeauna parul scurt și oriunde am lucrat, m-au recunoscut imediat daca sunt pocaita.Vorba ne dă de gol. Mă acopăr cu batic numai în Biserica , ca sa nu mă judece cei de alta parere.Acasa mă rog fără batic și Domnul îmi ascultă rugăciunile, slavă Lui.

  • Amin! Iată o părere pertinentă! La fel cred și eu.

  • 1 Corinteni 11, 5-6 „Dimpotrivă, orice femeie care se roagă sau prooroceşte cu capul desvălit, îşi necinsteşte capul ei, pentru că este ca una care ar fi rasă. Dacă o femeie nu se învăleşte, să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învălească.”

   Deci, dacă purtaţi perucă, este bine cum faceţi. Când vă rugaţi vă acoperiţi cu părul (care este învelitoarea capului dvs.), iar după ce terminaţi rugăciunea puteţi da jos învelitoarea.

  • Amin! Domnul sa va binecuvinteze, sora!

  • 1 Corinteni 11:5. Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau proroceste cu capul dezvelit isi necinsteste capul ei, pentru ca este ca una care ar fi rasa si 1 Corinteni11:10. De aceea, femeia, din pricina ingerilor, trebuie sa aiba pe cap un semn al stapanirii ei.”un semn al stapinirii ei” care poate fi batic, voal, si altele

 10. Ciprian

  In legatura cu hainele barbatesti si femeiesti…
  Propun sa facem doua liste cu hainele pe care trebuie sa le poarte barbatii si femeile.
  Trebuie sa ne hotaram nu numai asupra panalonilor. Inteleg ca trebuie sa fie a barbatilor.
  Trebuie sa decidem cine are voie sa poarte fular sau ciorapi.
  Cine va purta pulovar sau camasa,
  Manusile sunt barbatesti sau femeiesti?
  Daca barbatii poarta palton, femeile sa poarte o patura pe ele.

  Cred ca intelegeti umorul din ceea ce am scris mai sus. Nu putem revendica doar pantalonii, Acelasi rationament aplicat altor haine ne face sa parem penibili.
  Biblia interzice sa ne imbracam ca transvestitii.
  Cred totusi ca trebuie sa ne imbracam si decent si cu gust.
  Pe unde am umblat prin biserici nu am vazut nici barbati si nici femei imbracate indecent. Poate exagerat si nu pe gustul meu dar nicidecum indecent.

  Cat de curios a fost Domnul Isus de hainele celor din jurul Lui? Carei femei i-a spus El cum trebuie sa se imbrace. Prostituata care a fost la picioarele Lui de ce ne a primit lectii cum trebuie sa se imbrace. Simon stia ca este o pacatoasa dupa haine.

  Despre haine se vorbeste in Apocalipsa: sunt faptele noastre,
  Va propun ceva serios: sa ne imbracam cu aceste haine albe zi de zi.

 11. Voi nu mai aveti nevoie de invatatura.Toti Cunoasteti, nici unul dintre voi nu mai accepta nimic fata de ce stie el,indiferent cum ia-i spune, toti intelegeti perfect Biblia, toti aveti o relatie perfecta cu Dumnezeu dar fiecare in felul lui, nimeni nu zice „dar daca ma insel?”.Ciudati oameni…

  • Toți avem nevoie de învățătură, nu cred să existe vreunul care să cunoască Biblia într-o măsură așa de mare încât să afirme că nu mai are nevoie de învățătură. Dar învățătura să fie conform Bibliei.

 12. Am citit toate comentariile voastre cu privire la fusta si baticul pe care o femeie ar trebui sa le poarte si nu se poate spune ca Biblia nu obliga acest lucru deoarece tot ce este scris in cuvant este de datoria noastra sa incercam sa implinim ca sa fim mantuiti. Libertismul care domneste in aceasta lume a pus stapanire si pe majoritatea credinciosilor, iar acum isi permit anumite lucruri sustinandu-le doar cu anumite pasaje din Biblie, dar daca citesti tot cuvantul cu sinceritate vei intelege ce vrea Domnul de la tine. Voi spuneti ca pocainta nu sta in batic si nici in fusta… adevarat, dar pocainta se reflecta prin ele in cazul femeilor ca sa vada cei din jur lumina ….. Cat despre barbati, pot spune ca si in dreptul lor trebuie sa se respecte decenta si nu numai la biserica. Multi barbati crestini se imbraca vara in pantaloni extrem de scurti si stau in bustul gol… nu mi se pare ca e bine.

  • Ok! Scrie undeva în Biblie, negru pe alb, „batic” sau „fustă”?

   • o sa raspund tot cu o intrebare… scrie in Biblie, ca barbatii trebuie sa poarte pantaloni? …. daca e sa dezbatem asa cuvantul nu ajungem nicaieri…. Daca se citeste cu atentie in 1Corinteni cap.11, se intelege bine ca este vorba de o alta invelitaore si nu parul versetul 6… Cat despre imbracaminte , femeile nu trebuie sa poarte imbracaminte barbateasca…

    • Așadar, după părerea dumneavoastră o femeie care este foarte credincioasă, dar din anumite motive nu poartă batic, e sortită iadului… Vă respect părerea, dar nu pot fi de acord cu ea. Credeți-mă, la viața mea am văzut femei foarte frumos învelite, însă care nu aveau nimic în comun cu Dumnezeu. Ce înțelegeți dumneavoastră prin îmbrăcăminte bărăbătească și îmbrăcăminte femeiască? Ok! Vreau să vă întreb: cum se îmbrăcau bărbații și femeile pe vremea Domnului Isus? Și: ce ați crede dacă ați vedea o femeie și un bărbat mergând pe stradă în zilele noastre îmbrăcați în straiele de acum 2000 de ani? Ce credeți despre africanii pocăiți (bărbați) care se îmbracă în felul portului lor, nu la costum și cravată? Dar ce credeți despre femeile credincioase din Africa care nu au nu batic, dar nici o bucată de pâine pentru că nu au bani să le cumpere? De ce judecăm noi pe alții, dar pe noi înșine nu ne putem judeca?

     • „O femeie foarte credincioasa dar din anumite motive…” Stimabile, ti-am citit toate raspunsurile.. permite-mi sa iti spun ca esti intr-o eroare.. Nu stiu ce Biblie ai citit dumneata, insa…

      revin…” „O femeie foarte credincioasa dar din anumite motive…” unde va este logica? poi ori e foarte credincioasa si asculta de cuvantul Domnului ori ba? Va rog sa raspundeti scurt si la obiect, imbarligaturile dv-stra nu ma conving….

      V-as putea raspunde la fiecare replica pe care ati posta-o insa nu am timpul necesar si nici vointa..

      Dumnezeu sa va lumineze pasii…

    • „Daca se citeste cu atentie in 1Corinteni cap.11, se intelege bine ca este vorba de o alta invelitaore si nu parul versetul 6…”
     Este scris: „Pentru ca parul i-a fost dat ca invelitoare a capului.” – versetul 15b.
     Parul este invelitoarea lui Dumnezeu. Carpa este invelitoarea omului.
     Omul este liber sa aleaga neprihanirea pe care i-o da Dumnezeu sau neprihnairea lui proprie!

     „Cat despre imbracaminte , femeile nu trebuie sa poarte imbracaminte barbateasca…”
     La vremea cand au fost scris cuvintele astea, oamenii se imbracau toti cu niste cearsafuri din crestet pana-n gleze: si femeile, si barbatii. Care era imbracamintea femeiasca si care era imbracamintea barbateasca?
     Si cum se face ca barbatii aveau capul acoperit cu o carpa?!

   •  Proverbe 28, 5 „Oamenii dedaţi la rău nu înţeleg ce este drept, dar cei ce caută pe Domnul înţeleg totul.”

  • „…este de datoria noastra sa incercam sa implinim ca sa fim mantuiti.”
   Asta inseamna ca mantuirea dvs. atarna de faptele dvs. Trist…

   „Voi spuneti ca pocainta nu sta in batic si nici in fusta… adevarat, dar pocainta se reflecta prin ele in cazul femeilor ca sa vada cei din jur lumina …”
   Asta inseamna ca lumina dvs. este data de carpe. Trist…

   Mantuirea credinciosului sta in jertfa sfanta de la Golgota. Iar lumina credinciosului este data de Lumina lumii, adica de Hristos Isus Domnul.
   A Lui sa fie toata slava si gloria!

 13. Scrie sa cinstesti pe Domnul Dumnezeu.Asta inseamna sa asculti in detaliu de poruncile Sale.Si in poruncile Sale este prevazut ca barbatii sa nu poarte imbracaminte de femei si nici invers si deasemeni ca inchinarea in Casa Domnului in special trebuie sa se faca cu capul acoperit de catre femei.Daca vreti sa inteklegti este in folosulm vostru daca nu voi raspundeti

  • Ok! Vreau să vă întreb: cum se îmbrăcau bărbații și femeile pe vremea Domnului Isus? Și: ce ați crede dacă ați vedea o femeie și un bărbat mergând pe stradă în zilele noastre îmbrăcați în straiele de acum 2000 de ani?

