EvangheBlog – Un blog din suflet, pentru suflet

„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică.” (IOAN 3: 16) „Dacă cred că există Dumnezeu şi El nu există, n-am pierdut nimic. Dar dacă nu cred că există şi El există cu adevărat, atunci am pierdut foarte mult.” (BLAISE PASCAL, filosof, matematician și fizician creștin francez)

SUNTEM CREȘTINI SAU… ?

2 comentarii


Reeditare din data de 3 noiembrie 2012

În peregrinările mele pe meleagurile Facebook-ului, am văzut ceva ce mi s-a părut a fi o ciudățenie incomensurabilă. Am văzut că există anumite reclame la diferite mărci de alcool, în mod special bere, și la lenjerie intimă. Până aici nimic neobișnuit, poate veți spune. Buuuuuun! Dar ce veți spune când veți afla că sunt frați de-ai noștri, creștini (sau surori) care dau „like” la astfel de lucruri. Vă mărturisesc că atunci când am văzut acest lucru pentru prima dată, am făcut ochii maaaaari cât cepele, căci nu-mi venea să cred! Fraților, surorilor, știți ce înseamnă „like”? Dacă nu știți, vă spun eu: înseamnă „îmi place”. Păi fraților, surorilor, cum să dau eu, care mă bat cu pumnul în piept că sunt mare creștin, „like” la așa ceva? Cum să-mi placă reclamele care promovează consumul de alcool și promiscuitatea? Dacă ne place așa ceva, ce ne mai împiedică să și consumăm alcool? Păi dacă tot ne place… Nu? Poate eu sunt prea „retro”, poate cred în principii care sunt oarecum depășite (deși la 39 de ani încă nu sunt bătrân), dar cred că lucrurile acestea trebuiesc combătute, nu apreciate! Cum ar fi, de exemplu, să te întâlnești cu cineva pe stradă, să vrei să-l evanghelizezi și el să ți-o reteze scurt: „Tocmai tu îmi spui mie să mă pocăiesc, tu, căruia îți plac reclamele la alcool?” Iertați-mă, poate greșesc, dar eu cred că atunci când, de bună voie, ne-am pocăit, ne-am lepădat de TOT ce este lumesc, de ABSOLUT TOT! O, ce mult ne place să spunem că vrem ca lumea să-L vadă în noi pe Hristos! Și totuși, crezi tu, frate și soră, că Hristos ar fi dat „like” la reclamele la alcool și la imaginile promiscue de la reclamele la lenjeria intimă? Eu am serioase îndoieli! Domnul să ne dea înțelepciune!
Fiți cu toții binecuvântați! Amin!

Autor: Dorel Puchea - Biserica „Harul” Lehliu Gară

profesor, 48 de ani, creștin penticostal, îndrăgostit de Dumnezeu, de natură și de profesie

2 gânduri despre „SUNTEM CREȘTINI SAU… ?

 1. Pe general îmi place articolul tău dar vreau să am câteva amendamente personale la el.

  Ai adus în discuţie reclamele la alcool şi lenjerie intimă. Nu lucrurile astea ar fi o problemă în sine…nu alcoolul sau lenjeria intimă ar fi un mare bai ci mai degrabă omul care le foloseşte în mod iresponsabil şi mai ales reclamele cari nu sunt de bun simţ.

  Evanghelicii (dintre care mai ales penticostalii) dar şi tradiţionaliştii adeseori preiau fără discernământ sau cu rea intenţie un verset biblic şi fac din el lege. Asta mi se pare o greşeală mare.

  Apostolul Pavel îi spune lui Timotei „Să nu mai bei numai apă, ci să iei şi câte puţin vin, din pricina stomacului tău şi din pricina deselor tale îmbolnăviri.”
  Dar asta nu te îndreptăţeşte să bei ca porcu’ până cazi în şanţ sau sub masă în birt.

  Să nu uităm de pasajul care spune „Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilic. Ochii ţi se vor uita după femeile altora, şi inima iţi va vorbi prostii. Vei fi ca un om culcat în mijlocul mării, ca un om culcat pe vârful unui catarg. „M-a lovit… dar nu mă doare!… M-a bătut… dar nu simt nimic! Când mă voi trezi? Mai vreau vin!”

  Acum mă voi uita în ograda proprie ca să nu vorbesc despre alţii: am avut doi unchi beţivi…am rămas doar cu unul pentru că unul a trecut la cele veşnice. Cel ce a trecut la cele veşnice a murit de ciroză dar mărturisea unei membre de famile că a băut 5 case. Poate a exagerat dar o casă sau două tot a băut. Bea ca să uite de fosta nevastă de care se despărţise…dar nu putea să uite…şi în fiecare dimineaţă lua în mână sticla şi ţigara şi nu ştia să se oprească. Nu avea un autocontrol şi nu avea pentru ce să trăiască aşa că şi-a distrus zilele şi viaţa.

  Apoi…un alt unchi, bea şi el mult şi apoi îşi bătea nevasta. Biata de ea…ce viaţă de chin. Într-un final ea nu a mai suportat şi s-a plâns autorităţilor. Ei locuiau în altă ţară şi acolo astfel de lucruri sunt inadmisibile. Şi pentru că şi-a bătut nevasta a fost încarcerat.

  Aceasta e viaţa pe care o poate oferii alcoolul. O viaţă tristă fără perspectivă o viaţă ce te poate aduce pe la puşcărie şi care îţi distruge familia sau o viaţă ce se poate încheia prematur din pricina cirozei.

  Vorbeai de lenjeria intimă. Eu nu sunt împotriva ei. Dumnezeu ne-a creat cu instinct sexual şi cu sexualitate iar acestea trebuiesc satisfăcute în termenii morali. Asta nu înseamnă că nu se pot face reclame la lenjerie intimă în mod decent.

  Una din problemele noastre, ale evanghelicilor e cea că uităm că există cartea Cântarea Cântărilor iar aceea e o carte cu profunde implicaţii erotico-sexuale.

  Totuşi sexualitatea trebuie să rămână ceva intim şi nu trebuie expusă ca o marfă.

  Zilele astea Dănuţ Mănăstireanu îşi manifestă pe bună dreptate dezacordul la adresa băncii BCR datorită ultimei reclame ce foloseşte sexualitatea ca o marfă şi cu ajutorul căreia încearcă că obţină profit.

  Şi pe această cale cer celor de bună credinţă să-l ajute pe Dănuţ Mănăstireanu în combaterea unor astfel de practici josnice şi necreştine.

  BCR, NU GÂNDIM LA FEL!

Lasă un răspuns, dar fără jigniri și vulgarități! Acestea vor fi șterse și înlocuite cu (...).

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.