 14. Nu stiu cum se imbracau… si nici nu ma intereseaza pentru ca eu nu respect pe Dumnezeu dupa cum vad oamenii imbracati ci dupa cum scrie in Cuvant.Cine a zis ca a respecta Cuvantul trebuie sa te imbraci ca acum 2000 de ani? nici vorba,fiecare generatie,fiecare cultura ,fiecare neam si popor are clar intelesul notiunilor de barbat si de femeie si tot ce e specific legat de fiecare in parte.Interdictia este pentru a nu folosi barbatii haine de femei si femeile haine de barbati in orice neam si in orice cultura ar fi…doar in timpurile noastre cand se militeaza pe stergerea diferentelor dintre sexe va fi mai greu cu pastrarea identitatii si a imbracamintii aferente.Cu drag

 15. va sa zic ca pana la urma si pocaiti au devenit democrati ,?fratilor totusi vas ruga sami spuneti din ce partid faceti parte .pentruca in tim,1timmotei cap, 1vers, 9,10 ziceti voi cum trebuie sa fim si lasam pe DOMNUL NOSTRU CU LEGEA LUI ,SI NOI O VOM DA POCAINTA CARE CUM O VREA LA MODA ,ISUS SA NE DEA LUMINA ,IAR NOI CARE O AVEM CRED CA, INTUNERICUL NEA BIRUIT ,

 16. Nu uitati: credinta de acelasi pret cu a sfintilor adica aceea care lucreaza in dragoste(de Dumnezeu) produce efecte nu orice credinta pe care o afiseaza toti care se ascund dupa vorba:”Domnul se uita la inima si acolo eu am credinta in El”.Dragostea in care trebuie sa lucreze Credinta sta in implinirea poruncilor Lui,chiar si in detalii cum sunt cele privitoare la modul cum trebuie sa se imbrace femeia in Biswerica si la rugaciune.pentru cine doreste sa fie placut de Dumnezeu…

 17. Puchea Dorel,frate intruna o ti ca nu trebuie batic si fusta,de parca tu le-ai purta!Asa fac si cei din lume,exact ca dvs ne scot niste versete din biblie si vor sa te convinga ca e altfel ceea ce scrie! Chiar si eu ma gandeam si multe alte crestine ca nu putem sa purtam batic si fusta ca nu suntem noi asa credincioase ,se poate sa mai gresim si noi ca orice om si atunci lumea ar spune vai se mai da si sfanta cu batic si fusta! daca ar fi sa asteptam pana vom fi sfinti,niciodata probabil nu ne-am mai lua fusta si batic noi femeile!pt ca e imposibil sa nu gresim… Daca ne purtam asa nu pierdem nimic,dar daca ar zice Domnul la sfarsit ca un lucru asa marunt pt noi ne poate scoate din Imparatie? daca tie iti place ca nevasta mai bine sa arate ca majoritatea femeilor din lume , atunci treaba ta,decat ca putinele femei cu batic care majoritatea sunt credincioase!daca tu o ti intruna cu ceea ce vrei sa fie pe placul tau nu vei mai vedea adevarul! de ce nu ceri de la Domnul intelepciune?nu te-ai gandit niciodata ca daca e necesar sa avem o imbracaminte modesta asa cum ne spune?daca chiar gresesti ce vei putea spune inaintea Domnului?
  Dar daca ar fi sa nu fie obligatoriu nu ai pierde nimic inaintea Domnului daca tu ai crezut ca trebuie sa aiba fermeile batic si fusta!
  Si nu,nu e mantuirea in imbracaminte ci in CREDINTA! dar asa ai putea sa te impotrivesti si altor lucruri zicand NU NE MANTUIESTE FACEREA DE BINE,sau Nu NE MANTUIESTE MERSUL LA BISERICA,NU NE MANTUIESTE MERSUL LA BOLNAVI…toate astea nu ne mantuiesc e clar,dar asa cum ne spune ele trebuiesc facute! toate astea daca nu le facem prin credinta in Domnul,degeaba le facem!
  inainte sa vorbesti frate te rog sa te gandesti oare Domnul Isus cu care lucru ar fi de acord mai mult..gandeste ce ar gandi El,nu ce ar gandi Puchea Dorel,pt ca Puchea Dorel e un simplu om si poate gresi in vorbirea lui,dar Dumnezeu NICIODATA! Domnul sa te binecuvinteze!

  Ieremia 4:22
  „Căci poporul Meu este nebun, nu Mă cunoaşte; sunt nişte copii fără minte şi lipsiţi de pricepere; sunt meşteri să facă răul, dar nu ştiu să facă binele.

  • Eu nu am spus că nu trebuie purtată fusta sau baticul. Eu am spus că ele nu te mântuiesc. Cine crede că trebuie să poarte batic sau fustă – să le poarte, ci nu nu crede că sunt necesare – să nu le poarte! Ce am eu de acolo? Să vă redau două situații. Odată, mergând la Biserica Betel din Crângași am ieșit pe la gura de metrou și m-am nimerit în spatele unui grup. Femeile erau îmbrăcate cuviincios și majoritatea (pentru că erau în vârstă) aveau batic pe cap. Bărbații, la fel, erau aranjați cum trebuie. Mi-am dat seama după îmbrăcăminte că sunt pocăiți și am intrat în vorbă cu ei întrebându-i dacă merg la Biserica Betel. Mi-au spus că da și am continuat dialogul până la biserică. Acolo, în ACEEAȘI biserică, fetele tinere nu aveau baticuri, majoritatea aveau niște bentițe pe cap, dar mi se pare că erau printre ele și unele care nu aveau nimic pe cap (nu-mi mai aduc exact aminte, sunt mai mulți ani de atunci și n-aș vrea să greșesc). Ce credeți, tinerele alea sunt mântuite? Pe de altă parte, de multe ori mergând prin București, mai ales prin piețe, am văzut femei (mai ales de etnie romă) acoperite cu baticuri foarte frumoase, așa încât dacă nu le cunoșteai credeai că sunt pocăite-sadea. Dar când te apropiai de ele, ferească Dumnezeu ce auzeai din gura lor! Bineînțeles că nu erau pocăite. De asta spun: credința nu stă în batic / fustă, ci în INIMĂ!

  • „Domnul sa te binecuvinteze!
   Ieremia 4:22
   „Căci poporul Meu este nebun, nu Mă cunoaşte; sunt nişte copii fără minte şi lipsiţi de pricepere; sunt meşteri să facă răul, dar nu ştiu să facă binele.”
   Pai cum sora, intai il binecuvintezi, si apoi il faci nebun, fara minte, lipsit de pricepere, mester in a face raul etc.?

 18. „Si nu,nu e mantuirea in imbracaminte ci in CREDINTA! ” care „credinta” din cele multe:
  credinta data sfintilor
  credinta care lucreaza in dragoste
  credinta care muta muntii
  credinta in Dumnezeu
  credinta in Domnul Isus Hristos
  credinta in Duhul Sfant
  credinta impartita de Dumnezeu
  credinta dracilor

  absolut toate aceste feluri de credinta cunosc Voia lui Dumnezeu si poruncile Lui iar purtarea baticului si a fustei tine de implinirea Voiei lui Dumnezeu:”Femeia sa nu poarte imbracaminte barbateasca, si barbatul sa nu se imbrace cu haine femeiesti; caci oricine face lucrurile acestea este o uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau. (Deut.22:5)”
  si nu-l poti scoate din context pentru ca contextul este Voia lui Dumnezeu(cea buna,placuta si desavarsita)
  Deci unde te incadrezi draga Felicia?

 19. Daca umblam calauziti de Duhul Sfant,EL ne va constientiza si despre tinuta atunci cand ceva nu este in ordine

 20. Cu permisiunea dumneavoastra, doresc sa pun cateva intrebari. Dar, inainte de aceasta, o sa reproduc 2 versete din Biblie, iar din DEX, intelesul a 2 termeni – „cap” si „madular”- folositi in Scriptura:

  1 Cor. 12:23 „Si pãrtile trupului, care par vrednice de mai putinã cinste, le îmbrãcãm cu mai multã podoabã. Asa cã pãrtile mai putin frumoase ale trupului nostru capãtã mai multã frumusete.
  24 Pe când (partile ) cele frumoase, n-au nevoie sã fie împodobite. Dumnezeu a întocmit trupul în asa fel ca sã dea mai multã cinste mãdularelor lipsite de cinste.”

  „MADULAR – Fiecare dintre PARTILE sau ORGANELE din care este alcătuită o ființă.”
  „CAP – Extremitatea superioară a corpului omenesc unde se află creierul, principalele organe de simț …..”

  Stim ca ap. Pavel afirma, in sens propriu, la 1 Cor. 12:23,, ca doar partile mai putin frumoase ale corpului nostru, pe care le numeste madulare, au nevoie sa fie impodobite cu imbracaminte. Pe cand partile sau madularele frumoase, n-au nevoie sa fie impodobite cu imbracaminte (24).

  Intrebarile sunt urmatoarele:

  – Oare CAPUL omului, alcatuit din mai multe organe localizate in cutia craniana, este socotit a fi un MADULAR al trupului, si oare ap. Pavel face referire si la el 9la cap) cand vorbeste despre „partile trupului”?

  – Oare CAPUL femeii si al barbatului este un madular, o parte FRUMOASA a corpului, astfel ca in acest caz NU trebuie sa se INVELEASCA nici barbatul nici femeia, ci capului trebuie sa i se DEA CINSTE, fara sa fie acoperit?

  – Sau doar CAPUL femeii (desi nu scrie acest lucru in Biblie) este un madular, o parte mai PUTIN FRUMOASA a corpului fata de celelalte parti, ce TREBUIE neaparat impodobita, mai ales la rugaciune, in prezenta ingerilor?

  – Oare INVELITOAREA, care acopera CAPUL femeii si-i da CINSTE in cazul in care el (capul) este socotit ca parte MAI PUTIN FRUMOASA, face parte din IMBRACAMINTEA cu care se IMPODOBESC femeile (23)?

 21. Modul cum privesc eu lucrurile ce tin de invelirea capului femeii la rugaciune, se diferentiaza fata de gandirea fariseilor care au trait pe vremea Domnului Isus, dar si de abordarea superficiala din zilele noastre a acestei cerinte biblice, rastalmacite de multi in defavoarea femeii, devenita apoi datina, obicei, o sarcina greu de purtat pe umerii ei si ai familiei.

  Si in zilele noastre, se practica obiceiuri, datini nejustificate biblic, precum: spalarea picoarelor inaintea cinei Domnului, fara nici un folos pentru cei ce iau parte la ea, deoarece toti dintre ei vin cu picioarele curate la „spalare”; purtarea baticului de catre femei, ca invelitoare, desi Domnul i-a dat parul pentru acoperirea capului lor; vorbirea in limbi prin Duhul Sfant, socotita ca o conditie importanta a rapirii, desi aceasta inceteaza cand va avea loc venirea Domnul pentru rapire; pe cand dragostea, adica implinirea legii duhovnicesti a iubirii divine, scrisa in inima noastra prin credinta in Isus, este puterea si lucrarea divina ce va ramane vesnic in noi, care se va intoarce impreuna cu noi la Domnul, cand El va veni sa ne ia in slava etc.

  Mar. 7:8 ” Voi lãsati porunca lui Dumnezeu, tineti datina asezatã de oameni, precum: spãlarea ulcioarelor si a paharelor, si faceti multe alte lucruri de acestea.”

  Marcu 7:3 ” Fariseii, însã, si toti iudeii nu mãnâncã fãrã sã-si spele cu mare bãgare de seamã mâinile, dupã datina bãtrânilor.4  si când se întorc din piatã, nu mãnâncã decât dupã ce s-au scãldat. Sunt multe ALTE OBICEIURI pe care au apucat ei sã le tinã, precum: spãlarea paharelor, a ulcioarelor, a cãldãrilor si a paturilor.”

 22. cred ca nu ati citit bine vesetul 10 din corinteni 11 asi vrea sa explicati vesetul 10 caci pina aci ati tot invirtit discutia pina la versetul 10 va rog sal cititi

  • Da, e vorba despre semnul stăpânirii femeii. Care credeți că ar fi acela? Baticul? Eu cred că e părul.

  • se vorbeste de par de invelitoare . daca cititi cu atentie si barbatul are par atunci cind nu trebuie sa fie acoperit ce face cu parul? vad ca dv.aveti par daca e poza dv.ce va rog sa cititi cu mare atentie de la versetu1 pina la 16 si sa facti si un pic de genunciologie .

   • Din câte știu eu, Biblia zice că pentru bărbat este o rușine să poarte părul LUNG. Iată: „14. Nu vă învaţă chiar şi firea că este ruşine pentru un bărbat să poarte părul lung,
    15. pe când pentru o femeie este o podoabă să poarte părul lung? Pentru că părul i-a fost dat ca învelitoare a capului. ”
    (1 Corinteni 11:14-15)
    Ce înseamnă LUNG? Eu înțeleg că părul lung acoperă tot capul. În cazul femeii, el ACOPERĂ tot capul, de aceea el este ÎNVELITOAREA capului. În plus de asta, eu respect sincer femeile care își acoperă capul cu baticul DAR AU CREDINȚĂ, la fel cum le respect sincer și pe cele care nu-și acoperă capul cu batic, ci numai cu „învelitoarea capului” (părul) DAR AU CREDINȚĂ.

 23. Dorel nu trebuie să dezbati un subiect atât , lui D-zeu nu-i place asta ! E scris în biblie ca femeia când este în biserică și se roagă trebuie să poarte batic pe cap și nu panglici ! În restul timpului dacă vrea sa-si acopere capul este bine dacă nu este treabă ei( nu este obligatoriu) , Dumnezeu o să judece nu noi ! În legătură cu fustele trebuie să fie decente nu mai sus de (…) ! Contează credința omului și faptele să poți fi mântuit ! Pace vouă

 24. Pavel subliniazä ceea ce natura, adicä creatiunea, prin care Dumnezeu ne-a dotat asa sä fim:
  pentru bärbat acoperirea capului, inseamnä sä poarte in mod nefiresc pärul lung,
  pe cand pentru femeie acoperirea capului este purtarea pärului lung, care i-a fost dat femeii ca invelitoare. Invelirea capului femeii nu se referä la cine stie ce baticuri sau päturi (in Vechiul Testament femeile se acopereau atunci voiau sä arate cä nu sunt märitate).
  Deci pavel spune clar cäci pärul i-a fost dat femeii ca invelitoare, ca acoperitoare,
  pe cand bärbatul nu este cuviincios sä-si lase pärul lung acoperindu-se astfel.
  Deci e vorba de feminismul bärbatului si de masculinitatea femeii.
  Femeile tunse scurt in Vechiul Testament erau acelea care fuseserä luate roabe sau prostituatele. Astäzi lumea numai face acest discernämant sfant.
  O femeie crestinä va intelege ce a scris aici…

  • Atatea comentari…
   Dzeu sa va binecuvanteze pe toti …
   dar ganditi-va ca poate va citeste ci cineva care abia a apucat calea pocaintei…
   nu va da-ti seama ca il bagati p om / femeie in ceata? Si numsi stie ce sa creada !
   Eu , nu cunosc biblia asa cum voi o stiti p d rost , dar asa simt si asa cred eu ca din pricina stapanirii ( a barbatului asupra femei ) femeua sa poarte un semn ( baticul ) si asa ea va arata respect barbatului ei !
   Apoi cat despre fusta , intradevar nu scrie nicaieri sa porti fusta ; dar sa n punem intrebarea cum i-ar place Dlui sa n vada ?
   Intr-o pereche d jeans dinsia faini…poate di taiati asa ca e la moda sau intro fusta decenta??,,

   • Eu zic că fiecare este liber să se îmbrace după cum îi „dictează” cugetul, dar îmbrăcămintea să fie DECENTĂ. În rest, fiecare după cum înțelege. Noi nu suntem datori să ne judecăm sau să ne criticăm unii pe alții, ci să ne învățăm unii pe alții. Cine primește învățătura, bine de el, cine nu, e treaba lui.

 25. Gresit,frate.Oamenii au Norme pentru imbracaminte,vorbire,mancare,munca ,inchinare si slujire.Mai ales in Inchinare si Slujire sunt Norme precise si nu face fiecare dupa cum il taie capul

  • Și credeți că mântuirea omului depinde de aceste norme religioase?

  • Biblia mea nu detine acest cuvant: „Norme”.
   Totusi, de ce l-ati scris cu litera mare?
   Imi aduce aminte de vremea comunistilor cand trebuia sa-ti faci… norma!
   Tot nu inteleg ceva: norma este un tel, o tinta, o cantitate la care trebuie sa ajungi intr-un anumit timp intr-o activitate. Cum adica norma pentru imbracaminte, pentru vorbire, mancare, inchinare si slujire?
   Am sarit munca, fiindca este singura unde poti avea norma intre cele enumerate de dvs. mai sus.
   Dar norma pentru inchinare??? Dvs. nu va inchinati cu toata viata si fiinta dvs.? Nu va inchinati in duh? Va inchinati la norma? Cum adica? Cum faceti??? Ce inseamna pentru dvs. inchinarea? Ce norma aveti pentru slujire??? Nici macar rugaciunea nu puteti spune ca e la norma…
   Mi-am facut pe ziua de azi norma la inchinare si e abia ora 11 dimineata! Uraaa! Restul zilei e a mea! Care e norma? E mai rau decat lege. E tiranie.
   „Mai ales in Inchinare si Slujire sunt Norme precise…” Norme? Precise??? Halucinant…

 26. Norme religioase inseamna Norme date de Domnul Dumnezeu si se afla scrise in Scripturi.Robii rascumparati de Hristos au obligatia sa se supuna tuturor poruncilor Stapanului si sa slujeasca Stapanului cu credinciosie.Ascultarea si slujirea ,dupa norme,conditioneaza primirea Marturisirii Stapanului in fata Tatlui ceresc pentru faptul ca robul respectiv este sau nu este dupa Voia Stapanului si poate primi sau nu poate primi Viata.Neprihanirea in sine pe care o da calitatea de rob nu poate duce la Viata daca nu este finalizata cu Sfintire si Desavarsire.Si nu vb numai de batic…

  • Normele și Legea nu mântuiesc. Mântuirea vine prin credință. Dacă ești cu adevărat credincios, aceste norme sunt deja „săpate” în tine, pentru că trăiești prin credință și împlinirea poruncilor lui Dumnezeu vine de la sine, este deja ceva obișnuit.

   • Legamantul cel nou este in duhul omului pecetluit cu Sange prin credinta.in baza acestui leg Domnul pune Legile,normele si poruncile Sale in Duhul omului asa ca omul credincios traieste prin Duhul,normele si legile Lui Dumnezeu,nu parerile sale proprii.ac Este credinta care lucreaza in dragoste SI in adevar,ptr ca Duhul este SI dragoste SI adevar.

    • Si daca Domnul a pus legile Lui in om…
     Intreb?
     De ce nu traim după legile lui Dumnezeu? De ce nu suntem conduși de legile Domnului?
     Totusi Domnul a pus in noi legile Lui insa ne lasa sa alegem cum vrem sa traim……
     Altfel toată omenirea ar fi mantuita pt ca Dumnezeu a pus legile Lui in om nu într-o categorie de oameni.

 27. buna seara
  cred ca nu e prea mult sa spun si eu parerea mea….
  am citit multe din comentariile referitoare la imbracaminte unele din ele par curioase si demne de meditat asupra lor insa altele …lasa de dorit
  nu am sa intru in detaliu cine are dreptate si cine nu>
  sunt doar niste pareri insa aceste pareri pentru fiecare din noi devin si parte din crezul nostru.
  Faca Bunul Dumnezeu ca acest lucru sa nu afecteze starea noastra spirituala si la final mantuirea noastra.
  parerea mea
  Pavel vb destul de clar 1 Cor 11-10 din pricina ingerilor femeia trebuie sa aiba …..nu batic ….ci un semn si asta datorita unui lucru….sa dea dovada de stapanire
  E foarte simplu parul are rolul lui iar semnul rolul lui
  parul este invelitoare
  semnul este dovada supuneri ei
  Tot Pavel vorbeste in 1 Cor 6-3 ca sfinti adica cei credinciosi vor judeca pe ingeri
  Intreb eu pe care ingeri? pe ingeri care au dat dovada de ascultare sau pe ingeri nesupusi?
  Categoric prin purtarea noastra ….fara cuvinte (adica fara sa vorbim) , insa purtarea noastra ii va osandi…….sper sa ma fi facut inteles…
  De altfel Pavel arata clar in 1 Tim 2-14 ca femeia este vinovata de caderea omeniri in pacat si tocmai de asta Pavel dupa invatatura primita de la Cristos, pune o greutate pe umeri femeii si ii cere sa dea dovada de ascultare
  punand un semn pe cap ea ramane in supunere si sacultare si nu se va face vinovata de marele pacat la fel ca marele imparat Saul
  Domnul sa ne lumineze pe toti
  cu mare drag un cititor al sfintelor scripturi
  Sa ramanem ascultatori si supusi mai marilor nostri si sa le urmam credinta
  Amin

 28. Deci parul este invelitoarea capului? oricum parul era dintotdeauna pe capul omului,de ce ar fi fost nevoie sa se mai mentioneze daca si asa era din nastere?….

  • Da parul ii ieste dar de la început……dar ca o podoaba a capului.
   La fel si inima ne este data de la inceput ca sa pompeze sange in tot trupul insa mai are un rol si asta il aflam foarte tarziu dupa facerea omului….De la Domnul Isus,…. si anume ca in inima omului sunt gândurile ascunse ca de acolo ies ele……..
   Intreb: podoaba sau semn sunt doua lucruri diferite?
   Citeste textul din 1 Cor 11. Si vei vedea ca este clar o diferenta intre semn si par
   Doamne ajuta

    • Draga Mihai
     Nu am incercat sa te conving..eu cred ca am aruncat samanta, iar cel ce o va face sa crească este Dumnezeu!
     Sa te convingă Dumnezeu si cand el o va face vei fi statornic si ne clatinat de vreun vant.
     Nu-ți cunosc convingerile si nici dogma religioasă insa vreau să-ți spun ca tot ceea ce e nevoie in secolul nostru este faptul ca nu vrem sa ne prosternem cu drag la picioarele celui ce ne-a mantuit cu pretul vietii Lui.
     Ar trebui atunci cand vb de cineva care a platit un preț asa de mare sa se vada in voce, ochii si in traire……..
     Oare nu ne mai dam seama ca trebuie să-l iubim pe cel ce ne-a mantuit?! Sa nu ne fie greu sal acceptăm pe Isus ca domn, nu doar ca mantuitor….domnul domneste, El poruncește si ceea ce poruncește ia ființă.
     Faca bunul Dumnezeu sa ne lumineze in toate lucrurile!
     De nu ar fi fost si o cauza in punerea acelui semn pe cap as fi putut crede ca cei carismatici ca parul este acea invelitoare insa trebuie sa stim ca bărbații nu se pot ruga cu capul acoperit 1Cor 11:4…..intreb
     Daca parul este invelitoare eu ca barbat cand ma rog ce trebuie sa fac conform versetului 4 să-mi dau parul jos?
     Doamne ajuta sa fim gasiti placuti la venirea ta! Amin

 29. De dragul de a conversa: rar sau imposibil sa gasesti pe cineva sa zica: „dar daca eu nu am drepatate?” acum in eterna controversa , verificati in practica cate femei vor sa poarte un semn al stapanirii,sa accepte stapanirea barbatului asupra ei si sa si mai arate tuturor ca are stapan? cate femei accepta ideea de a fi stapanite,de a se supune neconditionat unui stapan? rar,f rar si de aici toate argumentarile impotriva,ba chiar si barbatii le ajuta cu versete biblice…asa cum barbatilor li se cere acceptarea stapanerii lui Hristos tot asa si femeiei i se cere acceptarea stapanirii barbatului.Il iubim pe Domnul isus , suntem f credincioase lui Dumnezeu dar nu putem accepta sistemul Lui de diferentiere a stapanirii instituite de El.Nici barbatii nu accepta usor stapanirea lui Hristos,doar ca lor nu li se cere un semn al stapanirii…

 30. Îmi pare fff rau ca sa lărgit calea lui Isus cum putem sa spunem ca inima contează ?? cum facem noi de exemplu spunem ca inima io dam domnului iar exterioru pri purtarea noastră si prin îmbrăcăminte io dam Satanei ,io cred ca nu treabe discutat despre îmbrăcăminte in biblie scrie clar negru pe alb îmbrăcămintea femei in adunări

 31. Oare cel mai important ie sa ne aprofundam in detalii ca de exemplu imbracamintea si uitam ce inseamna bunatatea, mila, dragostea de aproapele si chiar de dusmani???La cei foloseste unui barbat neintrebuintarea verigehtei sau alte lucruri scumpe cand inima lui ie numai dupa masini de lux si ie rau cu copiii lui si isi mai bate si sotia cateodata ???’Daca schimbam putin concentararea asta asupra acestor lucruri materiale si ne vom aprofunda mai mult in cuvantul lui Dumnezeu cred ca vom avea parte de mari binecuvantari. Din pacate nu prea se vorbeste la pocaiti atat de mult de lacomie. ura, violenta sau robia de bani pe cat se vorbeste de imbracamintea si vestimnetatia femei in adunari de parca barbatii au ajuns extrem de robiti de femei. Musulmanii pun mare accent pe invataturile privitoare comportamentului si vestimnetatia femei. Ar trebui sa privim mai mult la Isus decat la femei in adunari si cum se imbraca ele. Cine predica sa.l predice pe Isus si puterea evangheliei lui. Cititi si vedeti daca Isus in toate evangheliie isi petrece timpul de a predica despre vestimentatia femeii sau despre lucrurile marete a lui Dumnezeu???

  • Fratele meu, sunt întru totul de acord. În ultimul timp se constată din ce în ce mai accentuat că pocăința pocăiților e din ce în ce mai diluată. Și se va tot dilua, din păcate, până va ajunge ca apa de ploaie… Cu durere o spun!

  • Ce parerea aveti ?
   1.Femeiei nu-i dau voie sa invete pe altii
   2.Femeia trebuie sa abiba capul acoperit si sa se roage cu capul acoperit
   3.Femeia trebuie sa asculte si sa se teama de barbat
   4.Femeia nu trebuie sa poarte imbracaminte barbateasca
   5.Menstruatia este spucaciunea unei femei in timpul necuratiei ei

   • Dacă ne-ați da și niște versete biblice ca să avem o bază de discuție, ar fi nemaipomenit.

    • (1Tim.2:12)
     1 Cor 11:5
     Ef 5.33
     Deut 22:5
     Ezch 36:17

     si altele…

     • 1 Tim. 2: 12 – Știți contextul în care Pavel a scris asta? Din câte știu eu, el s-a adresat femeilor care vorbeau mai mult decât bărbații și care nici nu dădeau o învățătură bună, ci vorbeau „prostii”.
      1 Cor. 11: 5 – Ce înseamnă cu capul dezvelit? Din context înțelegem că este vorba despre capul fără păr.
      Efes. 5:33 – În Noua Traducere în limba română (NTR) este tradus „să-și respecte soțul), iar în Biblia în Versiune Actualizată (BVA) este tradus „să manifeste reverență față de soțul ei”.
      Deut. 22: 5 – Sunt de acord, dar dacă privim la cultura vestimentară a popoarelor, fiecare are vestimentația lui. De exemplu, Domnul Isus purta o haină ce semăna cu o rochie, dar asta nu însemna că erau haine femeiești! După câte știm, și la noi sunt, de exemplu, pantaloni de femeie și pantaloni bărbătești, nu asta e problema! Problema mare este că: 1. surorile poartă uneori haine prea strâmte și se văd formele corpului; 2. bărbații nu trebuie să privească la ele ca să le poftească. Așadar, responsabilitatea este împărțită!
      Ezech. 36:17 – Nu este relevant pentru Noul Legământ. Nicăieri în Noul Testament nu găsim o interdicție ca femeia să nu vină la Adunare. Chestia asta ține de vechiul legământ.

   • Ce relevanta are punctul 5 cu tema discutiei? Plus ca nu mai e in vigoare de la Domnul incepand!

 32. Ma asteptam.Dvs,cu tot respectul,faceti parte din categoria teologilor care adapteaza sub diferite argumente,prevederile Cuvantului lui Dumnezeu,la conditiile actuale sau la ce se cere in prezent.Nu comentez , aveti tot dreptul sa intelegeti cum vreti.Sub singura observatie ca nu se schimba niciodata Cuvantul Domnului Dumnezeu,indiferent cand si cu ce ocazie a fost rostit.El este vesnic.Dar daca totusi , nu sunteti in adevar? Ce veti face?

  • Dansul nu a atacat la persoana pe absolut nimeni care a comentat pe blog-ul dumnealui. Doar a argumentat biblic.
   Dar dumneavoastra care tocmai l-ati judecat si l-ati incadrat intr-o categorie, ce veti face???
   Dar daca totusi nu sunteti in adevar?…

  • Frate Mihai, cu tot respectul, iertati-ma ca intervin iar in discutia dvs. cu fratele Dorel, dar daca Cuvantul Domnului indiferent cand si CU CE OCAZIE a fost rostit, nu se schimba NICIODATA, deci toate poruncile Vechiului Testament sunt valabile absolut si irevocabil astazi pentru crestini, dumneavoastra v-ati circumcis?

 33. Ma bucur foarte mult ca mai exista frati si surori care susțin purtarea baticului si a fustei. Asta e credinta adevarata.
  Domnul lucrează cu cei care stau smeriți si se spun Cuvântului Domnului.
  De ce nu vedem semne si minuni cum erau înainte? Domnul a rămas același însă noi ne-am schimbat, ne-am lărgit cărarea crezând ca putem sa ajungem orcum in Rai.

  Daca cuiva ii este greu sa poarte un batic si o fusta, cum va putea sa răzbată atâtea greutăți care ne sta in fata? Nu se poate!
  Asta e lepădarea de Credinta de buna voie si nesilita de nimeni!!!!

  Oricând si oriunde e nevoie sa purtam batic. E ca si cum ai spune: ‘Acuma intru la bar îl las afara pe Domnul Isus si după îl iau cu mine mai departe’.

  Purtarea baticului trebuie sa fie ca o onoare, sa fii vorbita de rau ca îl porți.
  Cu siguranța vei fi binecuvantata si răsplătită

  Daca Dumnezeu ar fi spus asa:
  ‘In Împărăția mea va trebui sa purtați batic’
  Ce ati face?

  Cum poate un pom bun sa facă roade rele sau un pom rau sa facă roade bune? Nu se poate!
  Domnul Isus sa ne dea lumina si putere sa renunțam la lucrurile astea care ne împiedica sa înaintam si sa fim sare pentru acest pământ!

  • Stimata sora…, daca vreti sa intrati in bar, va puteti da baticul jos si sa intrati. Parul lung nu-l puteti da jos, nici credinta din inima n-o puteti da jos, nici iubirea de Hristos n-o puteti scoate din inima. Dar daca aveti credinta si iubire de Domnul, nu intrati in bar.

   „Daca Dumnezeu ar fi spus asa:
   ‘In Împărăția mea va trebui sa purtați batic’
   Ce ati face?”
   Pai tocmai de-aia nu poarta unele surori batic, pentru ca Dumnezeu nu a spus asa. Si nici in toata Biblia mea nu exista cuvantul „batic”.
   In schimb in Biblia mea gasesc ca Domnul a spus ca Imparatia Lui si a Tatlui este in inimile noastre, in interiorul nostru, nu pe capul femeilor, nici in carpe.

   Si mi-a venit acum in gand o intrebare: baticul transparent alb, se pune? Ala mic de tot transparent care, dupa ce-l indoi si-l faci triunghi, abia daca-ti mai ajunge sa-l legi la ceafa. Si mai e si transparent si nu se vede aproape deloc. Mai ales la surorile blonde! Unde mai pui ca au scos si maro transparent. Pentru satene si castanii probabil…

   Sanatate!

   • Cuvantul Domnului spune căci când femeia se roagă sau prorocește ‘trebuie’ sa aibă capul acoperit. In alta parte spune sa ne rugam neîncetat! Atunci trebuie sa purtam baticul si pe strada căci si atunci trebuie sa înalți rugăciuni catre Domnul unele surori nici la biserica nu mai poate sa și-l pună pe cap!!!)
    Mai spune in 1 Corinteni :
    De aceea, femeia, din pricina îngerilor*, trebuie să** aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.
    (in versetul acesta nu spune când si unde iar la urma e ‘punct’)
    Ma mira ca sunt atâtea dezbateri pe acesta tema. Pot sa spun ca a purta baticul e un semn de smerenie înaintea Domnului.
    Tot aud acesta expresie ‘ inima conteza’ fraților cum Cunoști daca un Proroc e de la Domnul? Biblia spune ca după roade. Asa e si cu inima…daca tu ai o inima curată, smerită…etc vei da dovada prin ceea ce faci tu ( cu privirea la acesta pot să-ți dau mai multe versete biblice).
    Spre exemplu daca un pastor tot spune ‘surorilor e bine si frumos si conform Scripturii ca voi sa purtați batic’ daca spune odata, de doua ori, de foarte multe ori… si tu tot nu Asculți…asta evident e ‘neascultare’….nu mai bine porți batic si ai terminat cu Atetea contradicții? E un lucru placut si frumos.
    Acesta tema e foarte lunga….si multi au interpretat Cuvântul Domnul diferit, unii după placul inimilor lor.
    Eu doresc din toată inima Draga sora ca Domnul Isus Hristos sa te binecuvinteze cu tot felul de binecuvântări si sa fii plăcută Lui prin purtare, comportament etc …sa fii o lumina pentru cei din jurul tău si cu toții sa dam dovada prin purtare, comportament, atitudine etc ca suntem diferit de lume si ca avem un Dumnezeu Viu.

    • Credeți că baticul ne apropie mai mult de Dumnezeu? Sau că ne mântuiește? Oare o femeie foarte credincioasă, dar care nu poartă batic, nu va fi mântuită? Atunci foarte multe femei din Africa, creștine, dar care nu poartă batic pentru că așa este cultura lor, nu vor fi mântuite, oricât s-ar strădui! Apropo, atunci și bărbații ar trebui să poarte aceleași haine ca pe timpul Domnului Isus, nu costume, ca acuma! Sora mea, ÎMBRĂCĂMINTEA NU MÂNTUIE! Nu am nimic cu surorile care poartă batic, nici cu cele care nu poartă, dar mântuirea stă în INIMĂ, nu în batic! Domnul spune „dă-mi inima ta”, nu „dă-mi baticul tău”!

     • Domnul să-ți dea multă, multa Lumina.
      As avea atâtea sa spun dar ar trebui sa scriu eseuri ca să-ți explic!!!

      Cât trăiești in necunoștință nu păcătuiești. Surorile noastre din Africa probabil n-au atâta cunoștința cât avem noi, ele vor fi judecate după câte au știut si împlinit.
      Frate drag măcar nu dezlega acest lucru ca sa nu fii judecat! In plus daca n-ai destula Lumina in privința aceasta.
      Într-adevăr nu ma mira daca d-voastră dați dezlegare ca acuma dau si foarte muți pastori acesta învățătura ‘Inima conteza’ , nu îmbrăcămintea (parca aceata nu vine din inima!!!)

      Vai ce au ajuns si pocăiții!!!!! De s-ar pocai pocăiții !!! Un batic si o fusta sa fie o asa mare bariera peste care sa nu se poată trece????? Domnul sa aibă multă mila de noi!

      Motivul pentru care multi nu se pocaiesc e ca nu văd pe pocăiți diferiți ( nu ma refer la toti, Slava Domnului) in purtare, in îmbrăcăminte…etc
      Nu văd o diferența între ei si pocăiți ! Trist!!!!

      Fraților, surorilor va rog din toată inima mea decât sa dați o învățătura după placul inimii voastră, mai bine nu o faceti ca veți fi judecați!!!

      O Domnul nostru Isus Hristos sa aibă mila de noi căci in vremurile noastre tot mai puțin sunt cei care tin credinta adevarata.
      Nu numele de pocăit te mântuiește, ci trăirea ta . Faptele tale vorbesc despre tine.

      Luați exemplu pe femeile musulmane,
      Își acoperă pana si fata, atât de mult cred. Sa știți ca eu personal cred ca Domnul Isus odata va spune ‘ n-ai putut sa porți un batic si fusta pentru Mine’ , uitete si ele pentru Alah și-au acoperit pana si fata , si rochia pana in pământ ‘

      Am mai menționat mai sus as putea să-ți scriu mii de cuvinte dar n-are rost. Domnul daca îți va spune un cuvant va fi de ajuns.

      Domnul sa pună in fiecare dorința sa se apropie tot mai mult de El, căci El e aproape si tot ceea ce ni se pare rau sa renunțam si sa ne Sfințim pentru El.

      • Dacă dumneavoastră credeți că Hristos va judeca după batic și fustă, vă înșelați. Hristos are alt standard: CREDINȚA. „28. Pentru că noi credem că omul este socotit neprihănit prin credinţă, fără faptele Legii. ”
       (Romani 3:28)
       „30. deoarece Dumnezeu este Unul singur, şi El va socoti neprihăniţi, prin credinţă, pe cei tăiaţi împrejur, şi tot prin credinţă şi pe cei netăiaţi împrejur. ”
       (Romani 3:30)
       „13. În adevăr, făgăduinţa făcută lui Avraam sau seminţei lui, că va moşteni lumea, n-a fost făcută pe temeiul Legii, ci pe temeiul acelei neprihăniri care se capătă prin credinţă. ”
       (Romani 4:13)
       „8. Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu.
       9. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. ”
       (Efeseni 2:8-9)
       Dacă veți căuta în Biblie expresiile „prin batic” sau „prin fustă” nu le veți găsi niciodată, dar dacă veți căuta „prin credință”, veți găsi de multe ori. Foarte interesant! În mod clar nu pot fi acuzat că sunt împotriva purtării baticului sau fustei, nicidecum! Am fost odată la Biserica Betel din Crângași (București). Ieșind de la gura de metrou, am observat mulți oameni, bărbați și femei, care erau înaintea mea. Mi-am dat seama că erau pocăiți, așa că i-am întrebat dacă merg la adunarea din Crângași (era prima dată când mergeam acolo) și am mers împreună cu ei. Cum mi-am dat seama? După ÎMBRĂCĂMINTE. Așadar, nu sunt împotriva purtării de batic sau fustă, ba dimpotrivă aș spune. Dar ceea ce spun este că, dincolo de îmbrăcăminte (care clar că trebuie să fie decentă) este CREDINȚA. Degeaba ești îmbrăcat decent dacă inima ta este goală. Împodobită, dar goală. Te vei duce în iad cu tot cu această îmbrăcăminte (ca să zic așa). Nu mă refer la dumneavoastră, sora Eliza, vorbesc în general. Dacă ne ghidăm numai după îmbrăcăminte, ar trebui să ne îmbrăcăm așa cum se îmbrăcau oamenii pe vremea când a fost scrisă Biblia. Vom rămâne extrem de surprinși când vom ajunge în cer și vom vedea acolo persoane despre care noi credeam că nicidecum nu-i vom găsi acolo (inclusiv femei care nu au purtat batic, dar care AU CREZUT) și, pe de altă parte, nu vom vedea acolo persoane despre care noi credeam că vor ajunge acolo (inclusiv femei care au purtat batic și fustă până-n pământ, dar le-au purtat degeaba, căci inima lor a fost goală). Domnul să ne dea înțelepciune! Amin!

       • Fratele Dorel Puchea, numai stiu cum sa va explic! Sunt surprinsa de ceea ce aud (neplăcut).
        Bineînțeles ca surorile (unele) nu vor purta niciodată un batic sau o fusta deoarece vor fi batjocorite de oamenii din lume si desigur nu o considera ca un har! Apostolii după ce au fost bătuți cu unele sau bucurat ca au fost învredniciți sa fie bătuți pentru Numele Domnului!
        Ma bucur ca fac parte dintr-o biserica vie, chiar daca trăim intr-o lume in care numai poti spune cine e pocăit sau nu pentruca nu-i poti deosebi.
        Eu sunt bucuroasa ca Domnul chiar prin acest ‘batic’ (in ochii unora fără însemnătate, doar o cârpa!) pot fii lumina chiar si pentru cei de alta națiune si sunt interesați sa afle despre Domnul meu doar din cauza îmbrăcămintei mele!
        Nu e minunat?
        Numai are rost sa va fac sa înțelegeți importantă purtării baticului si a fustei deoarece tot cu ale dumneavoastră sunteți!
        Desigur daca ai o inima înțeleapta si smerită ..etc nu o să-ți fie greu niciodată sa pui un batic si o fusta! Asta ar trebuie sa fie făcut cu placere! Suntem mântuiți prin jertfa de pe Golgota, nu putem sa mulțumim Domnului nici daca vom trai 10 vieți! Nu se merita sa porți un batic ?????o fusta???
        Daca ma duc in tara nustiu daca o sa dau de o sora îmbrăcată cuviincioasă pentruca acuma asa e invatura noua. Nu conteza ce facem, cum umblam decât sa avem credinta( cum dovedești ca ai credinta?). Domnul sân scoată lucrătorii după Voia Lui in via Lui, lucaratori plini de Duhul Sfant. Sa răspândească Adevarul in lung și-n lat.

        Si da cred ca daca tu n-ai putut sa porți un batic (probabil un motiv ar fi mândria, batjocora…etc) vei fi aspru judecat.
        Exemplu cu baticul care l-ai dat e foare bun, asa trebuie sa fim o lumina si prin asta.

        Domnul Isus Hristos sa Cerceteze in mod special inima dumneavoastră si sa va dea o lumina in privința asta. Am mai menționat in alt mesaj ca Noi trebuie sa ne rugam neîncetat (asa spune Cuvântul Domnului) atunci nu trebuie sa avem capul acoperit? Ca rugăciunea sa fie ascultata? Si chiar la un examen îl rogi pe Domnul ‘ Doamne ajutama sa trec’ trebuie făcută cu Rușine si sfială ca ea sa fie primită si Domnul s adea biruința. Puteți s amăgi căutați chiar si mărturii in privința baticului…cred ca ar fi de foarte mare folos.

        Domnul s ava binecuvinteze cu lumina si s arasoanditi Cuvântul asa cum e , nu păreri ( nu va supărați!).
        Știind ca ești mântuit prin jertfa d epe Golgota ar trebuie sa făci tot ce-ți sta in putința ca fii plăcută înaintea Domnului, se merita.

        Domnul sa va binecuvinteze.

      • Sora Eliza, daca credinta dvs. sta in acoperire, de ce nu va cumparati burka? Ati fi cea mai credincioasa crestina din Romania. Sau din lume!
       Cat despre ce ne va spune Domnul Isus odata, s-ar putea sa fiti surprinsa…

     • Frate Dorel, Dumnezeu sa va binecuvinteze! M-ati sa facut sa rad cu pofta! „Da-mi baticul tau!”…
      Domnul sa va binecuvinteze!

 34. Frate Dorel Puchea, Domnul sa va binecuvinteze din plin! Sa va dea har si putere din ce in ce mai mult si sa-L slujiti cu blandetea, rabdarea si bunatatea cu care o faceti deja!
  Fiti binecuvantat dvs. si toata casa dvs.!

 35. Multumesc ca mi-ati postat comentariile.
  Doream sa va intreb daca va plac poeziile crestine de suflet, dar nu am indraznit. De cateva ori am scris si am sters… Dar acum, ca mi-ati publicat pana si comentariul sorei cu numele „…”, am prins curaj.
  Daca va plac poeziile de suflet, si daca doriti, lasati-mi pe privat adresa de e-mail (de fapt daca-mi scrieti, dvs. pe e-mail, imi apare oricum) si va voi trimite cate o poezie.
  Darurile Duhului nu ne-au fost date pentru noi, ci pentru Biserica. Iar eu am placerea sa va binecuvantez cu ce mi-a dat Domnul, caci stiu din experienta ca nu oricine este deschis la poezie.
  Totusi cred ca dvs. veti aprecia valoarea unei poezii, mai ales a mesajului Domnului pus in versuri.
  Daca nu doriti, spuneti-mi si nu este suparare. Eu ma bucur sa daruiesc si ma bucur cand omul primeste cu inima deschisa. Nu imi place sa dau buzna in viata nimanui, chiar daca imi e sora sau frate in credinta!
  Fiti binecuvantat!

 36. Oh, acum vad cate adrese de e-mail aveti la rubrica „Contact”. Abia acum m-am uitat prin site-ul dvs. Si vad si poezii… Minunat!
  Si vad ca sora „… ” de fapt este frate. M-am inselat crezand ca este femeie. Pe cuvintele „Oricând si oriunde e nevoie sa purtam batic.”, am considerat ca e sora, fiindca a scris „purtam”. Trebuie sa deschid ochii mai bine.
  Sa stiti ca nu doream absolut deloc sa-mi postati poeziile. Doream doar sa va daruiesc ce am primit. Atat. Si asta din suflet o doresc. Pentru ca am vazut la dvs. ceva ce rar se mai gaseste la crestini.
  Dar acum inteleg ca sunteti profesor si va rog sa-mi iertati indrazneala. Cred ca sunteti si foarte ocupat si cred ca am gresit prin cererea mea de a va trimite cate o poezie… Considerati , va rog, ca nu v-am cerut nimic.
  Cand am citit adresele de e-mail nu am vazut ca sunteti profesor. Cand am citit comentariul fratelui Dan Paun am vazut ca va critica referitor la „mandrie”, dar tot nu intelesesem care e profesia. Am mers iar la inceputul paginii cautand sa vad unde ati scris despre dvs. ceva, caci nu-mi aminteam sa fi citit altceva decat adrese de contact. Asa am bagat de seama la adresele de mail!
  Iertati-ma si va rog, considerati ca nu v-am spus nimic referitor la poeziile Domnului care mi le daruieste pentru preaiubitii Lui!
  Mi-e jena… L-am gasit si pe fratele Cornel Ilioi, si pe fratele Nelu Martian care si dansul are poezii superbe… Eu n-am ce sa caut intre dvs.!
  Ma simt prost. Sunt o simpla crestina slaba si nevrednica…
  Iertati-ma, va rog!
  Fiti binecuvantat!

 37. De fapt, nici nu mai aprobati comentariile astea doua. Stergeti-le direct! N-are niciun rost!
  Si inca o data, iertati-ma pentru indrazneala. Ar trebui sa-mi vad lungul nasului…
  Domnul sa ma ierte ca ma bag intre cei mari… Ce drept am eu?
  Sa ma ierte si pentru ca am comentat, si pentru comentarii in sine!

 38. Mulțumesc pentru explicație. E foarte satisfăcătoare. Domnul să te binecuvanteze.

 39. Ortodocsii de la noi fac pe desteptii, se dau crestini, dar, cand ii intrebi ceva despre crestinism, habar n-au (multi dintre ei nu au citit niciodata Biblia, macar Noul Testament, nu stiu Crezul etc). De exemplu, cand cei de la catedrala din Constanta m-au umilit si m-au hartuit, asta m-a facut sa ma destept si, din aceasta cauza, am facut scandal acolo, nu le-am urmat si nu le urmez regulile si am preferat sa-i sfidez. Se vede ca nu sunt bine pregatiti si multi dintre ei au dat bani, mita sa devina preoti (in multe biserici din Romania este asa). De fapt, pe mine ma intereseaza regulile lui Iisus, nu regulile lor. Mi-am dat seama cat de mult i-au prostit pe oameni (la fel au procedat si catolicii in Evul Mediu, acum s-au modernizat, dar ortodocsii, tot in Evul Mediu au ramas). Daca cei de la catedrala au observat ca eu nu tin deloc cont de regulile lor, ei au renuntat sa ma mai forteze sa fac ceva impotriva vointei mele, pentru ca, cu forta, inseamna viol (nu m-am referit la cel sexual, pentru ca violul are mai multe intelesuri). De fapt, in toate religiile, oamenii au fost prostiti si manipulati. Eu, daca am citit o parte din Vechiul Testament, tot Noul Testament, am invatat si Crezul etc, am citit, m-am documentat, NU pot fi prostita si manipulata. Si, cand ma contrazic cu ei, ei NU au argumente, pentru ca eu am argumente si vin cu probe, dovezi. Oamenii care nu citesc pot fi usor prostiti si manipulati. De exemplu, eu am vazut cum se imbracau evreii in Antichitate: Iisus, Fecioara Maria si altii, cand intrau in sinagogi, nu purtau baticuri, valul islamic (jihadul sau shaila), asa cum le impun barbatii femeilor, ci ei purtau costumatie evreiasca. Mi-am dat seama ca este bine ca intr-o biserica sa fim decenti, sa avem un comportament decent si o imbracaminte decenta, dar nu sa tinem cont de regulile lor. Ortodocsii dau vina pe papa ca se crede Dumnezeu (au dreptate), dar ei, tot un fel de Dumnezei se cred, pentru ca dau legi in locul lui Iisus. Cine sunt ei, cine se cred sa dea legi in locul lui Iisus??? Unii dintre ei sunt corupti, pedofili (unii dintre ei sunt mai murdari decat noi), discrimineaza oamenii, dar mai ales femeile: in crestinism, nu are ce sa caute baticul, care nu seamana cu costumatia evreiasca, ci seamana cu jihadul. Biblia si Iisus nu au cerut acel batic la femei (seamana cu jihadul), dar nici ca barbatii sa stea cu capetele goale si acel pasaj din Biblie… nu este deloc clar. Asa cum femeile, in trecut, nu aveau voie sa voteze, sa fie independente etc, tot asa, barbatii le-au inlaturat pe femei de la conducerea bisericii etc. In trecut, oamenii erau naivi si puteau fi usor prostiti si manipulati si cei care erau mai destepti erau arsi pe rug, dar astazi, oamenii nu mai pot fi atat de usor manipulati si prostiti si de aceea, catolicii au lasat-o mai moale: le lasa si pe femei sa vorbeasca si sa cante la slujba etc. Ei tin cont doar sa fii decent. Dar, ortodocsii, inca au ramas in Evul Mediu: valul islamic (jihadul, care nu are nicio legatura cu crestinismul, cu ce purtau pe cap Fecioara Maria, Iisus etc, pentru ca ei nu purtau baticuri) este ilegal intr-o biserica crestina, conduc numai barbatii, care sunt (multi dintre ei) imorali, corupti, dau ordine si legi in locul lui Iisus, canta cantece bizantine numai barbatii = discriminare etc. La catolici si protestanti canta si femeile, pe langa barbati, cantece bisericesti, dar la noi, la ortodocsi, barbatii dau ordine si canta numai ei cantece bizantine, si conduc numai ei. Ei vorbesc sa nu discriminam, dar ei discrimineaza zilnic. Pentru Iisus, femeia era egala cu barbatul, dar pentru ei nu este asa. In unele biserici protestante, am vazut si femei episcopi = femeia este egala cu barbatul. Am observat un lucru: femeile au fost si sunt slabe si de aceea au fost si sunt discriminate, dar, mai ales la islamici (pestele mare a mancat si mananca pe pestele mic), dar, cand ele au pus piciorul in prag (feministele) au castigat anumite drepturi, chiar si in tarile islamice. Dar, unele femei care poarta jihadul intr-o biserica, sunt mult mai rautacioase si mai agresive decat cele care au capetele goale. Ei se comporta ca si cum biserica este proprietate personala, dar biserica apartine tuturor si ei nu sunt patroni acolo.
  Ei mi-au demonstrat ca sunt analfabeti in religie, pentru ca pretind ca ortodoxismul ar fi religie. Cum poate o biserica sa devina religie??? In 1054, catolicii s-au desprins de ortodocsi, apoi protestantii s-au desprins de catolici, pentru ca papa se credea Dumnezeu. Deci, religia crestina are 3 biserici: ortodoxa (apartine de Vechea Roma, de biserica de rasarit), catolica si protestanta (apartin de Noua Roma, de biserica de apus) si celelalte, care sunt in afara bisericii, sunt considerate non-crestine, secte, confesiuni (adventistii, mormonii, martorii lui Iehova etc). Ortodocsii i-au facut pe buddhisti sectanti, dar iata ca si crestinii au sectanti. Crestinii au invatat de la buddhisti si acum ii fac „sectanti”, ceea ce nu este corect ce fac. Buddhismul este mai vechi decat crestinismul cu 500 de ani si, daca are unele secte (secta lui Bivolaru, lamaistii etc), asta nu inseamna ca buddhismul este secta. Deci, ei au dat dovada de prostie. Eu va sfatuiesc sa tineti cont de regulile lui Iisus, nu de regulile preotilor. Nu ii pot obliga pe barbati sa stea cu capul gol, pentru ca: poate au sinuzita si vor sa-si acopere capul, pentru ca este curent, dar nici pe femei nu pot sa le oblige sa-si acopere capetele, pentru ca acel batic nu-mi aminteste deloc de costumatia evreiasca, ci imi aminteste de islam (pe care eu NU pot sa-l suport) si poate, ele nu-l suporta, ca se sufoca. Iata ca pe mine, barbatii si femeile cu jihadul nu au reusit sa ma prosteasca si sa ma manipuleze, pentru ca, repet: am citit, m-am informat!!! Se vede ca ei sunt fanatici.
  Intr-adevar, daca evreii se trag din palestinieni (arabi) si sunt in Orientul Mijlociu, costumele lor seamana cu cele arabesti, dar nu sunt la fel. Se vede ca ei nu poarta baticuri, jihaduri, ci poarta un fel de glugi sau pelerine, ceva din panza. Si Maia Morgenstein (evreica), poarta ceva asemanator cand au Hanuka (seamana cu Craciunul), dar repet: nu este batic, ci este costum traditional evreiesc. Iata cum au reusit barbatii ortodocsi sa le prosteasca si sa le manipuleze pe femei. Eu zic sa-i intrebam pe evrei cum se numeste costumul lor si va asigur ca Maia Morgentein nu va va pomeni nimic de batic, pentru ca ei nu au asa ceva. Apoi, daca evreii nu au avut tara niciodata, s-au amestecat cu mai multe etnii. Toti ne-am amestecat cu mai multe etnii, pentru ca, dupa mii de ani, etnie pura nu mai exista. Si, mai este ceva: atata timp cat pantalonii pe care-i port sunt decenti, cum isi permit barbatii din biserica sa ma oblige sa port fusta sau batic (care seamana cu jihadul, nu cu costumul traditional evreiesc)??? Cum adica, ei imi impun ce sa port, ei ma imbraca??? Cine sunt ei, cine se cred sa dea legi in locul lui Iisus, se cred un fel de Dumnezei??? Iisus nu mi-a impus nimic, nu mi-a cerut nici fusta, nici batic, doar m-a rugat sa fiu decenta, sa nu fiu fariseu si sa fac fapte bune, doar atat!!! Deci, crestinismul inseamna iubire, dragoste,
  liber arbitru si cum se comporta ei, este islam (care inseamna supunere). Si, islamul nu are ce sa caute in crestinism. Eu nu cred in Divinitate, eu cred ca exista energii pozitive si energii negative si Dumnezeu inseamna lumina, iubire, ceea ce este, viata, tot ce e bine, energii pozitive si Diavol inseamna invers. Cei ce cred in ingeri (care sunt personaje mitologice, fantastice) etc sunt naivi. Eu cred in ceea ce este, in telepatie, energii etc si reincarnarea pare credibila. Deci, de acum incolo, voi tine cont de legile lui Iisus, nu de legile pe care le-au dat barbatii (la fel am procedat si pana acum). Cand ei iti impun ceva, inseamna viol si incalca regulile crestinismului (repet: nu m-am referit la cel sexual, pentru ca violul are mai multe sensuri), adica, tu te simti obligat, nu-ti place, nu te simti bine, dar ei se simt bine, le place ce iti impun….. Si, mai este ceva: nu toti preotii si calugarii sunt murdari, doar unii sunt asa. Dar, cei care sunt mai curati, sunt amestecati cu cei murdari, dar cei curati sunt slabi, pentru ca n-au avut curajul sa curete biserica……….
  Religiile, templele, bisericile, moscheile etc au fost create de oameni si de aceea, pe langa unele lucruri bune, mai sunt si unele imperfectiuni. Oricum, se stie ca nu exista adevar absolut. Deci, niciun Mesia, niciun zeu, niciun sfant etc nu detin adevarul absolut. Evreii ne-au dominat si ne domina in continuare: in bolsevism, comunism , crestinism, ei au gandit bomba atomica, dar sunt si nume evreiesti care ne domina……….

  Iata filmul lui Franco Zefirelli („Iisus din Nazareth”). Aici, veti vedea, cu adevarat, cum arata costumatia evreiasca (la fel arata si in icoane, picturi etc).
  Va urez: Vizionare placuta! Eu va asigur ca niciun evreu nu va va pomeni de acel batic, pentru ca ei NU poarta baticuri. Consider ca eu nu sunt obligata sa port in biserica costum evreiesc, pentru ca eu nu sunt din etnie, nu sunt evreica. eu prefer sa port costum traditional romanesc. Pe Maia Morgenstein, o inteleg de ce poarta costum evreiesc, pentru ca este din etnie, este evreica, dar, repet: pe mine, nu ma poate obliga nimeni sa port asa ceva, chiar daca crestinismul este evreiesc. In nicio icoana, in nicio pictura etc Fecioara Maria si Iisus nu poarta baticuri pe cap (care seamana cu jihadul sau shaila, ci poarta costume traditionale evreiesti).

 40. Si, inca ceva: daca acel pasaj se refera la parul de pe cap, a cazut, nu mai este valabil, de actualitate, pentru ca: in Antichitate, se cerea ca femeia crestina sa aiba capul acoperit (adica, cu parul lung, cu par pe cap) si barbatului crestin i se cerea sa aiba capul descoperit (adica, cu parul scurt) pentru a nu fi confundati cu homosexualii si lesbienele (in Antichitate, homosexualii purtau plete si lesbienele aveau parul scurt). In ziua de azi, homosexualii poarta si plete, si parul scurt si lesbienele poarta si plete, si parul scurt. Deci, hiadeti sa gandim logic, rational, acel pasaj a cazut, nu mai este valabil, nu mai este de actualitate de mult. Deci, nu Iisus a scris acel pasaj……

 41. Despre discriminare

  În Balcani, în unele zone din Italia, în ţările arabe etc, femeia este tratată pe post de proprietate, slugă, sclavă, cârpă de şters pe jos etc, multe femei sunt înjurate, abuzate, jignite, denigrate etc. Bărbaţii de la noi se însoară doar dacă femeile devin slugi. Deci, ei nu vor ca femeile să fie tovarăşe de viaţă, ca munca să fie împărţită în mod egal, ei vor slugi, sclave şi femeile sunt slabe, se vaită, dar le permit asta, de teamă să nu rămână singure. Dacă ele nu acceptă să fie slugi, sclave, sunt jignite, denigrate (“Nu eşti bună de nimic, nu eşti în stare de nimic.”, “Nu eşti gospodină.”, adică: în concepţia lor, bărbaţii nu trebuie să fie gospodari, trebuie să fie trântori sau ei doar trebuie să aducă bani acasă, dar acasă să nu facă nimic şi femeile trebuie să fie slugi). Unii dintre ei sunt foarte violenţi verbal şi fizic, înjură, denigrează, jignesc şi lovesc femeile, cu tot felul de conotaţii sexuale. Este cu sensul: bărbaţilor li se permite totul, li se permit toate relaţiile sexuale şi femeile sunt arătate cu degetul şi e cu sensul: numai bărbaţii au voie, femeile nu au voie…. Femeile sunt discriminate şi în biserica ortodoxă, şi în alte biserici: Papa este criticat, pentru că se crede Dumnezeu (au dreptate), dar şi unii ortodocşi, unii penticostali etc se cred tot un fel de dumnezei, pentru că unii bărbaţi dau legi în locul lui Iisus (chiar şi aşa zişii “sfinţi părinţi” au dat legi în locul lui Iisus şi, poate că nu l-au întâlnit niciodată pe Iisus), dau ordine, impun jihadul (acel batic nu este al Maicii Domnului, seamănă cu jihadul arabesc, pentru că bărbaţii şi femeile la evrei nu purtau baticuri, ci purtau costume tradiţionale evreieşti. = se poate dovedi asta. Deci, în cultura evreiască nu există baticul. Dar, şi bărbaţii sunt discriminaţi, pentru că li se impune să stea cu capetele goale; poate el are sinuzită şi vrea să stea cu capul acoperit, pentru că e curent.) Deci, după ce că aproape numai bărbaţii conduc şi le-au înlăturat pe femei de la conducere, la noi, numai bărbaţii cântă cântece bizantine şi femeilor nu le dau voie. Am văzut o grecoaică care cânta un cântec bizantin, dar la noi, nu am văzut aşa ceva. Se vorbeşte să nu discriminăm, dar unii preoţi discriminează zilnic, dar mai ales pe femei, fură etc. Consider că bisericile şi mănăstirile nu sunt proprietăţile nimănui şi toţi ar trebui să aibă drepturi egale acolo. Ei spun că nu judecă, dar unii preoţi judecă şi îi arată cu degetul, zilnic, pe cei care sunt diferiţi faţă de ei etc. = DISCRIMINARE !!! În Evul Mediu, preoţii catolici le discriminau pe femei, dar în ziua de azi, unii preoţi ortodocşi, penticostali etc le discriminează pe femei. Preoţii spun că nu judecă, că nu discriminează, dar, unii dintre ei judecă si discriminează zilnic. Preoţii spun că nu obligă, că nu impun, dar, pe la spate, unii dintre ei obligă, impun.

  În unele zone din Transilvania (mai ales în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş), sunt români care se simt dicriminaţi când nu sunt serviţi, pentru că nu vorbesc limba maghiară + alte multe discriminări……. Dacă cei din fostele ţări comuniste vor să se plângă că evreii bolşevici au comis un mare holocaust şi dacă le-ar cere familiilor lor daune morale, ar fi acuzaţi de antisemitism + că unii evrei ne denigrează, ne fac “antisemiţi” (mai ales cei care se trag din familii bolşevice) etc. = DISCRIMINARE !!! Sunt români care se simt discriminaţi şi din cauza denumirii de “rom” / “rrom”, dar şi ţiganii se simt discriminaţi din cauza cuvintelor “a se ţigăni”, “ţigănie” etc. Eu propun ca aceste cuvinte să fie interzise în DEX, dar să fie interzisă şi denumirea de “rrom”/ “rom” şi vom fi mulţumiţi pe ambele părţi. Din cauza ţiganilor căldărari din şatră, dar şi din alte motive, românii sunt făcuţi “ţigani”, “sălbatici”, “barbari” etc de către extremiştii maghiari, unii italieni, unii britanici etc. = DISCRIMINARE !!!

  Dar, sunt şi unii bărbaţi care se simt discriminaţi: dacă o femeie care se cuplează cu un bărbat bogat, este văzută “doamnă”, un bărbat care se cuplează cu o femeie bogată, este văzut “porc”, “nenorocit” şi ei au senzaţia că femeile de la noi au mai multe drepturi decât bărbaţii. Dar, sunt şi copii cu nevoi speciale care se simt discriminaţi etc……. Aşa cum unele femei sunt intreţinute de bărbaţi, tot aşa, şi unii bărbaţi sunt intretinuţi de femei. Sunt şi oameni care s-au simţit şi se simt discriminaţi pentru culoarea pielii, etnie etc.

  Dar, mai ales la islamici, femeile sunt discriminate….. se ştie, nu mai are rost să comentez…….

  Deci, baticul impus de bărbaţi seamănă cu jihadul arăbesc, NU este baticul Maicii Domnului, pentru că, la evrei, bărbaţii şi femeile nu purtau baticuri, ci purtau costume tradiţionale evreieşti). Fustele / rochiile pe care le impun bărbaţii la noi, nu le-au cerut Biblia, Iisus + alte multe nereguli. Consider că pantalonii / fustele / rochiile trebuie să fie decente / decenţi. Deci, contează faptele, comportamentul decent şi imbrăcămintea decentă, nu contează ceva impus: baticul islamic, fustele sau rochiile (care NU au nicio legatură cu creştinismul) etc şi să nu fim farisei / falşi. Notă: În bisericile ortodoxe de la noi, unele femei care poartă jihadul arăbesc, unii preoţi, unii enoriaşi etc sunt foarte agresivi, sunt creştini falşi, farisei (Cum spunea Iisus: “Sunt albi pe dinafară şi negri, şi plini de viermi, pe dinăuntru, ca mormintele.”. Dar, foarte mulţi creştini şi din alte religii sunt falşi, farisei. Dacă îi testezi, habar nu au….. mulţi ortodocşi nu au citit niciodată Biblia, măcar, Noul Testament, nu ştiu Crezul sau Simbolul credinţei etc.). Eu, dacă am citit tot Noul Testament, puţin din Vechiul…., am învăţat Crezul etc, am citit, m-am informat despre istoria religiilor, istorie în general (am avut grijă să NU fie istorie falsificată) etc, nu pot fi prostită şi manipulată, dar ei, dacă nu au citit nimic, pot fi uşor prostiţi şi manipulaţi. Deci, e bine să citeşti, să te informezi corect pentru ca alţii să nu facă ce vor din tine. “Un popor care nu-şi cunoaşte istoria, nu are viitor.” Cei care sunt mai credincioşi, mai corecţi, mai patrioţi etc nu au făcut şi nu fac nimic împotriva celor incorecţi. Din această cauză, unii preoţi, foarte mulţi politicieni, firme străine etc ne-au furat la greu, pentru că le-am permis şi le permitem în continuare să facă asta….. Au făcut şi fac asta, pentru că au putut şi pot + că Uniunea Europeană ne-au impus nişte reguli care au distrus România…… Este adevărat că nu aveam altă şansă: dacă nu intram în NATO şi UE, puneau ruşii labele pe noi…… + că privatizarea a distrus aproape tot. Unii străini, aşa ne văd pe noi, românii: “Putem să vă furăm, să vă distrugem păduri, să vă ucidem animalele, să punem stăpânire pe pământurile voastre, aproape pe gratis, pentru că putem, pentru că sunteţi o ţară ieftină, cu conducători ieftini.”.

  Deci, religia creştină este evreiască la origine (cu unele împrumuturi / influenţe din hinduism, budism), evreii se trag din palestinieni (arabi), apoi s-au amestecat cu mai multe etnii, pentru că n-au avut ţară niciodată. Deci, chiar dacă evreii se înrudesc cu palestinienii (arabi), costumele populare, într-adevăr, seamănă între ele, dar nu sunt chiar la fel, pentru că palestinienii sunt islamici şi evreii au alte religii (iudaică şi creştină). Deci, baticul islamic, niciun fel de batic nu există în cultura evreiască şi nici în biserică / sinagogă, Biblie, Talmud, Tora etc, pentru că NU are ce să caute. Nici în icoane, picturi, statui, filme etc, evreii bărbaţi şi femei nu poartă baticuri islamice / jihaduri islamice, niciun fel de batic, ci poartă costume tradiţionale evreieşti. Faptul că bărbaţii din unele biserici creştine au introdus baticul islamic / jihadul la femei + că au dat legi în locul lui Iisus + alte activităţi discriminatorii şi ilegale = este ILEGAL şi DISCRIMINATORIU !!!

  Se vede că eu sunt protestantă, dar nu sunt puritană, nu ţin cu penticostalii, pocăiţii, puritanii, eu ţin cu luteranii şi sunt deschisă şi spre budism. Nu sunt religioasă, sunt mai mult spirituală.

  Pasajul la care se referă preoţii NU este clar (poate că acei “sfinţi părinţi” NU l-au cunoscut niciodată pe Iisus, dar au dat legi în locul lui). Biblia NU cere nicăieri batic la femei, mai ales cel care seamănă cu jihadul, dar nici Iisus NU a cerut niciodată aşa ceva !!! Dacă acel pasaj se referă la păr: În antichitate, homosexualii purtau plete / păr lung şi lesbienele purtau părul scurt. Pentru ca creştinii să nu fie confundaţi cu homosexualii şi lesbienele, din această cauză, aşa numiţii “sfinţi părinţi” au dat o lege, în acel pasaj, ca femeile să aibă capetele acoperite cu păr, adică, cu părul lung şi bărbaţii să aibă capetele descoperite, adică cu păr scurt (se ştie că creştinismul este împotriva homosexualităţii). Astăzi, această lege / regulă a picat de mult timp, NU mai este valabilă, pentru că homosexualii, lesbienele şi heterosexualii poartă păr lung / plete, şi păr scurt ! Sunt de acord cu hainele decente şi cu comportamentul decent, dar islamul, baticul islamic şi niciun fel de batic NU au ce să caute la creştini. Ce fac preoţii de la noi, mulţi enoriaşi NU este creştinism (care înseamnă iubire, dragoste, liber arbitru), este islam (care înseamnă supunere) şi eu urăsc islamul atât de tare !

  Eu ştiu că Iisus le-a cerut apostolilor să nu ceară şi să nu primească nimic de la oameni, dar unii preoţi ortodocşi de la noi i-au furat pe oameni zilnic. Din păcate, cei care sunt mai curaţi nu au făcut nimic împotriva corupţilor ! Dar, şi mulţi politicieni, primari, străini etc i-au furat pe oameni zilnic ! S-a întamplat asta, pentru că oamenii le-au permis. Mai ştiu că Iisus a intrat călare pe un măgăruş, în Ierusalim, dar ortodocşii de la noi, care conduc biserica, din banii furaţi, călătoresc cu maşini luxoase.

  Preoţii tot incearcă să-i prostească şi să-i manipuleze pe oameni, dar, pe mine şi pe alţii ca mine NU vor reuşi niciodată, pentru că sunt prea lucidă, am citit tot Noul Testament, puţin din Vechiul, ştiu Crezul, am citit puţin despre istoria religiilor etc şi ei NU au cum să-mi facă asta. Preoţii ortodocşi au încercat să mă prostească şi să mă manipuleze cu legile lor scârboase, greţoase, discriminatorii, murdare, misogine etc, dar Nu au reuşit ! Consider că nu mai are rost să particip la slujbele religioase, care sunt ţinute de preoţi misogini, fanatici, care discriminează femeile, care au pus stăpânire pe toată biserica, inclusiv pe cântecele bizantine etc.

  Se ştie că timp de multe secole, femeile nu aveau drepturi, nu aveau voie să voteze, au fost înlăturate de la conducerea bisericii etc şi datorită feministelor, femeile au căpătat mai multe drepturi. Dar, mulţi preoţi ortodocşi, care încă mai trăiesc in Evul Mediu, le tratează pe femei ca pe nişte fiinţe inferioare, le impun baticul, care seamănă, de fapt, este jihadul islamic (repet, Biblia şi Iisus NU au cerut niciodată aşa ceva), sunt misogini, fanatici etc = DISCRIMINARE. Repet: consider că nu mai are rost să particip la slujbele lor misogine, mai ales că acele cântece bizantine sunt cântate numai de ei !

  Cei care conduc Biserica Ortodoxă, au construit prea multe biserici (NU avem nevoie de ele) şi NU au construit şcoli, spitale (de care avem mare nevoie), ei NU s-au rugat niciodată pentru natură, pădurile etc care au fost distruse de oameni, dar se roagă numai pentru oameni, dar nici pentru ei nu au făcut mai nimic. Trebuie să ţinem cont de faptul că există mai multe specii pe Terra, alte planete, dar preoţii se roagă numai pentru oameni şi oamenii NU sunt stăpânii universului, aşa cum ne-au minţit preoţii, ci suntem specii obişnuite, undeva într-o galaxie din univers.

  Concluzie: Niciun Mesia, niciun sfânt, niciun zeu, niciun guru etc NU deţin adevărul absolut, pentru că adevăr absolut NU există şi bisericile, templele, sinagogile etc nu aparţin preoţilor, rabinilor etc pentru că ei NU sunt patroni acolo ca să dea ordine, ci ele aparţin tuturor.

 42. V-ati facut un dumnezeu dupa chipul si asemanrea voastra care va da voie sa faceti tot felul de nelegiuirii,Sfarsitul veacului traim…

 43. mai oameni care va chemati urmasi a Lui Isus,galceava multa fara rost,nui vorba de batic in biblie si fusta,ci de par,lung s-au scurt.

 44. Sunt consternata de ce citesc!Capul meu nu este barbatul,ci Cristos.Tot mai multe voci spun ca textele referityoare la supunerea femeii sun adaugate cam prin secolul 2.Si ce subiecte,,fierbinti,,,batic,fusta……tara arde si…..mosul se piaptana,,

 45. Buna ziua,
  O explicatie foarte evidenta si corecta care poate sa clarifice obiceiurile de a implementa o anumita vestimentatie in bisericile crestine.
  Cu respect

 46. Mantuirea nu este conditionata de „capul acoperit ca semn al stapanirii”,dar ascultarea de Cuvant,are de suferit,neprihanirea are de suferit,pacea cu Dumnezeu are de suferit si multe altele

 47. Draga doamna in 1Corinteni 11 din pasajul pe care al dati nu scrie nimic de nici o fusta, cat despre batic nici atat, cititi mai de multe ori versetul 15. Invelitoare si acoperire sunt sinonime.

 48. Am citit daca analizezi intrun fel ,se poate oricum dar nui corect ,partea cealalta nu poti obliga, dar in biserica sunt rinduei Dumnezeu este un Dumnezeu al rindueli ca in toate bisericile ,Indiferent ce face un barbat sau femeie trebuie sa faca din incredintare ,si daca evanghelia nu schimba o persoana ,adica nu se lasa transformata ne trezim ca luptam cu pumnul in vint,mintuirea ii personala trairea ii personala rasplatirea ii personala, sa ne ocupam de predicarea evangheliei sub ungerea duhului sfint

 49. minunate cugetari multam fain frate pt ce ne ai aratat .ramai o binecuvantare pt Domnul si pt noi.Amin.

 50. CU MULT RESPECT ,NU VREAU SA SUPAR PE NIMENI, DOMNU ISUS A SPUS CA NU PUTEM SLUJI LA DOI STAPINI UN CRESTIN NI TREBUIE SA FIE CRESTIN NUMAI DE SIMBATA SAU DUMINICA ,IM RACAMINTEA DECENTA II VALABILA IN FIECARE ZI II BINE SA URMARIM LUCRURILE CARE DUC LA PACE SI LA ZIDIRE, NU PUTEM TRECE PESTE CE ESTE SCRIS ,DAR FIECARE RASPUNDE IN DREPTUL LUI

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.